,

Šaltojo sezono spintos kapsulė: kaip ją susikurti?

Projekto „Make Me Stylish“ įkūrėja Simona Sluckė

Norint susikurti skirtingų ir puikiai atrodančių įvaizdžio derinių, nebūtina savo spintoje turėti kalnus drabužių įsitikinusi stilistė,  projekto „Make Me Stylish“ įkūrėja Simona Sluckė, socialiniuose tinkluose geriau žinoma kaip Simona Mui. Pasak jos, svarbiausia ne drabužių kiekis, o tai, kad apranga būtų kokybiška, pritaikyta mūsų figūrai ir gyvenimo būdui.

Kas ta spintos kapsulė?

Tikriausiai nemažai moterų atpažįsta situaciją: praveri spintos ar drabužinės duris, atrodo, drabužių daug, bet nėra, ką apsirengti. Spintos kapsulė padeda to išvengti dėl kelių priežasčių. Pirma, kone visi daiktai joje yra gerai apgalvoti ir puikiai mums tinkantys; antra, jie dera tarpusavyje; trečia, mažesnis daiktų kiekis garantuoja mažesnį pasimetimą renkantis, ką apsivilkti. S. Sluckė spintos kapsulę vaizdingai palygina su pamatais: „Jeigu turime gerą pamatą, reiškia mūsų statinys bus geras, patogus, pritaikytas mums.“

 

Minimalistinę spintos kapsulę sudaro kelių pagrindinių drabužių komplektas. Įprastai  tai yra: 3 viršutiniai lauko rūbai (baikerio stiliaus striukė, švarkas, paltas); paprasti marškinėliai, marškiniai ir megztinis; kelnės (vienos klasikinės, kitos laisvalaikio pvz., džinsai); sijonas. Avalynės pasirinkimas, žinoma, priklauso nuo sezono, asmeninių poreikių, avėjimo įpročių, tačiau stilistė rekomenduoja turėti bent tris poras: vienus aukštakulnius, batus, kuriuos būtų patogu avėti dienos metu, ir laisvalaikio batelius ar sportbačius. Jos nuomone, taip pat pravartu spintoje turėti dvi rankines: vieną talpesnę ir kitą mažesnę labiau tinkančią laisvalaikiui ar vakarui. 

Pasak stilistės, geras spintos „pagrindas“ reikalingas tam, kad būtų galima kasdien be didelių pastangų ir negaištant laiko svarstymams, kas su kuo tinka, iš turimų drabužių kurti įvairius aprangos derinius. Turint tinkamą bazę, nesunku stilizuoti savo įvaizdį, spintos turinį retkarčiais paįvairinant ir vienu kitu papildomu elementu. Tačiau S. Sluckė iš pradžių pataria pasikonsultuoti su šioje srityje dirbančiu specialistu stilistu ar asmeniniu stiliaus konsultantu, kuris, kritiškai įvertinęs situaciją, nukreips tinkama linkme ir padės susidėlioti geriausiai žmogaus poreikius atitinkančią spintos kapsulę: parinks tinkančius drabužių siluetus, ilgius, spalvas. S. Sluckė teigia, kad turint žinias apie tai, kas mums tinka, vėliau bus nesunku savarankiškai spręsti, ką verta ir ko neverta laikyti savo spintoje.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

Stilistė pasakoja kreipimosi padėti suformuoti spintos turinį sulaukianti ne tik iš jaunų moterų, bet ir vyresnio amžiaus damų. Pasak S. Sluckės, dažniausiai klientės nori visiškai pakeisti ar šiek tiek pakoreguoti ne vienus metus vyravusį įvaizdį, atgaivinti jį. Jos manymu, moterys, dalyvaujančios visuomeninėje veikloje, gyvenančios aktyvų socialinį gyvenimą, nori ne tik puoštis, bet ir paprasčiausiai atrodyti šiuolaikiškai, palengvinti savo kasdienį pasiruošimą. Vis dėlto stiliaus paieškas ir garderobo formavimą kartais aptemdo tam tikri dalykai. Vienas jų neigiami ir nepagrįsti nuostatos dėl savo išvaizdos. „Manau, kiekviena iš mūsų, turime kažkokių vidinių tarakonų, kaip aš vadinu, išgalvotų, neadekvačių pastebėjimų apie save. Žinoma, savikritika šiokia tokia turi būti, bet ji turi būti sveika. Visos mano klientės yra nuostabios, bet jos tikrai mato savyje tai, ko aš, kaip pašalinis asmuo, visiškai nematau“, sako S. Sluckė. Tokios neigiamos nuostatos apie save neretai įgrūda mus į rėmus, apriboja ir trukdo eksperimentuoti su savo įvaizdžiu. Stilistė taip pat išskiria netinkamą drabužių dydžio, ilgio, spalvos ar rašto pasirinkimą, darantį neigiamą įtaką įvaizdžio visumai, bei didelį nenaudojamų daiktų kiekį. „Tas vartotojiškumas tikrai yra aktuali problema. Tai nėra tik medijoj aptariama tema ar tiesiog skambus žodis“, pastebi S. Sluckė. Ji priduria, kad pirkdami be saiko ir neapgalvotai, perkrauname spintą daiktais, kurie neatitinka nei mūsų gyvenimo būdo, nei stiliaus, nei asmeninių poreikių o tai apsunkina ir mūsų kasdienį aprangos pasirinkimą. 

Išpardavimai: kaip pirkti protingai?

Vartotojiškumo problema, ko gero, ypač paaštrėja per sezoninius išpardavimus. Suvilioti didelių nuolaidų, pasidavę emocijoms, skubame įsigyti daiktų, per daug nesukdami galvos, ar tikrai turėsime, kur juos panaudoti. Vis dėlto stilistė pripažįsta, kad per išpardavimus yra gera galimybė įsigyti apgalvotus pirkinius, bet prieš tai reikėtų padaryti tam tikrus „namų darbus“. „Pirmas dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, tai dar prieš išpardavimus persižiūrėti, kokių drabužių jums iš tiesų reikia tą sezoną“, sako S. Sluckė. Ji siūlo atlikti spintos reviziją ir susidaryti sąrašą daiktų, kurie reikalingi ir kuriuos ketinate įsigyti, o vėliau tuo sąrašu naudotis einant apsipirkti. „Tai bus protingas, teisingas apsipirkimas, kuris neapkraus ir nepadarys papildomų problemų, o tiesiog padės jums išspręsti jau esamas stiliaus problemas“, sako Simona.

Dar vienas būdas suvaldyti spintos situaciją ir neperkrauti jos daiktais, pasak stilistės, yra įsivesti taisyklę kol neatsisakysime kažko seno, negalėsime į spintą padėti ko nors naujo. Tiesa, tai nereiškia, kad nereikalingus daiktus turime tiesiog išmesti juos galime išmainyti, paaukoti, padovanoti ar kitaip perleisti naudoti kitiems. Galima pamanyti, kad būti stilingam įmanoma tik išleidžiant daug pinigų ir nuolat rūpinantis, kad garderobą papildytų vis nauji jo elementai, tačiau S. Sluckė primena: „Stilius neturi kainos. Ir tai nėra apie naujų drabužių pirkimą. Stilius yra supratimas, kaip save tinkamai pateikti.“

Įvaizdžio kūrimas šaltuoju sezonu

Gana įprasta manyti, kad rengtis šviesių spalvų drabužiais pridera tik šiltuoju sezonu. Stilistė paneigia šį mitą ir tikina, kad, jei tik oro sąlygos leidžia, drąsiai galime dėvėti, pavyzdžiui, baltas kelnes ar džinsus net ir derindami žieminius drabužius. Ji apskritai ragina nebijoti į savo žieminę spintą įtraukti ir vasarinių rūbų, nes juos galime panaudoti sluoksniuojant su šiltesniais megztiniais ar grubesniais švarkais. Kaip pavyzdį S. Sluckė pateikia plono audinio, plazdančią vidutinio ar maxi ilgio suknelę: „Jeigu jūsų vidinis sluoksnis bus plona suknelė, ant viršaus vilkėsite vilnos pagrindo švarką, sujuostą diržu, avėsite storesnius, rudens, žiemos sezono batus tie sluoksniai „susižiūrės“ ir ta vasarinė suknelė tiks ir šaltesniam orui.“ Reikėtų atkreipti dėmesį, kad sluoksniuojant drabužius svarbu išlaikyti proporcijų balansą stengtis, kad sunkesnis „viršus“ nenusvertų „apačios“, ir atvirkščiai.

Jau kurį laiką vyraujanti oversize tendencija aktuali ir vyresnėms moterims, tačiau renkantis padidinto dydžio drabužius stilistė pataria nepersistengti ir kritiškai vertinti reklamose matomus gatvės madisčių demonstruojamus įvaizdžius. Pasak stilistės, jų darbo pobūdis reikalauja ypač ryškiai pabrėžti ir parodyti vyraujančią tendenciją, bet tai nereiškia, kad tokie įvaizdžiai yra pritaikomi kasdienai nebent kuriame itin išraiškingą individualų stilių. „Mes galime pavadinti tai oversize, bet iš tikrųjų aš rekomenduoju išbandyti tiesiog šiek tiek laisvesnio silueto rūbus, kurie nebus labai prigludę ar formuojantys“, sako S. Sluckė. Pasak jos, daug kartų didesni drabužiai reikalauja tam tikro stilizavimo dėvint juos, apatinis drabužių sluoksnis turėtų būti itin prigludęs arba atviras. „Jeigu jūsų amžius vis dėlto jau perkopė tą mini sijonų ir super atvirų iškirpčių ilgį, mes turėtume apsvarstyti, ar tikrai galime tokį trendą integruoti į savo įvaizdį, ir ar tai netrikdys mūsų aplinkos žmonių“, pastebi S. Sluckė.

Kaip puoštis per šventes?

Paklausta apie tai, ką bus madinga dėvėti šį šventinį sezoną, stilistė nusišypso: „Mano akimis, visada madinga yra geri, teisingi siluetai, kokybiški rūbai.“ Kalbėdama apie šventinį įvaizdį, ji pabrėžia, kad tam tikros tendencijos šventiniu Kalėdų laikotarpiu niekuomet nepraranda aktualumo: tai žėrintys audiniai: aksomas, šilkas; blizgantys žvyneliai, plunksnos. Stilistės teigimu, užtenka vieno tokio išskirtinio elemento tarp pagrindinių drabužių, kad  galėtume pasipuošti ir kasdienį įvaizdį paversti šventiniu. Pavyzdžiui, prie klasikinio kirpimo kelnių ar sijono galime priderinti šilkinę palaidinę ar puošnų žėrintį megztinį. „Nebūtinai tai turi būti rūbas, tai gali būti ir išraiškingesnis aksesuaras: auskarai ar kaklo papuošalas, apyrankė, segės“, patikslina S. Sluckė. 

 

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: