Birštono apžvalgos bokštas – aukščiausias šalyje

Liepos 12 dieną lankytojams atveriamas 51 m aukščio Birštono apžvalgos bokštas Nemuno kilpų regioniniame parke. Dabar tai aukščiausias toks bokštas Lietuvoje. Kadangi jis pastatytas ant Škėvonių gūburio, lankytojai, pakilę 45 m iki bokšto apžvalgos aikštelės, iš tiesų atsiduria net 137 m virš jūros lygio. Iki šiol Nemuno kilpų kraštovaizdį galima buvo pamatyti tik pakilus oro balionu, parasparniu arba nuotraukose, o dabar – ir užkopus 300 bokšto laiptelių. Jais lipant galima pailsėti specialiai įrengtose šešiose atokvėpio vietose.

birstono apzvalgos bokstas

Tvirta metalinė bokšto konstrukcija dekoruota maumedžio plokštėmis, o trikampiai langeliai – tarsi raštai, naudojami medžio drožyboje. Bokštas – keturkampis lygiasienis su ažūriniu stogeliu – tęsia lietuvių gynybinės architektūros tradiciją, primena senųjų medinių pilių bokštų formą ir siejasi su vėlyvesne bažnyčių varpinių architektūra.

Vieta jam buvo parinkta dar 1997 m., kai Vyriausybė patvirtino Nemuno kilpų regioninio parko planavimo schemą. Šis parkas buvo įsteigtas unikaliam didžiųjų Nemuno kilpų ir Punios šilo kraštovaizdžiui, jo gamtinei ekosistemai ir kultūros paveldo vertybėms išsaugoti.

Birštono apžvalgos bokšto iniciatoriai ir užsakovai – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos ir Nemuno kilpų regioninio parko direkcija. Šis bokštas artimiausiu metu bus perduotas Birštono savivaldybei.

Taip pat skaitykite: