Inkstų veikla ir ligos – itin paslaptingi

inkstai

Pagrindinis Pasaulinės inkstų dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į lėtines inkstų ligas, kurios yra klastingos, nes dažniausiai yra nejuntamos. Be to, jos itin pavojingos, nes sukelia inkstų nepakankamumą.

Inkstas – porinis organas, esantis po dešiniu ir kairiu šonkaulių lanku, maždaug kumščio dydžio, o išvaizda primenantis pupelę. Kas dieną jis atlieka didžiulį darbą: apie 200 kartų išvalo mūsų kraują ir iš organizmo pašalina mums nereikalingus ir kenksmingus produktus. Inkstai dirba tyliai, mes jų darbo, priešingai nei širdies, nepastebime ir nejaučiame. Greitai pajuntame sutrikimus, atsiradusius širdies plote ar žarnyne, o inkstų funkcijos sutrikimai dažniausiai progresuoja lėtai ir nepastebimai.

Pirmieji simptomai pasirodo ligai jau pažengus. Taip yra todėl, kad galvos skausmo, padidėjusio nuovargio, mieguistumo žmonės nelaiko didžiule problema, tačiau tai gali būti pirmieji inkstų ligų simptomai.

Inkstų svarba labai didelė. Jie, išskirdami šlapimą, ne tik filtruoja kraują, šalina įvairias organizme susidariusias nuodingas medžiagas, bet ir reguliuoja vandens bei mineralinių medžiagų balansą. Taip pat inkstai, gamindami kai kuriuos svarbius  hormonus, palaiko sveikus ir tvirtus kaulus, reguliuoja kraujo spaudimą, apsaugo nuo mažakraujystės.

Inkstus dažniausiai gali pažeisti įvairūs uždegimai, paveldimos ligos. Pastaruoju metu pagrindinės inkstų ligų priežastys yra cukrinis diabetas, aukštas kraujospūdis bei kitos kraujagyslių ligos. Rūkymas, kaloringo ir riebaus maisto vartojimas, gausus druskos vartojimas, mažas aktyvumas, lemia šių ligų atsiradimą, skatina ir inkstų pažeidimą.

Didžiausia problema yra ta, kad lėtinės inkstų ligos dažniausiai yra „tylios“, t. y. be skausmo. Jos dažnai užklumpa netikėtai, nes praktiškai neturi jokių simptomų. Žmogui gali atrodyti, jog jis tik pervargo, neišsimiegojo, galvoja, kad nueis pas gydytojus, gaus nedarbingumo lapelį, pailsės, pagers vitaminų ir toliau gyvens kaip gyvenęs. O patekęs pas gydytojus sužino, kad inkstai nebeveikia, ir vienintelė galimybė gyventi – dializės procedūros ir inksto persodinimo operacija. Atsiradę simptomai, tokie kaip kūno tinimas, šlapimo spalvos pokyčiai ar nuolat mažėjantis šlapimo kiekis – yra vėlyvi inkstų ligų požymiai, rodantys, kad inkstų liga jau yra pažengusi, o pažeidimai negrįžtami.

Tyrimais įrodyta, kad lėtinėmis inkstų ligomis sergantys pacientai dažniau miršta nuo širdies infarkto ar galvos smegenų insultų.

Inkstams gali pakenkti įvairios ligos:

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į padidėjusį kraujospūdį, kuriuo skundžiasi daugybė žmonių. Jeigu didelis arterinis kraujo spaudimas, reikia nuolat jį sekti, koreguoti vaistais, kad būtų ne aukštesnis nei 140/90 mmHg.

Kita dažna liga, galinti pažeisti inkstus, yra cukrinis diabetas. Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, būtina gliukozės kiekio kraujyje kontrolė. Viena iš dažnesnių šios ligos komplikacijų yra vadinamosios diabetinės nefropatijos (diabeto pakenkti inkstai). Tik diabeto atidi kontrolė gali padėti atitolinti ar užkirsti kelią šioms komplikacijoms.

Inkstus žaloja nuskausminamieji vaistai. Daugelio rankinėje galima rasti vaistų nuo skausmo. Kartais jie yra vartojami net neprasidėjus skausmams. Neatsakingai vartojami vaistai, kai kurios veikliosios medžiagos kaupiasi inkstuose ir tiesiogiai juos žaloja. Žalojantis procesas gali trukti kelerius metus, iki kol bus pastebėti pirmieji požymiai, kad inkstų veikla prastėja. Todėl jeigu dažnai vartojate vaistus nuo skausmo, turėtumėte apie tai informuoti savo gydytoją, jis pasistengs nustatyti jūsų skausmų priežastį ir paskirti gydymą, mažiau žalingą inkstams.

Kenkia peršalimas, dantų ligos. Dažnas žmogus šaltuoju metų sezonu neišvengia peršalimo ar kitų infekcinių ligų, pažeidžiančių mūsų kvėpavimo takus. Persišaldžius, o vėliau peršalimui komplikavusis rimtesnėmis ligomis ir mikroorganizmams prasibrovus pro mūsų organizmo apsauginį barjerą, tokios bakterijos kaip streptokokai, dažnai sukeliančios anginas ir plaučių uždegimus, gali sukelti ir uždegiminę reakciją inkstuose. Dėl to vėliau gali atsirasti negrįžtamų inkstų pažeidimų.

Visiškai sutrikus inkstų funkcijai, reikalingas pakaitinis gydymas (dializės ar inksto persodinimas). Todėl peršalus ir susirgus, labai svarbu laiku pradėti gydytis, kruopščiai laikytis gydytojų nurodymų, jei jie paskiria gerti vaistus – atsakingai baigti visą gydymo kursą, o ne tada, kai pajuntamas sveikatos pagerėjimas.

Svarbu saugoti save: dėvėti tinkamą avalynę, nepamiršti šaliko ir kepurės, vilkėti juosmenį dengiančius drabužius, kad inkstai nesušaltų. Būtina gydyti nesveikus dantis, kad būtų užkirsti visi keliai infekcijai pasiekti inkstus.

Mityba. Druskos per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus, nes ji gali didinti kraujospūdį ir apsunkinti inkstų darbą. Labai svarbu gerti pakankamai skysčių. Daugiau skysčių reikėtų suvartoti karščiuojant, viduriuojant, prakaituojant. Reikėtų žinoti, kad kava greitina skysčių pasišalinimą iš organizmo, todėl išgėrę kavos nepamirškite išgerti ir stiklinę vandens. Kasdien vartojami skysčiai turi būti nesūrūs, todėl kasdieniam naudojimui  reikėtų riboti mineralinį vandenį dėl juose esančio didelio druskų kiekio. Moksliškai įrodyta, kad inkstams labai sveika spanguolių sultys, jose esančios medžiagos sumažina riziką susirgti šlapimo takų infekcijomis.

Sveika gyvensena atitolins ligas. Mankštintis ir kuo daugiau judėti reikia ne vien dėl dailesnių kūno linijų. Tai svarbu inkstams, nes nuolat mankštinantis pagerėja širdies darbas, sumažėja kraujagyslių pasipriešinimas ir arterinis kraujo spaudimas, kuris yra vienas iš didžiausių rizikos veiksnių vystytis inkstų funkcijos sutrikimams. Žinoma, sveikai gyvenant nedera rūkyti. Cigaretėse esantis nikotinas sutraukia kraujagysles, taip kyla kraujo spaudimas, o tai, kaip minėta, žaloja inkstus.

Kiekvienam sveikam žmogui bent kartą per metus rekomenduojama pasitikrinti inkstų funkciją.
Kai kurios inkstų ligos paveldimos genetiškai, todėl jei jūsų šeimoje yra sergančių inkstų ligomis, jums patartina konsultuotis su gydytoju.

Pagrindiniai apsisaugojimo nuo inkstų ligų būdai:
 profilaktika;
 ligų prevencija;
 savalaikė diagnostika.

7 paprasti žingsneliai, padėsiantys išvengti inkstų ligų:
1. Sportuok ir būk aktyvus;
2. Kontroliuok gliukozės kiekį kraujyje;
3. Stebėk arterinį kraujo spaudimą;
4. Sveikai maitinkis ir palaikyk normalų kūno svorį;
5. Nerūkyk;
6. Stenkis nevartoti vaistų, kurių nepaskyrė gydytojas;
7. Reguliariai tikrink inkstų funkciją, jei yra bent vienas iš šių rizikos
faktorių:
 sergi cukriniu diabetu,
 turi aukštą kraujospūdį,
 esi nutukęs,
 šeimoje yra sergančių inkstų ligomis.

Po kiekvieno gripo ar anginos, net slogos, būtina atkreipti dėmesį, ar nesuskaudo inkstai, ar nepakito šlapimas. Pastebėjus net menkutį negalavimą nevertėtų gydytis arbata ir tikėtis, kad viskas praeis. Tokiu atveju būtina apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Budriems reikia būti ir žinantiems, jog paveldėjo vienokį ar kitokį inkstų sutrikimą ar polinkį sirgti inkstų ligomis. Inkstams kenkia ir lytiniu keliu plintančios ligos, būtina pasitikrinti po kiekvienos šlapimo sistemos ligos ir įsitikinti, ar inkstai sveiki.

Tyrimais įrodyta, kad anksti diagnozavus lėtinę inkstų ligą ir pradėjus inkstus apsaugantį gydymą (dieta, režimas, kraujospūdžio kontrolė ir kt.), galima sulėtinti inkstų nepakankamumo progresavimą.

Nors sunkiomis inkstų ligomis serga maždaug 1 iš 1000 gyventojų, tačiau išlaidos šių ligų gydymui ir ypač dializėms yra milžiniškos. Paprastai žmogus ilgam lieka nedarbingas ar net neįgalus, nes sutrikus inkstams užklumpa ir kitos sunkios ligos, kamuoja padidėjęs kraujospūdis. Tai įrodo, jog inkstų ligų prevencija yra ypač svarbi.

Mylėdami save ir savo artimuosius, pasistenkime rūpintis sveikata. Atkreipkime dėmesį į mums žalingus veiksnius ir jų venkime.

Informaciją parengė Diana Šiurkienė
Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą

Taip pat skaitykite: