,

Žalias laisvalaikis bendraminčių draugijoje

Kiekvienam žmogaus amžiaus tarpsniui tenka saviti iššūkiai. Nors, atrodytų, įvairios emocinės krizės būdingesnės ankstyvai jaunystei, tačiau pensijinį amžių pasiekę asmenys taip pat atsiduria didelių permainų etape.

Brandaus amžiaus iššūkiai

Sulaukus pensijos pirmiausia kinta asmeninio gyvenimo sąlygos – netenkama profesinės aplinkos, nutrūksta socialiniai ryšiai su buvusiais bendradarbiais, suaugę vaikai sukuria savo šeimas ar išvyksta gyventi į užsienį. Nelikus ankstesnių šeimyninių ir darbinių įsipareigojimų, atsiranda daug laisvo laiko, todėl labai svarbu užpildyti šias gyvenime atsiradusias spragas naujomis savirealizacijos erdvėmis – to nepadarius, jų vietą greitai užims neigiamos emocijos – susirūpinimas silpnėjančia sveikata, liūdesys dėl Anapilin išeinančių bendraamžių, nereikalingumo jausmas, vienatvės baimė ir pan.

Kertiniu akmeniu, ant kurio laikosi vyresnio amžiaus žmogaus savivertė ir pradeda suktis didžioji jo gyvenimo dalis, tampa malonus ir prasmingas laisvalaikio leidimas. Laisvalaikio užsiėmimai gali būti patys įvairiausi – žvejyba, siuvinėjimas, piešimas, dainavimas ar muzikavimas ansamblyje, sporto klubo lankymas ir daugybė kitų džiaugsmą teikiančių veiklų. Tačiau ekspertų nuomone, didžiausią vertę pagyvenusiems žmonėms kuria kokybiškas ir tikslingas laisvalaikis, jungiantis šiuos aspektus:
• Fizinės ir sveikatinimo veiklos galimybė;
• Erdvė savirealizacijai ir asmeniniam augimui;
• Bendravimo tinklo kūrimas;
• Terapinis poveikis.

Anot specialistų, šie keturi veiksniai padeda užtikrinti pilnavertį vyresnio amžiaus asmens funkcionavimą ir kuo ilgesnį dalyvavimą visuomenės gyvenime.

„Lysvės klubas“ – specialus projektas senjorams

Būtent aukščiau išvardintais principais pagrįsta nauja laisvalaikio organizavimo paslauga, skirta senjorams – netoli nuo Vilniaus plėtojamas unikalus šiltnamių miestelio projektas „Lysvės klubas“. 10 km nuo Nemenčinės, vaizdingose Jaučiavarių kaimo apylinkėse, 20 arų sklype nuomojami individualūs šiltnamiai, kuriuose senjorai gali aktyviai leisti laisvalaikį užsiimdami ekologine daržininkyste ir bendraudami su panašų pomėgį turinčiais bendraamžiais bei bendraminčiais.

Šiltnamių miestelio įkūrėjas Julius Baronas neslepia, kad projekto idėja gimė iš jo asmeninės patirties.

„Kai sukūriau šeimą, mano seneliai man perleido savo sodo sklypą, kad turėtume kur gyventi ir auginti vaikus, – pasakoja Julius. – Aišku, tą jie padarė gera valia, tačiau kiekvieną kartą jiems atvykus į svečius, pastebėdavau, kad jie ilgisi anksčiau turėtos mėgstamos veiklos, galimybės „sukišti“ rankas į žemę, pasišnekučiuoti su kaimynais. Neabejoju, kad aplink Vilnių plytintiems kolektyviniams sodams masiškai tampant jaunų šeimų gyvenvietėmis, šimtai senjorų susiduria su tokia pat problema.“

Todėl prieš porą metų įsigijus sklypą Vilniaus rajone, vyriškiui kilo mintis jį paversti jaukiu gamtos prieglobsčiu vyresnio amžiaus žmonėms, kurie neturi ar jau nebeturi nuosavo žemės kampelio, tačiau norėtų patirti daržininkavimo ir tarpusavio bendravimo malonumą.

Daržas, kuriame svarbiausios ne daržovės

„Nors „Lysvės klubas“ turi tiesioginę sąsają su daržu, daržininkystė čia reiškiasi ne kaip žemės ūkio šaka, o kaip užimtumo terapija ir socialinio tinklo kūrimo būdas, – sako J. Baronas. – Nuo pat pradžių žinojau, kad ne daržovės čia bus pagrindinis tikslas ir tikroji vertybė. Noriu, kad šiltnamių miestelis suburtų senjorų bendruomenę, kuriai būtų smagu susitikti, dalintis ne tik agronomine išmintimi, bet ir kasdieniais gyvenimiškais džiaugsmais bei rūpesčiais, organizuoti bendras veiklas, švęsti šventes ir visais kitais įmanomais būdais socializuotis.“

Pašnekovo teigimu, būtent šiuo tikslu sklype statomas nedidelis vasarnamis su terasa, kuriuo galės naudotis visi šiltnamius besinuomojantys „Lysvės klubo“ nariai. Čia jie galės pasislėpti nuo lietaus ir vėjo, išsivirti arbatos ar kavos, pabendrauti tarpusavyje, atsipūsti po darbų su knyga rankoje iš namelyje įrengtos bibliotekėlės ar sužaisti šachmatų partiją su klubo kolegomis.

Ką veikti, kai nėra ką veikti?

„Natūralios gamtos apsuptyje įsikūrusiame šiltnamių miestelyje senjorai galės mėgautis ramybe, žaluma ir grynu oru, – žada „Lysvės klubo“ iniciatorius. – Neabejoju, kad jiems patiks pasivaikščioti po gražias Jaučiavarių miško apylinkes, kur galima sutikti stirnų šeimynėlę, ar surengti žygį iki netoliese tyvuliuojančio Minkelių ežero. Susibūrus aktyviai ir draugiškai bendruomenei, galima prasimanyti pačios įvairiausios veiklos – kepti dešreles, organizuoti mankštas, rengti edukacinius užsiėmimus“.

„Lysvės klubo“ narystės kaina – 59 Eur/mėn. siekianti šiltnamio nuoma (mokant visus metus kas mėnesį). Į kainą įskaičiuota šiltnamio eksploatacija, laistymo vandeniu išlaidos, elektra bendroje erdvėje, šiltnamio remontas, sklypo vejos ir teritorijos priežiūra. Kiekviename šiltnamyje bus įrengta prieiga prie laistymo sistemos, viduje paruošta derlinga žemė. Už papildomą mokestį sutartomis dienomis gali būti organizuojamas nuvežimas ir parvežimas iš sklypo, taip pat galima išsinuomoti ir darbo įrankius. Vienam nedrąsu? Šiltnamį galima nuomotis ir keliese. Pakvieskite į draugiją artimiausią bičiulį ar kaimyną – kompanijoje visada smagiau!

Taip pat skaitykite: