Kitoks kavos poskonis

nemokama kava

Be kavos dažnas iš mūsų neįsivaizduoja nei dienos pradžios, nei vidurdienio susitikimų. Tonizuojančiu poveikiu pasižymintis gėrimas atsiskleidžia skonių įvairove – nuo stipraus ir kartaus iki švelnaus, palydimo pieno putos. Pasigaminti mylimiausią kavą, kad ir namuose, šiandien nėra sudėtinga.

„Kavos istorija vystosi jau nuo XV amžiaus: jos pradžia siejama su Etiopija, kurioje tuo metu augo daug kavamedžių; vėliau musulmonų piligrimai kavą išpopuliarino Arabijos pusiasalyje.

Laikui bėgant, čia užveisus kavamedžius, Artimųjų rytų šalys tapo pagrindine kavos gamintoja bei eksportuotoja. XVI amžiaus pradžioje šis gėrimas atgabentas į Vakarų Europą, pirmiausia – į Veneciją. Iš pradžių, kaip ir visos naujovės, sutikta skeptiškai, vėliau kava tapo populiariu gėrimu tiek Italijoje, tiek kitose Europos šalyse“, – pasakoja prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Jo teigimu, kava jau veikia ne tik kaip tonizuojantis gėrimas, bet ir kaip socialinė, kultūrinė – susitikimu ar pasimatymų – dalis.

Šiandien kavinėse galima rasti pačių įvairiausių kavos skonių. Pienas, grietinėlė, įvairūs sirupai ir prieskoniai, skirti šiam gėrimui pagardinti, domina tiek gurmanus, tiek kavos mėgėjus.

„Nors dalis žmonių vis dar pripažįstą tik sodrų espresso skonį, tačiau vis daugiau dėmesio sulaukia ir priedai, suteikiantys kavai tam tikrą poskonį ir savybes. Kava su kokosų sirupu ar ledais gali būti puikia deserto alternatyva, o kava su indiškais prieskoniais – net pastiprinti imunitetą“, – atskleidžia A. Poleninas.

Gaivus kavos gėrimas su toniku

Reikės:

– puodelio espresso kavos;
– ledo kubelių;
– 100 ml toniko.

„Norėdami atsigaivinti, į stiklinę įdėkite keletą ledo kubelių. Ant jų užpilkite espresso kavos, kurią galite paruošti tiek kavos aparate, tiek kavavirėje. Galiausiai kompoziciją užbaikite užpildami gazuoto toniko. Kai ledukai ištirps, viską išmaišykite ir mėgaukitės sodriu bei gaivinančiu kavos gėrimu“, – pasakoja A. Poleninas.

Affogato kava

Affogato kava

Reikės:

– puodelio espresso kavos;
– poros vanilinių ledų rutuliukų.

„Desertų gausa garsėjanti Italija taip pat siūlo ir skanėstą, kurio pagrindinė dedamoji dalis yra espresso kava. Paruoškite espresso kavą, apžiūrėkite, kad nebūtų likę tirščių, ir skystį supilkite į stiklinę. Į ją taip pat panardinkite ir vanilinių ledų rutuliukus. Susiliejęs karštis ir šaltis, kavos kartumas ir vanilinių ledų saldumas suteiks nepakartojamus pojūčius ir pradžiugins gomurį“, – pasakoja A. Poleninas.

Kava su prieskoniais

Reikės:

– puodelio šviežiai užplikytos kavos;
– gvazdikėlio;
– cinamono lazdelės;
– žiupsnelio kardamono.

„Atvėsus orams, kyla noras pasilepinti karštu aštresnio ir sodresnio skonio kavos gėrimu. Juo puikiai gali tapti kava su prieskoniais. Pavyzdžiui, kardamonu, gvazdikėliais bei cinamonu. Paruošimas labai paprastas: užplikykite 100 ml puodelį kavos, palaikykite porą minučių, sudėkite prieskonius ir… mėgaukitės“, – apibendrina A. Poleninas.

Taip pat skaitykite: