,

Vitaminas D: su amžiumi tik svarbesnis

Dažnai sergate peršalimo ligomis ir nuolat jaučiatės pavargę? Gali būti, jog jūsų imuninė sistema yra nusilpusi. Geriausi imuniteto draugai – vitaminai C ir D, tačiau pastarojo šiauriečiams ypač trūksta. Tyrimai rodo, kad šaltuoju metų laiku vitamino D stokoja daugiau kaip 80 proc. Baltijos šalių geografinės platumos gyventojų. Dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo (dažni stresai, daug laiko praleidžiama automobilyje ar uždarose patalpose ir kt.), perdėm rafinuotos mitybos ir kitokių veiksnių, daliai žmonių vitamino D trūksta net vasarą. Be to, įvairių amžiaus grupių gyventojai nepakankamai vitamino D gauna ir su maistu. Kodėl taip svarbu užtikrinti tinkamą vitamino D kiekį organizme?

Kokia yra vitamino D nauda žmogaus organizmui?

Šis vitaminas yra itin svarbus mūsų gerai savijautai, ypač šaltuoju metų laiku. Nors vitaminas D daugiausiai atsakingas už kaulų formavimąsi, tačiau jo trūkumas paveikia ir kitas organizmo sistemas – gali kankinti nuolatinis nuovargis, skaudėti kaulus ir raumenis, varginti nemiga ir prislėgta nuotaika, depresija ar net slinkti plaukai. Pakankamas vitamino D kiekis organizme stiprina imuninę sistemą, padeda apsaugoti organizmą nuo virusinių ir bakterinių infekcijų. Be to, atliekant tyrimus pastebėta, kad tiek mirštamumas, tiek sergamumas COVID-19 infekcija mažėja, jei asmuo neturi vitamino D trūkumo. Svarbu ir tai, kad vitaminas D veikia ne tik kaip apsauga, bet susirgus COVID-19 liga galima lengvesnė ligos eiga ir mažesnis komplikacijų skaičius.

Itin svarbus vyresniame amžiuje

Vitamino D stoka aštrėja su amžiumi – Vitamino D, gaunamo iš saulės, sintezė sulaukus 70–ies metų amžiaus sumažėja net 75 proc. Tinkamas papildų vartojimas gali palengvinti senėjimo padarinius bei pagerinti gyvenimo kokybę – palaikyti normalų kalcio kiekį kraujyje, palaikyti normalią kaulų, dantų būklę, raumenų funkciją, padeda normaliai funkcionuoti imuninei sistemai, dalyvauja ląstelių dalijimosi ir specializacijos procesuose, padeda palaikyti normalią nervų sistemos vystymąsi ir funkcijos reguliavimą. Vyrams ir moterims nuo 60 metų vitaminas D padeda sumažinti riziką susirgti su laikysenos nestabilumu ir raumenų silpnumu susijusiomis ligomis.

Kaip tinkamai išsirinkti maisto papildą?

Renkantis papildus svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį. Šiuo metu mokslininkai atlieka vis daugiau tyrimų, siekdami nustatyti ilgalaikį maisto papildų vartojimo poveikį žmogaus sveikatai, ypač didelį dėmesį skirdami konkrečių vitaminų derinių efektyvumo ir poveikio vertinimui. Tyrimai patvirtina, kad siekiant maksimaliai padidinti vitamino D papildų naudą, taip pat sumažinti galimą toksiškumo riziką, vitamino D papildai turėtų būti vartojami kartu su vitaminu K. Veikdami kartu, vitaminai D ir K užtikrina teisingą kalcio pasiskirstymą mūsų organizme, rezultate gerėja kaulų mineralizacija, slopinama minkštųjų audinių kalcifikacija ir mažinama koronarinės širdies ligos rizika. Be to, optimalų derinį vienoje kapsulėje daug patogiau naudoti – užtenka vienos kapsulės per dieną.

Svarbu užtikrinti pakankamą vitaminų kiekį organizme

Vitaminų D bei K kombinuotas vartojimas daro teigiamą poveikį ne tik kaulų , širdies-kraujagyslių sistemos sveikatai. Taip pat palaiko subalansuotą nuotaiką, efektyviau sustiprina imuninę sistemą, skatina sveikų raumenų funkcijas. Todėl labai svarbu laiku imtis tinkamų priemonių tam, kad būtų galima užtikrinti pakankamą vitamino K ir vitamino D kiekį organizme.

Maisto papildo Olidetrim 20000 D3 +K2 Omega 3“, gamintojai į vieną kapsulę sutalpina ne tik vitaminų D ir K bet ir Omega3 riebalų rūgščių reikalingas normas. Omega3 riebalų rūgštys yra viena iš tų maistinių medžiagų, kurią mes privalome gauti iš išorės, mat mūsų organizme ji nesigamina. Omega-3 riebalų rūgštys yra skiriamos kraujo riebalams trigliceridams mažinti, veikia širdies-kraujagyslių rizikos žymenis, mažina uždegiminius rodmenis, kraujospūdį ir mažina kraujagyslių sieneles standumą.

Taip pat skaitykite: