Knygų naujienos rudens vakarams

Pristatome „Alma Litera“ rugsėjo mėnesio knygų naujienas maloniam ir turiningam laisvalaikiui. Įtraukiančios ir užburiančios istorijos Jums bei Jūsų mažiesiems draugams.

D. Raimondi „Pirmasis rudens rūkas“

Du šimtmečius apimanti vienos italų giminės istorija G. G. Márquezo ir I. Allende gerbėjams.

„Korta patvirtino jos baimes: ištekėdama už jo, ji pradėjo svajotojų, melancholiškų ir pasmerktų kentėti žmonių, koks buvo ir jos vyras, giminės šaką.“

Kazadijų šeima nuo senovės gyveno Po pakrantėje įsikūrusiame Stelatos kaimelyje. XIX a. pradžioje šių darbščių paprastų žmonių ramią būtį sudrumsčia netikėta meilė: Džakomas Kazadijas įsimyli tamsiaakę čigonę Violką Toską ir ją veda.

Nuo tada šeimos palikuonys arba mėlynakiai svajotojai šviesiais plaukais – atsidavę į Džakomą, arba neįprastų galių turintys, tvirtai ant žemės stovintys tamsiaakiai ir tamsiaplaukiai – kaip regėtoja Violka. Vienas jų, Akilas, buvo pasiryžęs apskaičiuoti iškvepiamo oro svorį, jo dukra Edvidžė lošdavo kortomis su proseneliu, mirusiu prieš du šimtmečius, viena jos dukterėčia, Adelė, laimės ieškoti iškeliavo net į Braziliją, o kita, Sniegė, būdama laiminga, skleisdavo maloniai saldų kvapą.

Ištisos Kazadijų šeimos kartos neatsispirdavo nenumaldomam norui mesti iššūkį likimui ir vytis savo svajonę. Ir eidavo jie iki galo – vedami meilės, maišto, teisingumo troškulio, noro pakeisti pasaulį, nepaisydami baisios pranašystės, kurią vieną audringą naktį taro kortose kadaise perskaitė Violka…

Prasidėjusi bauginančia pranašyste, ši saga trunka du šimtmečius, kol galiausiai viena iš šeimos palikuonių nusprendžia nebesigręžioti į praeitį ir tiesiog gyventi. Romane prisiliečiama ir prie istorinių Italijos įvykių, jos iškilių asmenybių. Aistringi personažų gyvenimai neabejotinai įkvėps skaitytoją nepasiduoti, regis, jau nulemtam likimui.

W. Lamb „Bent tiek aš žinau“

Pasakotojas – 40-metis Dominykas Birdsis, buvęs istorijos mokytojas, šiuo metu dirbantis dažytoju Konektikute, atskleidžia visą kelią, kaip jo brolį dvynį Tomą užvaldė šizofreninė paranoja ir kokį chaosą jų gyvenime tai sukėlė. Romanas prasideda šiurpia scena, kai Tomas nusipjauna dešinę ranką, pareikšdamas, kad tai auka Dievui ir bandymas atkreipti dėmesį į karo Irake beprasmybę. Sugrįžtama į jų vaikystę: broliai nežino, kas jų tėvas; patėvis terorizuodavo švelnų, nuolaidesnį Tomą ir nuolankią motiną. Į vaikystės ir jaunystės prisiminimų epizodus įsiterpia sudėtingas Dominyko dabartinis gyvenimas: keistoki santykiai su drauge, meilė buvusiai žmonai, prisiminimai apie praeitį, varganą mamos gyvenimą. Visa tai nustelbia Dominyko noras ištraukti Tomą iš sustiprintos psichiatrinės ligoninės, kur jis laikomas su nusikaltėliais…

D. Chamberlain „Didelis melas mažame mieste“

Šiaurės Karolina 2018 m. Morgan gyvenimas sužlugdytas. Nuteista už nusikaltimą, kurio nepadarė, jos svajonių karjera sustojo. Tačiau paslaptingas lankytojas pateikia pasiūlymą, kuris padės jai išvažiuoti iš kalėjimo. Jos užduotis – atkurti piešinį ant seno pašto sienos mažame pietų miestelyje. Morgan nieko nežino apie restauravimą, tačiau norėdama ištrūkti sutinka. Po purvo sluoksniu ji randa paveikslą, kuris pasakoja apie beprotybę, smurtą ir mažo miestelio paslaptis.

Šiaurės Karolina, 1940 m. Ana, menininkė iš Naujojo Džersio, laimi nacionalinį konkursą nutapyti paveikslą ant pašto sienos Edentone, Šiaurės Karolinoje. Ji nesitiki, kad paklius į miestelį, kupiną prietarų ir išankstinių nusistatymų, kur už uždarų durų žmonės slepia paslaptis, o nepritapėliai gali būti žiauriai nubausti… Kas nutiko Anai? Ar užuominos slepiasi ant pašto sienos? Ar Morgan gali įveikti savo pačios demonus, kad prisikastų iki tiesos?

T. Turner „Mano meilės istorija“

Du šimtai milijonų parduotų muzikos įrašų

Dvylika „Grammy“ apdovanojimų

Tik viena Tina Turner

Tina Turner – rokenrolo karalienė ir gyvoji legenda – atskleidžia tiesą apie savo svaiginamą karjerą ir sudėtingą asmeninį gyvenimą.

Šioje autobiografinėje knygoje Tina atvirai išdėsto savo asmeninio gyvenimo istoriją– nuo Tenesio valstijos Natbušo miestelyje praleistos vaikystės, pasiektos šlovės dirbant su Ike’u Turneriu ir patirtų tamsių akimirkų gyvenant su juo iki nepaprastos vėliau lydėjusios sėkmės ir laimės asmeniniame gyvenime.

Mano meilės istorija – įspūdinga ir įkvepianti istorija moters, išdrįsusios įveikti visas jos kelyje pasitaikiusias kliūtis.

Ši puikiai parašyta autobiografija, atskleidžianti puokštę visiems žinomų Tinos savybių– stiprybę, energiją, drąsą ir dvasingumą, yra tokia pat pavergianti ir jaudinanti, kaip ir bet kuris iš garsiausių dainininkės hitų.

TINA TURNER (tikrasis vardas Anna Mae Bullock) yra dainininkė ir aktorė, kurios karjera tęsiasi jau daugiau nei šešiasdešimt metų. Muzikinę karjerą ji pradėjo dirbdama su buvusiu vyru Ike’u Turneriu, kaip dueto „Ike and Tina Turner Revue“ narė. Sėkmę lydėjo daugybė hitų, tarp jų „River Deep – Mountain High“ ir „Proud Mary“. Su Ike’u Tina išsiskyrė 1978-aisiais ir nuo tada nuo nulio pradėjo savo solinę karjerą. Ji išleido daug hitų, tarp jų 1984-ųjų solinį albumą „Private Dancer“. Tina Turner, viena populiariausių visų laikų atlikėjų, yra pardavusi 200 milijonų įrašų. Ji yra laimėjusi daug apdovanojimų, tarp jų dvylika „Grammy“ statulėlių, o į jos koncertus parduota daugiau bilietų nei į bet kurio kito solo atlikėjo. Dabar ji su savo vyru Erwinu Bachu gyvena Ciuriche, Šveicarijoje.

„Mano gyvenime buvo daug nutikimų, apie kuriuos jums galbūt norisi paklausti: „Kaip tu iš to išsikapstei?“ Esu dariusi tai, kas pavojinga, kiti irgi yra man padarę pavojingų dalykų, bet pačią paskutinę akimirką tarsi kažkas pasakydavo, kada reikia bėgti, kaip išgyventi. Tai įvykdavo visada, nesvarbu, kokioje situacijoje būdavau atsidūrusi. Nutariau, kad, matyt, man lemta gyventi. Galbūt esu čia dėl konkrečios priežasties, ir ta priežastis – pasidalyti savo istorija su jumis.“ – Tina Turner

„Bet ar žinote, ką atsakau tiems, kurie paklausia: „Ką daryti, kai viskas tavo nenaudai?“ Štai koks mano atsakymas: „Turite judėti pirmyn. Nesustoti, kad ir kas būtų. Jei gaunate per vieną žandą, atsukite kitą. O skausmas? Nevalia galvoti, ką jums kas nors daro dabar ar darė praeityje. Tiesiog privalote judėti pirmyn.“ – Tina Turner

D. Hennessy „Užvaldytos moterys. Kaip elgiasi manipuliuotojai ir kaip atpažinti tikruosius jų ketinimus“

Donas Hennessy, ilgus metus dirbdamas tiek su smurtautojais, tiek su jų aukomis, perprato ypatingas vyrų smurto prieš partneres taktikas. Jo nuomone, smurto ir žiaurumo varomoji jėga – vyrų privilegijuotumas, skatinantis juos teikti pirmenybę seksualiniams savo poreikiams ir lemiantis taktiką kontroliuoti partnerę ir prieš ją smurtauti. Ši paskata ir skiria vyrų smurtą prieš partneres nuo kitų smurto artimoje aplinkoje, tokių kaip moterų smurtas prieš vyrus ar šiurkštus elgesys su vyresniais žmonėmis, formų.

Autorius išsamiai aprašo pedofilų ir prieš partneres smurtaujančių vyrų taktikų ir tokio elgesio paskatų panašumus. D. Hennessy pastebėjo, kad aiškindamas šias taktikas smurtautojų aukoms padėjo daugeliui jų išsivaduoti nuo psichologinės smurtaujančių partnerių kontrolės.

UŽVALDYTOS MOTERYS – TAI KNYGA, PUSLAPIS PO PUSLAPIO ATSKLEIDŽIANTI SLAPTĄ VYRŲ TAKTIKĄ KONTROLIUOTI SAVO PARTNERĘ.

Sužinosite:

  • kaip pastebėti požymius, išduodančius galimą smurtą artimoje aplinkoje,
  • kokiais būdais galime užkirsti kelią smurtui ar perdėtai kontrolei,
  • kodėl bauginimas ir žeminimas neturi tapti kasdienybe gyvenant poroje,
  • kaip jaučiasi vaikai, namie patiriantys ar matantys fizinį ar psichologinį smurtą,
  • kaip padrąsinti artimą žmogų ir paskatinti kreiptis pagalbos.

G. Chapman, J. Thomas „Penkios atsiprašymo kalbos“

Amerikiečių pastorius, Santuokos ir šeimos santykių konsultacijų centro įkūrėjas Gary Chapmanas išgarsėjo parašęs knygą apie vyrų ir moterų santykius „Penkios meilės kalbos“. Joje jis teigė, kad kiekvienas žmogus turi savo meilės kalbą, kurią supratus galima būtų išspręsti daugybę konfliktų ir išvengti nesusipratimų. Knyga susilaukė milžiniško populiarumo visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.

Naujoje knygoje „Penkios atsiprašymo kalbos”, stengiamasi išryškinti atsiprašymo svarbą kasdieniame bendravime.

Net jei santykiai – kuo puikiausi, mes visi kartais suklystame. Padarome ar pasakome tai, dėl ko vėliau gailimės, ir įskaudiname tuos, kuriuos labiausiai mylime. Klaidą ištaisyti kartais būna nepaprastai sunku. Ištarti „atsiprašau“ dažniausiai nepakanka.

Klasika tapusios knygos „Penkios meilės kalbos“ autorius Gary Chapmanas ir psichologė Jennifer Thomas atskleidžia naujus būdus, kaip veiksmingai spręsti konfliktus ir pataisyti pašlijusius santykius. Sužinosite, kaip paprastas atsiprašymas gali sutvirtinti draugystę, santuoką ir ryšius su artimaisiais.

„Penkios atsiprašymo kalbos“ jums padės:

  • numalšinti įsiplieskusius kivirčus,
  • atsiprašyti taip, kad sulauktumėte atleidimo,
  • vėl pažadinti nuoskaudų prigesintą meilę,
  • atkurti ir sustiprinti brangius santykius,
  • įgrisusius pasiteisinimus pakeisti nuoširdumu ir pasitikėjimu.

J. Herlyn „Moterų sodas“

Jolita Herlyn – Vokietijoje gyvenanti lietuvių rašytoja. Baigusi filosofijos studijas Maskvoje, dėstė Klaipėdos universitete, dirbo vietos spaudoje ir televizijoje. Vėliau persikėlė į Kopenhagą, dirbo banke. Iš čia su šeima persikraustė į gimtąjį vyro miestą – Hamburgą, ten gyvena jau dešimt metų.

Kartą autorė savęs paklausė: kaip galėčiau pamilti šį miestą? Ieškodama atsakymo, atrado įspūdingą Hamburgo istoriją, jo žmones, parkus ir muziejus. Ir Salmę, Afrikos saulę dėl mylimo vyro iškeitusią į šiaurietiškus pavėsius ir tapusią pirmąja arabe, parašiusia savo biografiją. Visa tai įkvėpė autorę sukurti šį, jau dešimtąjį, romaną.

Mieloji mano Monika, dėkoju tau už viską ir prašau tik vieno: nebijok gyventi.

Frederikė

Ant Elbės pakrantės stovi balta vila. Jos sode vaikštinėja povai. Šio namo šeimininkė, aštuoniasdešimtmetį perkopusi Frederikė, kaip didžiausią vertybę ant svetainės sienos pasikabinusi didžiulį Zanzibaro princesės Salmės portretą. Su guvia senole gyvena Monika – lietuvė vertėja, po skyrybų atramą atradusi spalvinguose Frederikės pasakojimuose.

Ramią Monikos gyvenimo tėkmę sutrikdo netikėtai oro uoste nugirstas pokalbis. O kur dar protu sunkiai suvokiamas Frederikės prašymas? Monikai tenka apsispręsti: peržengti asmenines nuostatas ir pažinti tikrąją meilės prigimtį ar ginti savo įsitikinimus, bet įskaudinti mylimus žmones?

Trys moterys ir trys jų gyvenimai, paženklinti aistros ir sudėtingų pasirinkimų naštos.

A. Portin „Slaptas radijas“

Užburianti ir nepamirštama istorija apie draugystę

Devynmetis Alfredas gyvena praktiškai vienas. Savo mamos berniukas nėra matęs nuo gimimo, o komandiruotėse užtrunkantis tėtis, rodos, kartais net neprisimena, kad Alfredas egzistuoja. Vieną naktį Alfredas nuseka paskui paslaptingą žmogystą, kuri pro pašto angas kartu su laikraščiais kaišioja ir kitokias gėrybes: obuolius, vilnones kojines, sumuštinius.

Pasirodo, kad toji ekscentriška žmogysta yra Amanda Lehtimaja. Ji turi ypatingą galią –jaučia vienišų ir nelaimingų vaikų atodūsius, todėl jiems kasnakt atneša nedidelių dovanėlių. Pas Amandą Alfredas randa seną radijo siųstuvą, kadaise sukonstruotą rusų fiziko A. S. Popovo. Berniukas, paragintas Amandos, ima kurti ir transliuoti slaptą naktinę radijo laidą užmirštiems vaikams.

Prasideda nepamirštamas nuotykis, kuris pakeičia Alfredo ir daugelio kitų vienišų vaikų gyvenimus.

Įtraukianti ir nuotaikinga, šilta ir švelniai juokinga istorija primena mylimiausių vaikų literatūros klasikų – Astridos Lindgren ir Roalio Dalio – knygas.

Anja Portin (g.1971) – suomių rašytoja, kurios knyga „Slaptas radijas“ 2020 m. buvo apdovanota prestižine Suomijos vaikų ir jaunimo literatūros premija. Teises leisti šią knygą jau įsigijo keturiolika Europos šalių.

Viršelį ir puikias iliustracijas sukūrė suomių dailininkė Miila Westin (g. 1987).

M. Marcinkevičius, V. Maksvytė „Betė ir skraidanti gimtadienio dovana“

6–9 metų vaikams.

Susipažinkite su Bete!

Ji niekada nenukabina nosies. Net per savo gimtadienį, kurį visi kėsinasi sugadinti: Betė negauna ilgai lauktos dovanos, ją užsipuola bjaurioji kaimynė, o mama atšaukia šventinius pietus!
Gimtadienį išgelbėja dovana, pati atskridusi pas Betę. Ir tai ne šiaip sau dovana, o į didelę bėdą pakliuvusi dovana, kuriai labai reikia pagalbos! Betė niekada nepalieka draugų nelaimėje, todėl sukuria slaptą ir suktą gelbėjimo planą. Juk kur pavojai, ten ir Betė!

„Betė ir skraidanti gimtadienio dovana”:

  • lavina humoro jausmą;
    • skatina meilę gyvūnams ir atsakingą elgesį su jais;
    • ragina elgtis ryžtingai ir siekti savo tikslų;
    • meniškai vertingos iliustracijos lavina estetinį skonį.

Knygą sukūrė autorių duetas – svarbiausiomis lietuvių vaikų literatūros premijomis įvertintas Marius Marcinkevičius ir kaip vaikų rašytoja debiutuojanti poetė Vitalija Maksvytė.

Itin žaismingai ir šmaikščiai knygą iliustravo Lina Itagaki. Jos piešti veikėjai tikrai išskirtiniai ir įsimintini.

J. Marx „Herojai. Įkvepiantys žmonės ir jų neįtikėtini darbai“

NE VISI HEROJAI DĖVI APSIAUSTUS…

…bet kai kurie turi ne mažiau įspūdingus kostiumus, nuostabias kaukes ir stebina savo antgamtiškais sugebėjimais.

Ši knyga supažindina su daugiau nei šimtu tikrų superherojų – tyrinėtojų, sportininkų, žmogaus teisių gynėjų, mokslininkų, menininkų – ir pristato jų stulbinamus pasiekimus. Pradedant bebaimiais ugniagesiais, kurie puola prie milžiniškų liepsnų, ir baigiant patyrusiais gydytojais, kasdien gelbėjančiais gyvybes, – pasaulis yra pilnas nuostabiausių žmonių, kurių atsidavimas, idėjos ir pasiekimai gali įkvėpti mus visus.

Nuo 9 m.

PAPRASTŲ ŽMONIŲ IR JŲ NEPRAPRASTŲ PASIEKIMŲ RINKINYS.

Taip pat skaitykite: