,

Trumpai apie vyrų vėžį: kada reikia tikrintis, kaip tai galima padaryti ir kaip atrodo tyrimų procedūra

Tyrimai, kuriais siekiama nustatyti vėžį vyrams, yra diagnozės forma, kurią gali rekomenduoti gydytojas. Tačiau kartais tikrai verta pasitikrinti ir tada, kai priklausote didelės rizikos grupei. Tai ypač pasakytina apie vyrus, kurių šeimoje yra buvę vėžio atvejų. 

Vėžio žymenys – kas tai?

Vėžio žymuo yra cheminė medžiaga, kurią, paprastai tariant, gamina žmogaus kūnas, kai vystosi vėžys. Kartais taip atsitinka, kad tokios medžiagos kaip kai kurie antigenai ar fermentai nerodo jokių nerimą keliančių pokyčių organizme. Galimybė susirgti vėžiu dažniausiai atsiranda, kai tam tikros medžiagos kiekis viršija normą.

Kada reikėtų tirti vėžio žymenis?

Vėžio žymenų nustatymas daugeliu atvejų atliekamas gydytojo nurodymu. Toks tyrimas turi diagnostinę reikšmę ir padeda nustatyti tolimesnę gydymo veiksmų kryptį. Kraujo tyrimai, kuriais matuojamas naviko žymenų lygis, taip pat naudojami vėžio gydymui stebėti. Žmonėms, kurie sirgo vėžiu, žymenų koncentracija taip pat svarbi, nes ji gali rodyti metastazes.

 

Indikacija nustatyti naviko žymenis vyrams gali būti nerimą keliantys kraujo tyrimo rezultatai, įskaitant įvairius nukrypimus nuo normos. Vėžio tyrimai turėtų būti atliekami ir profilaktiškai, ypatingai vyresnio amžiaus vyrams, kurių rizika susirgti tam tikros formos vėžiu kur kas labiau padidėja.

 

Naviko žymenys vyrams yra tyrimas, atliekamas siekiant ištirti jūsų kraują, ar nėra naviko žymenų. Jie atliekami ne tik įtarus vėžį, bet gali būti ir profilaktiniai. Tyrimų paketus galite įsigyti specialiuose tyrimų centruose.

Kaip nustatomi vėžio žymenys?

Matuojant vėžio žymenis, tiriamoji medžiaga yra kraujas, paimtas iš alkūnkaulio venos. Tai taikoma standartiniams tyrimams, tačiau vėžio antigenus galima nustatyti ir pagal šlapimą ar kūno skysčius.

 

Būkite pasiruošę kraujo tyrimui. Reikėtų žinoti, kad turėtumėte susilaikyti nuo alkoholinių gėrimų, kavos ir arbatos vartojimo likus 2-3 dienoms iki tyrimo, taip pat turėtumėte ilsėtis ir susilaikyti nuo intensyvaus fizinio krūvio. Vėžio žymenų tyrimus reikia atlikti jaučiantis kaip įmanoma geriau, t. y. ne karščiuojant ir nejaučiant peršalimo simptomų. Prieš tam tikrus tyrimus gali būti rekomenduojama susilaikyti nuo lytinių santykių, nes tai gali pakeisti rezultatų reikšmę.



Taip pat skaitykite: