,

AR ĮMANOMA ĮVEIKTI PLOKŠČIAPĖDYSTĘ?

Plokščiapėdystės tiesioginė priežastis – kojos pėdos deformavimasis, kuris atsiranda tada, kai išlaisvėja pėdos sąnarius įtvirtinantys raiščiai arba nusilpsta raumenys. Šios varginančios ligos galima išvengti tada, jei laiku pastebimi jos simptomai ir nedelsiant kreipiamasi į ortopedus.

Kokį vaidmenį mūsų gyvenime atlieka kojų pėdos?

Didžiąją savo gyvenimo dalį mes praleidžiame stovėdami ant kojų, ypač tada, kai mūsų darbas yra stovimas. Mūsų pėdos yra skirtos šiek tiek palengvinti tų apkrovų, kurios tiesiogiai atitenka kojų keliams, klubo sąnariams ir stuburui, naštą. Kitaip tariant, kojų pėdas galime drąsiai lyginti su namo pamatais. Jei jie tvirti, nedeformuoti, tai garantuojama ir taisyklinga viso namo laikysena bei jo patikimumas.

Kas gali lemti plokščiapėdystės atsiradimą?

Dažnai šį negalavimą lemia genetinės priežastys arba tokios varginančios ligos kaip cerebrinis paralyžius, cukraligė, reumatoidinis artritas, nervų ir raumenų sistemos negalavimai ar net paprastas nutukimas. Šį trūkumą gali lemti ir praeityje ištikusi trauma, pavyzdžiui, čiurnos pasukimas, kas lemia kaulinės struktūros pokyčius, raiščių išlaisvinimą, blauzdos ir pėdos raumenų sutrumpėjimas ir susilpnėjimas.

Kokios gali būti plokščiapėdystės pasekmės?

Jei kamuoja plokščiapėdystė, tada greičiau ima dėvėtis kelio ir klubo sąnarių kremzliniai audiniai. O didesnė ašinė apkrova sąlygoja stuburo sąnarinių diskų dehidrataciją, ko pasekoje atsiranda osteochondrozė. Esant plokščiapėdystei padidėja galimybė patirti kojų lūžius, kelio ir čiurnos sąnarių raiščių patempimus, klubinės blauzdos juostos sindromą ir kitokias judėjimui trukdančias ligas.

O jei kojų pėdos sveikos, jų skliautai judant palaiko amortizacinį efektą, kurio dėka tolygiai paskirstyta apkrova, tenkanti keliams ir klubams. O kad pėdos galėtų išlaikyti reikiamą skliauto formą, jos turi nuolat būti mobilios ir stabilios.

Kokios priemonės naudojamos gydant plokščiapėdystę?

Skausmo mažinimui naudojama elektros stimuliacija ir masažas, kuris ramina sudirgintą nervų sistemą, kineziterapijos procedūros padedančios sutvirtinti čiurnų sąnarius. Taip pat yra taikomi  reikiami stiprinimo ir tempimo pratimai, kurių dėka galima iš naujo suformuoti reikalavimus atitinkančius pėdų skliautus. Daug naudos duoda vaikščiojimas basomis. Puikiai pasitarnauja ortopediniai vidpadžiai, skirti formuoti normalius pėdų skliautus. Jei negaluoja čiurnų sąnariai, jiems taikomi specialūs įtvarai, kurie malšina ūminius skausmus.

Taip pat skaitykite: