Kaip sportuojant nepatirti traumų?

Abromiškų reabilitacijos ligoninė

Subjurus orams vis daugiau žmonių sugrįžta į sporto klubus ir treniruočių studijas. Tuo metu draudimo ekspertai fiksuoja augantį traumų skaičių, o kineziterapeutai įspėja – po ilgos pertraukos pradėti sportuoti būtina palaipsniui, net jei tai joga ar pilatesas.

Sporto metu patirtų traumų skaičius labiausiai išauga rudenį, kai tiek vaikai, tiek ir suaugę sugrįžta į sportinius užsiėmimus po vasaros pertraukos. Dažniausiai pasitaikančios traumos – raiščių, sausgyslių, raumenų, minkštųjų audinių traumos bei kaulų lūžiai. O jos patiriamos žaidžiant futbolą, krepšinį ir kitus komandinius žaidimus, užsiimant įvairiais kovos menais.

Treneris, kineziterapeutas Raimundas Venskaitis pastebi, kad viena dažniausiai pasitaikančių klaidų sportuojant – per didelis krūvis, tinkamai neįvertinant savo galimybių. Pavyzdžiui, kai po ilgos pertraukos (metų ar net kelių) staiga pradedama lankytis grupinėse treniruotėse, kur tempas yra gana intensyvus ir bandoma lygiuotis į tuos, kurie sportuoja reguliariai ir tai daro jau kurį laiką.

Tiesa, susižaloti galima ir ramių treniruočių, tokių kaip joga ar pilatesas, metu, kai be išankstinio pasiruošimo bandoma atlikti tam tikrus pratimus.

Kaip išvengti traumos?

„Tokios klaidos gali sukelti ūmią traumą, todėl rekomenduojama pradėti sportuoti su sporto mediku, kineziterapeutu ar treneriu, kuris bent iš dalies galėtų įvertinti žmogaus širdies kraujagyslių sistemos būklę, raumenų pajėgumą, lankstumą, kitas fizines savybes ir pagal tai galėtų skirti tinkamą krūvį bei tempą“, – sako R.Venskaitis.

Anot jo, tiems, kurie neturi galimybės pasitarti su specialistu, bent jau pirmąjį mėnesį reikėtų treniruotis taip, kad kitą dieną nebūtų jaučiamas raumenų skausmas. Atlikti tempimo pratimus ir naudotis itin lengvais svarmenimis tam, kad organizmas spėtų priprasti. R.Venskaitis pataria stebėti savo kūną bei jo reakcijas į atliekamus veiksmus. Jei judesys yra skausmingas, jaučiamas diskomfortas, gali būti, kad pratimas žmogui nėra tinkamas ir jį reikėtų pakoreguoti arba pakeisti kitu.

Staiga pakeisti sporto rūšį, anot R.Venskaičio, taip pat gali būti pavojinga. Pavyzdžiui, jei žmogus jau kurį laiką žaidžia krepšinį ir greitai šį sportą pakeičia kitu. Tiesa, siekiant išvengti traumų reikėtų įvertinti net ir aplinką, kurioje sportuojama. Jei žmogus visuomet bėgioja gatvėje ir nusprendžia savo bėgimo taką pakeisti nauju – miško takeliu, traumos tikimybė labai išauga.

Ką daryti patyrus traumą?

„Jei po treniruotės jaučiamas skausmas ir žmogus negali judinti galūnės per sąnarį pilna amplitude, pavyzdžiui, nepavyksta pakelti rankos, ją judinant jaučiamas stiprus skausmas, verta sunerimti.

Susidūrus su tokiais ar panašiais negalavimais reikėtų nuvykti pas gydytoją įsitikinti, ar nebuvo patirta rimta trauma. Apie tai gali pranešti ne tik skausmas, bet ir tam tikri pakitimai – patinimas, iššokęs gumbas ar kraujosruva, odos spalvos pakitimai“, – teigia kineziterapeutas.

Siekiantiems po traumos ir vėl pradėti sportuoti, R.Venskaitis rekomenduoja taip pat pasirinkti tinkamą krūvį ir jį didinti palaipsniui, nes net ir per kelias savaites, kurių metu negalime sportuoti, kūno pajėgumai sumažėja.

Tiesa, svarbu išsiaiškinti ir traumos priežastį, o tuomet, pasitarus su specialistu, stiprinti silpnąją vietą, dėl kurios buvo susižalota. O patyrusiems ir jau ilgai sportuojantiems R.Venskaitis pataria nuolat atlikti skirtingus pratimus, kad neišsivystytų raumeninis disbalansas, kai vienos raumenų grupės labai stiprios, o kitos labai silpnos.

Patirta trauma gali ne tik sutrikdyti kasdienę žmogaus veiklą, bet ir patuštinti kišenes – reikia įsigyti vaistų ar specialių įtvarų, be to, žmogus kuriam laikui gali būti nedarbingas.

„Traumas patiria įvairaus sporto mėgėjai. Tarp ekstremalių sporto šakų traumos dažniausiai patiriamos užsiimant kovos menais ir motokrosu. Tačiau susižeisti galima ir sporto klube – pavyzdžiui, klientai patiria raumens traumas kilnodami pernelyg sunkius svarmenis“, – teigia Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Taip pat skaitykite: