Lukrecija Augustaitytė apie maudynes šaltame vandenyje: svarbiausia –išdrįsti!

Sveikas gyvenimo būdas stiprina ne tik kūną, bet ir dvasią – neabejoja sveiką gyvenseną puoselėjanti kaunietė, Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Lukrecija Augustaitytė. Energija ir gyvenimo džiaugsmu trykštančios senjorės sveikatingumo recepto vienos svarbiausių dalių – judėjimas ir grūdinimasis šaltame vandenyje. 

Gerai nusiteikti dienai padeda ryto rutina

„Diena prasideda nuo ryto – reikia susikurti savo įpročius“, – sako L. Augustaitytė ir pasakoja, kad jos diena prasideda nuo stiklinės šilto vandens, mankštos ir meditacijos. Tuomet moteris keliauja į lauką: „Nubėgu iki Nemuno salos, grįžtu atgal, čiumpu už dviračio ir „šáunu“ Panemunės link.“ Lukrecija prisipažįsta, kad jai labai svarbu kasdien pabūti gamtoje, ją stebėti ir pasimėgauti joje vykstančiais procesais. Galiausiai, savo ryto ritualą moteris užbaigia maudynėmis Nemune. 

Lukrecija teigia, kad kiekvieną rytą prabudusi ji pirmiausia apsidžiaugia ir padėkoja už tai, kad yra gyva. „Nesvarbu, ar man šešiasdešimt, ar septyniasdešimt metų – mano požiūris nesikeičia visai, aš džiaugiuosi diena“, – tvirtina senjorė. Ji sako, kad išlaikyti teigiamą nusiteikimą jai padeda ir kas rytą sau tariami žodžiai: „Aš esu šypsena.“ „Turi pasakyti sau tai garsiai – kad tavo smegenys išgirstų, širdis ir kiekviena kūno ląstelė pajustų“, – afirmacijų galia neabejoja Lukrecija. 

Rūpinasi savimi ir tai daryti įkvepia kitus 

L.Augustaitytė atvirauja, kad vaikystėje svajojo tapti gydytoja – vaikų chirurge. Vis dėlto poreikis judėti ir aktyviai leisti laiką (visada buvęs neatsiejama Lukrecijos gyvenimo dalis) lėmė tai, kad galiausiai ji savo gyvenimą nusprendė sieti su sportu. L. Augustaitytė baigė tuometinį Kūno kultūros institutą (dabar – Lietuvos sporto universitetas) ir dirbo trenere Sporto mokykloje, vėliau dėstė studentams ir vadovavo moterų rankinio komandai Kauno technologijos universitete. Lukrecija pripažįsta, kad niekada nepasigailėjo priėmusi sprendimą sukti sporto keliu. „Ir šiandien galiu pasakyti, kad iki pensijos sėdėjau „savo kėdėje“ ir tikrai džiaugiuosi savo profesija. O tas noras tapti medike… Kaip mano draugai medikai sako: „Tu ir esi kaip medikė, nes tu daliniesi patirtimi, žiniomis ir sveikatini žmones.“ Na, pagalvojau – iš tikrųjų. Tam tikra prasme galbūt net ir geriau – patariu žmonėms, kaip galima sveikatintis be vaistų“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

Šiandien L. Augustaitytė kartu su kitais sveikuolių sąjungos nariais veda įvairias sveikatingumo stovyklas, skatina holistinį požiūrį į žmogų ir gerą savijautą. Senjorė įsitikinusi, kad sportas, grūdinimasis, sveika mityba, pozityvus mąstymas yra vieni svarbiausių dalykų, leidžiančių išlaikyti aukštą energijos lygį, nepasiduoti vangumui ir mėgautis gyvenimu ne tik jaunystėje, bet ir vyresniame amžiuje, – šių sveikos gyvensenos principų ji laikosi ir savo gyvenime. „Žinoma, tai kainuoja daug pastangų, bet visa tai atsiperka su kaupu – tampi stipresnis ne tik fiziškai, bet ir atsparesnis įvairiose sudėtingose gyvenimo situacijose“, – tikina Lukrecija.

Nuo mažens traukia iššūkiai 

„Mane visada traukė tai, kas skatina adrenaliną. Vaikystėje mano siekiai visuomet buvo užlipti į aukščiausią medį, užsikabaroti ant aukščiausio stogo… Kai išgirdau apie sveikuolius (tuo metu buvau profesionali sportininkė), mane pirmiausiai patraukė tai, kad jie maudosi žiemą. Pamaniau: čia kažkas labai įdomaus!“ – apie tai, kaip susidomėjo maudynėmis lediniame vandenyje, pasakoja jau dvidešimt metų tai praktikuojanti L. Augustaitytė. 

Ji prisimena pirmąsias savo maudynes žiemą Baltijos jūroje: „Gruodžio mėnesį su draugais buvau Palangoje. Kviečiau draugus maudytis kartu – daug kas sutiko iš vakaro, bet ryte visų ryžtas išgaravo ir aš ėjau viena. Net nebėgiojau – apsirengiau maudymosi kostiumą ir įšokau į vandenį“, – pasakoja pašnekovė. Tiesa, L. Augustaitytė primygtinai nerekomenduoja to daryti kitiems ir pabrėžia, kad tinkamas pasiruošimas prieš maudynes šaltame vandenyje yra būtinas. „Aišku, užėmė kvapą, bet įspūdis buvo neišpasakytai galingas“, – savo potyrius prisimena Lukrecija. 

Dar vieną neišdildomą įspūdį jai paliko ir maudynės šniokščiančioje kalnų upėje Bezengi ledyne. Tąkart stingdančios vandens temperatūros nepabūgusi moteris kartu su savo kolege ledinėje upėje išsimaudė vos nusileidus nuo kalno viršūnės. Moteris pasakoja, kad po maudynių apėmęs energijos antplūdis buvo toks stiprus, kad iškart būtų galėjusios vėl leistis į ją kopti. 

Maudynėms šaltame vandenyje svarbu ruoštis atsakingai

Lukrecija sako, kad prieš lendant į šalto vandens telkinį šaltuoju metų sezonu, labai svarbu kūną tinkamai paruošti. Pirmiausia ji rekomenduoja pasimankštinti namuose – atlikti įvairių tempimo pratimų. Tuomet apie 20–30 minučių prasibėgti lauke lengva ristele. Apranga, pasak šaltų maudynių entuziastės, turėtų būti šilta ir patogi – geriausia rinktis šiek tiek laisvesnius, neaptemptus drabužius, kad po maudynių būtų lengva vėl juos užsivilkti. Be to, Lukrecija rekomenduoja turėti megztas kumštines pirštines ir iš pradžių, jeigu šalta, eiti maudytis mūvint medvilninėmis kojinėmis. „Nesvarbu, kad su šlapiom išlipsi – tavo pėdutėms nebus šalta – jos vis tiek palaikys šilumą“, – tikina sveikuolė. Prasibėgus prieš maudynes, ji pataria atlikti ir specialius kvėpavimo pratimus. 


L. Augustaitytė teigia, kad pradedantiesiems maudynės šaltame vandens telkinyje turėtų trukti labai trumpai – vos kelias sekundes. „Įšokot, panirot ir iššokit“, – sako Lukrecija ir pabrėžia, kad geriausia pirmuosius kartus eiti maudytis kartu su grupe patyrusių žmonių, kurie stebės, patars ir suteiks daugiau drąsos. 

 

„Ypač tiems žmonėms, kurie pirmą kartą tai atlieka, širdies susitraukimai padidėja net  kokius 40 dažnių. Pagilėja kvėpavimas, pakyla kraujospūdis, antinksčiai išskiria daug streso hormonų“, – apie tai, kas vyksta organizme žmogui panirus į šaltą vandenį, pasakoja L. Augustaitytė. Ji pabrėžia, kad žmonėms, turintiems kraujagyslių ar širdies sutrikimų, patiriantiems kokių nors kitų rimtesnių negalavimų, maudynės šaltame vandenyje yra netinkamos, todėl, esant bent menkiausioms abejonėms dėl savo sveikatos būklės, geriausia būtų iš pradžių pasikonsultuoti su gydytoju. Bet kuriuo atveju, net ir visiškai sveikiems žmonėms grūdintis ir pratinti save prie šalto vandens Lukrecija rekomenduojama pamažu – pavyzdžiui, iš pradžių namuose išbandant kontrastinį dušą arba, jei šitam dar nesiryžtama, įsitrinti kūną šaltu vandeniu sudrėkintu rankšluosčiu. Apskritai ji pataria kaskart nusiprausus neskubėti griebti rankšluosčio, o vandens lašelius masažiniais judesiais nubraukyti tiesiog rankomis. 

Lukrecija grūdinimąsi vadina savotišku kentėjimu, nes jo metu turi ugdyti savo valią, išdrįsti plėsti savo komforto ribas. Vis dėlto ji tvirtina, kad tai padeda ne tik stiprinti imunitetą, įgauti daugiau energijos bei žvalumo, bet ir išvalyti protą nuo negatyvių minčių, atrasti vidinę ramybę ir laisvę, nepasiduoti gyvenimo chaosui. „Jaučiu, kaip noras gyventi ne mažėja, o didėja“, – juokiasi L. Augustaitytė.

Gera savijauta – mūsų rankose 

Tiems, kurie jaučiasi užsisėdėję ir stokojantys motyvacijos pradėti puoselėti aktyvų gyvenimo būdą, Lukrecija pataria: „Ieškokite šviesių žmonių, kurie galėtų jus užkrėsti optimizmu.“ Ji taip pat rekomenduoja klausytis įkvepiančių paskaitų, skaityti knygas, ieškoti naudingos informacijos internete, galiausiai – išbandyti sveikuolių sąjungos organizuojamas stovyklas. L. Augustaitytė neabejoja, kad norint džiaugtis didesniu energijos kiekiu, labai svarbu įveikti tingulį, o net ir paprasčiausias domėjimasis sveika gyvensena gali padėti suteikti daugiau motyvacijos tai padaryti. 

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: