Ne amžius yra ligų priežastis

Abromiškų reabilitacijos ligoninė

Kai vis dažniau savo negalavimų priežastimi įvardijame amžių – laikas pagalvoti, ką mes patys darome savo sveikatos labui. Mūsų organizmai – norime to ar ne – sensta, išgirstame naujas diagnozes, ligos tampa ne tik praeinančiu epizodu, bet ir kasdienybės dalimi. Kaip ir tabletės, tepalai, injekcijos bei vizitai į poliklinikas.

O ką praleidome patys? Ko nepadarėme? Nejaugi teks susitaikyti, kad vaistų didesnė ar mažesnė dozė taps neatsiejama kasdienos dalimi?

Taip kalbame, galvodami apie lėtines ligas. Juk peršalimas ar virusų sukeltos sezoninės epidemijos praeina, rizika užsikrėsti ir susirgti sumažėja, mes vėl pasveikstame. O lėtinės ligos neatsitraukia. Jos pasireiškia kaip mūsų gyvenimo būdo ir tam tikrų neteisingų pasirinkimų pasekmė.

Abromiškių reabilitacijos ligoninėKartais liga ar liekantys simptomai po jos, po traumos, po nelaimingo atsitikimo prasideda nelauktai ir pasilieka ilgam, o gyventi su tuo pasikeitimu tenka ilgai. Ir neišvengiamai turime išmokti prisitaikyti ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai, nes jei gyvenimas iki ir po tampa labai skirtingas, tai – didelis iššūkis.

Su ligomis turime išmokti gyventi. Ypač, jei nesugebėjome jų išvengti, o savo gyvenimo būdu dar ir skatinome vystytis bei progresuoti. Juk mėgstame daug ir skaniai valgyti, drybsoti ant sofos, o judėti ir mankštintis daugumai nėra įprasta rutina. Taip ir tinginiaujame atidėliodami, kol netikėtai pakliūvame į ligoninę. O tada jau trauktis nebėra kur. Jei gyvenimas pristabdo, tai reikalauja pastangų, dažnai nemažų, kad galėtume sugrįžti į sau įprastą ritmą, susigrąžinti savarankiškumą. O kartais – tik išmokti prisitaikyti pagal galimybes prie likusių pažeidimų.

Abromiškių reabilitacijos ligoninėKol krutame įprastu ritmu, dažniausiai nesusimąstome, kad kasdieniai pratimai, pasivaikščiojimai, tam tikri nesudėtingi judesiai, padedantys nesustingti sąnariams, palaikyti raumenų tonusą gali atitolinti ligas. Laiko tam reikia nedaug, o nauda – visokeriopa. Judant pagerėja širdies veikla, pagilėja kvėpavimas, organizmas gauna daugiau deguonies, o tai reiškia, kad ir ląstelės geriau aprūpinamos maisto medžiagomis. Susireguliuoja miegas, nurimsta mintys, taisosi nuotaika. Ir tai – dar nepilnai išvardyti teigiami poveikiai organizmui. Judėjimas, teisingai atliekami pratimai palaiko aktyvumą, nuskausmina, gerina savijautą ir bendrą pajėgumą. Vaistai gali nedaug, palyginus su paties organizmo galimybėmis. O reabilitacija – tai kelias į sveikesnį gyvenimą. Kartais jis ilgas, kartais nelygus. Bet su specialistų pagalba ir pozityviu nusiteikimu galima sulaukti puikių rezultatų. Savo sveikata rūpintis reikia patiems! Profilaktika bei sveikatinimo procedūros leis pamiršti ar sušvelninti atkryčius.

Reabilitacija – paties žmogaus rūpestis, kad su specialistų pagalba, patarimais ir priežiūra būtų galima susigrąžinti sveikatą. Tai ilgas ir sunkus darbas – ne tik atvykti į procedūras, atlikti pratimus, bet ir permąstyti savo gyvenimo būdą, pakoreguoti įpročius ir pradėti rūpintis savimi. Pasiruošę padėti ir Abromiškių reabilitacijos ligoninės specialistai, jei jūs norite jaustis geriau!

Daiva Stulpinienė, Abromiškių reabilitacijos ligoninės viešųjų ryšių atstovė

Daugiau informacijos: www.abromiskes.lt

Taip pat skaitykite: