Amžinosios gyvenimo pamokos

Dykaduoniškas gyvenimas – tai priešlaikinė senatvė.“ (Vokiečių rašytojas J. V. Gėtė)

Prisiminkite jaunystę… Entuziastingas ryžtas, troškimas mokytis, tobulėti, ieškoti, atrasti, pažinti. Bėgant metams kartais pamirštame, kad šiek tiek sustojome, mažiau džiaugiamės gyvenimo teikiamomis dovanomis, malonumais. Dar vieną išaušusį nuostabų rytą priimame kaip savaime suprantamą, nebededame pastangų, kad išmoktume naują kalbą, nustojame keliauti, paleidžiame svajones, o tai veda link dvasinio nuosmukio. Ne paslaptis, kad šiais laikais mokymosi galimybės yra beribės ne tik jauniems, bet ir senjorams – pasaulyje apstu ne tik specializuotų mokslų, tačiau ir dvasinio tobulėjimo pamokų, kurios daro mūsų gyvenimą prasmingesnį, reikia tik noro ir ryžto. Juk jūs patys esate savojo gyvenimo režisieriai – atsakykite sau, ar tai, ką darote, yra prasminga, ar negalėtumėte skirti daugiau laiko saviugdai, ar kasdienė veikla teikia laimę, o ne kančią.

74-erių Šv. Benedikto ordino vienuolis Anzelmas Griunas (Anselm Grün) teigia, kad senatvė – tai savotiškas asmenybės renesansas, nes atsiradęs laisvas laikas pražysta naujais pomėgiais, darbais ir pasiekimais. Verta pastebėti, kad norint atrasti šiuos pomėgius, taip atlikti darbus, kad būtų malonu, ar pasiekti aukštybes reikia atrasti vidinę ramybę, suprasti savo mintis ir norus, pakeisti požiūrį į daugelį kasdienių mus supančių patirčių. Amerikiečių rašytojas Hugh Pratheris (Hugh Prather), žymiausias dėl savo pirmosios knygos „Užrašai sau“, saviugdos knygose padeda suvokti savo būtį, sutaupyti gyvenimo laiko ir praleisti jį itin reikšmingai. Brangieji, tam, kad atrastumėte gyvenimo teikiamas galimybes ir jomis pasinaudotumėte, tam, kad tobulėtumėte, mąstytumėte ir džiaugtumėtės kasdienybe, dalinamės su Jumis vertingomis rašytojo Hugh Prather ir kitų žymių žmonių mintimis.

laiminga senatvė1. „Norint turėti daug laiko, reikia atsipalaiduoti. Laikas yra kaita, todėl valanda ilgesnė, kai prisitaikau prie aplinkybių. Griežta kontrolė – tai mažiau laiko, nes mažiau permainų. Vengdamas dogmų ir rutinos, galiu pasiilginti gyvenimą.“ (Rašytojas Hugh Pratheris)

2. „Patikėkite, garbus amžius yra geras ir malonus dalykas. Tiesa, jūs esate švelniai patraukiamas nuo scenos, tačiau tuomet gaunate pačias patogiausias vietas pirmoje eilėje kaip žiūrovas.“ (Mąstytojas Konfucijus)

3. „Ko gero, vienatvė – netinkamai vartojamas žodis. Man būti vienam reiškia būti kartu – tai dar vienas mano susitikimas su gamta, su būtimi, dar vienas mano savasties susijungimas su visomis kitomis savastimis. Vienatvė reiškia, jog mano sielos dalys surenkamos iš naujo, lyg savasties gabalėliai, išbarstyti pykčio ir baimės, sulipdomi, ir aš vėl galiu matyti, kad maži dalykai yra maži, o dideli dalykai – dideli.“ (Rašytojas Hugh Pratheris)

4. „Senjorai yra tarsi augalai. Vieni sėjami arba sodinami į vazonus, tuo tarpu kiti pražysta pačiomis gražiausiomis spalvomis. Manau grožio konkursai turėtų būti rengiami tik žmonėms virš 70 metų amžiaus. Kai esame jauni, turime veidą bei figūrą, gautą iš Dievo. Mes nieko nepadarėme, kad nusipelnytume savo gražios išvaizdos. Tačiau senstant, mūsų būdas atsispindi veide. Senjorai yra meno kūriniai. Tarsi balta žvakė šventoje vietoje – toks yra brandaus veido grožis.“ (Rašytojas, profesorius, teologas Džeimsas Simpsonas)

5. „Pastebėjau, kad nuobodžiaujant man atrodo, jog įgriso aplinka, nors iš tikrųjų įgriso savos mintys. Nepasitenkinimą kelia banalus, įkyrus, paviršutiniškas mąstymas. Ramus įsisąmoninimas, įsiklausymas paprastai atšviežina protą ir suteikia gyvybės mano būčiai.“ (Rašytojas Hugh Pratheris)

6. „Kai kritikuoju kitą žmogų, kai jo elgesys man atrodo ydingas, mano požiūris nulemtas tokios emocijos: aš matau jį vientisą, o ne įvairialypį. Jis man nepatinka. Aš ,,tiesiog nesuprantu“ jo veiksmų. Aš manau, kad jis gali rinktis. Jei šitaip svarstau, iš tikrųjų pasmerkiu tik pats save. „Ydingas“ reiškia neatitinkantis tam tikrų kriterijų. Kieno? Mano. Laikau kito asmens elgesį nedoru arba suprantamu, nors vertinu pagal savo patirtį. Mano nepritapimas reiškia, kad jei aš būčiau taip pasielgęs, laikyčiau save savanaudžiu, užsispyrėliu, nesubrendėliu ir t. t. Dalis manęs nori taip elgtis ar įsivaizduoja, kad elgiuosi, ir tai smerkia. Jei galėčiau aiškiai suprasti, kodėl aš irgi taip elgiuosi ar noriu elgtis ir dėl to savęs nebekaltinčiau, dabar to žmogaus nesmerkčiau.“ (Rašytojas Hugh Pratheris)

7. „Diena be mokslo – tuščiai praleista diena. Tiek daug yra ko mokytis ir tiek mažai tam turime laiko.“ (Fizikas Albertas Einšteinas)

8. „Perfekcionizmas yra lėta mirtis. Jeigu viskas vyktų taip, kaip aš norėčiau, kaip esu suplanavęs, tai niekada nepatirčiau nieko naujo, mano gyvenimas būtų nesibaigiantis pasenusių pergalių kartojimas.“ (Rašytojas Hugh Pratheris)

9. „Jei problemą galima išspręsti, vadinasi, nėra jokio reikalo dėl jos jaudintis. Jei problema neišsprendžiama, jaudintis dėl jos beprasmiška.“ (Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama)

10. „Mes atėjome į pasaulį ne tam, kad vegetuotume, ne tam, kad patogiai praleistume gyvenimą, ne tam, kad snaustume patogiai įsirangę ant sofos, bet tam, kad paliktume pėdsaką. Labai liūdna, kai žmogaus gyvenimas praeina, nepalikdamas jokio pėdsako. Kai renkamės patogų gyvenimą, kai laimę supainiojame su vartojimu, tuomet mums tenka sumokėti labai didelę kainą – prarastą laisvę.“ (Popiežius Pranciškus)

Pradėti gyvenime veikti tai, kas teiktų malonumą, gali būti sunku dėl motyvacijos ar ryžto trūkumo, tačiau kartą suėmus save į rankas, kiekviena diena gali tapti ypatinga ir turininga. Tad nieko nelaukite ir pradėkite!

Mokykitės užsienio kalbą

Atsisiųskite programėlių išmaniajame telefone – tai itin linksmas, dažniausiai iliustratyvus ir greitas būdas išmokti užsienio kalbų žodžius, junginius ir net sakinius. Naudodami tokias programėles rezultatus pajusite jau vos po kelių įveiktų lygių. Žinoma, vien tik tokių įgūdžių nepakaks, todėl praktikuokitės kalbėti su draugais, artimaisiais. Kalbėjimas ne tik gerina tarimą, bet ir padeda įsiminti išmoktą informaciją, įvairias kombinacijas. Kita vertus, jei tik turite galimybę, užsirašykite į užsienio kalbos kursus, kartu su mokytoju galėsite įvertinti, kokių įgūdžių – kalbėjimo, rašymo ar skaitymo – dar trūksta. Be to, mokytojas sudarys jūsų mokymosi planą, visuomet pasakys daromas klaidas bei patars, kaip pasiekti geriausius rezultatus. Ir visai nesvarbu, jei jums seksis ne itin gerai ar išmoksite nedaug – svarbiausia, kad mąstytumėte, išsaugotumėte protinius gebėjimus ir neleistumėte vystytis demencijai.

Spręskite kryžiažodžius, sudoku, kitus galvosūkius

Jeigu manote, kad šis užsiėmimas yra gėdingas ir nenorite spręsti dėl vyraujančių stereotipų, kad tai – senelių veikla, turėtumėte atkreipti dėmesį, kad galvosūkius mėgsta ir jauni žmonės. Tai itin prasmingas laiko praleidimo būdas, nes sprendžiant kryžiažodžius stimuliuojama daugelio smegenų neuronų ir pilkųjų ląstelių veikla. Įvairūs išmokti ar prisiminti žodžiai padeda intelektualiau bendrauti su kitais asmenimis ir išvengti buitinio stiliaus vartojimo. Be to, neuropsichologas Robertas S. Vilsonas teigia, kad žmonės, lavinantys intelektą, yra socialiai aktyvesni, juos rečiau kamuoja depresija, nerimas.

Lankykitės muziejuose, parodose, koncertuose, spektakliuose

Išsaugokite jaunatvišką dvasią! Jums visai nebūtina eiti į trankios muzikos koncertus, kad tai padarytumėte. Pasidomėkite Lietuvos ar užsienio atlikėjais, išsirinkite tokį muzikos atlikimą, kuris labiausiai jus žavi, nusipirkite bilietą ar paprašykite, kad vietoj kalėdinių niekučių padovanotų tokią kultūrinę pramogą, kuri tikrai ne visuomet būna brangi, tačiau miela širdžiai. Lankykite parodas, kurios vyksta trumpą laiką – nepatingėkite nuvykti į kitus miestus. Nepraleiskite ir spektaklių – tik išsirinkite labiausiai viliojantį pasiūlymą ir jis jus nukels į nepamirštamų pojūčių bangas. Ir tik nesakykite, kad viską galite pamatyti per televizorių, nes tai būtų tas pats, kas valgyti saldainį su popieriuku.

Užsirašykite į šokius, jogą

Skamba neįtikėtinai? Ar girdėjote apie 83-erių močiutę, jogos meistrę? Bette Calman teigia: „Niekada nesi tam per senas. Dabar galiu padaryti daugiau negu prieš 50 metų. Juk kūnas yra nuostabus instrumentas, o joga išlaiko jaunatvę.“ Jei galvojate, kad Lietuvoje tokios veiklos senjorams nėra, turėtumėte atkreipti dėmesį, kad įvairiuose miestuose yra senjorams skirtų mažesnio intensyvumo jogos užsiėmimų, kurie gerina fizinę būklę ir savijautą. Be to, organizuojamos ir pramoginių šokių, ir įvairių Karibų: salsa, zumba, bačiata šokių pamokos senjorams, kurios garantuoja linksmą muziką ir gerą nuotaiką.

Keliaukite

Nesvarbu, ar Lietuvoje, ar užsienyje, atraskite naujas, dar nematytas ir nepažintas vietas. Jei sunku susiplanuoti išvyką, kreipkitės į kelionių agentūrą, kuri padės išsirinkti širdžiai mielą variantą. Viskas, ką jums, ko gero, beliks padaryti, tai susimokėti, susitvarkyti dokumentus ir nepavėluoti į neišdildomus įspūdžius žadančią kelionę!

Kaip sako kinų patarlė, žemę reikia giliai įdirbti, žinojimą – nuolat tobulinti. Nors šios genialios mintys pažįstamos ir gerai suprantamos, dažnai jas pamirštame, todėl, norėdami nesidairyti atgal ir spirtis į priekį, turime prisiminti turimas žinias ir pritaikyti jas naujoms – tik taip turtėsime dvasiškai ir džiaugsimės kiekviena mums teikiama akimirka ir nauja patirtimi.

Otilija BURKŠAITĖ

Taip pat skaitykite: