,

Namų vaistinėlė: kurie prietaisai reikalingi?

Namų vaistinėlėje dažnai galime rasti įvairiausių vaistų, skirtų ligų ir negalavimų gydymui, tačiau prietaisų, matuojančių sveikatos rodiklius, tikriausiai aptiktume vos kelis. Niekas neabejoja elektrinio termometro reikalingumu, tačiau vis dažniau namuose pasitelkiami ir tokie prietaisai kaip pulsoksimetas bei kraujo spaudimo matuoklis. Nors pastarasis randamas kone kiekvienuose namuose, pulsoksimetras populiarėti pradėjo tik siaučiant koronavirusui,. Taigi, kodėl šiuos prietaisus pravartu turėti namų vaistinėlėje?

Pulsoksimetras

Apie šį kompaktišką, į delną telpantį prietaisą, iki pandemijos daugelis nėra net girdėjęs. Pulsoksimetras buvo sutinkamas tik medicinos įstaigose, tačiau dabar tai vis labiau populiarėjantis namų vaistinėlės priedas. Pulsoksimetras ypač išpopuliarėjo ir tapo itin naudingas ne veltui – jį į pagalbą reikėtų pasitelkti norint diagnozuoti koronavirusu sergančio žmogaus būklę bei nuspręsti, kada sergantįjį reiktų hospitalizuoti.

Ant piršto uždedamas prietaisas, rodantis širdies ritmą ir kraujo prisotinimo deguonimi lygį (SpO2), taip pat gali padėti stebėti sveikatą žmonėms, kurie turi kvėpavimo sistemos, širdies ir kraujagyslių ligų. Prietaisas matuoja ne tik kraujo prisotinimo lygį, bet ir pulsą, todėl gali būti naudingas ir sportininkams bei fiziškai aktyviems žmonėms.

Ką reikėtų žinoti

Labai svarbu atkreipti dėmesį į pulsoksimetro matavimo tikslumą, todėl patariama rinktis tokį prietaisą, kuris kraujo prisotinimo deguonimi lygį matuoja 2 proc. tikslumu, o širdies pulsą – 2 dūžių per minutę tikslumu. Populiariausi pulsoksimetrai sveikatos stebėjimui namuose yra būtent ant piršto dedami pulsoksimetrai, turintys spaustuką, kur ir dedamas pirštas. Įdėjus pirštą į šį prietaisą rezultatą galima pamatyti vos po kelių sekundžių. Naujos kartos pulsoksimetrai naudojami ne tik norint išmatuoti arterinį hemoglobino prisotinimą deguonimi (% SpO2) ir svarbų kvėpavimo funkcijos rodiklį pulsą – jie taip pat turi arterijų patikros technologiją. Pavyzdžiui, šveicarų prekės ženklas Rossmax (SB200, 210BT) turi arterijų patikros technologiją (ACT), kuri apdoroja SpO2 signalus ir nustato arterijos standumą (arterijos būklę), pagrįstą išvestine bangos forma. Toliau arterijos būklė klasifikuojama į 6 lygius ir pateikiamas rezultatas grafine sąsaja. Širdies susitraukimų dažniui, SpO2 ir arterijų būklės nustatymui reikalingas tik jūsų piršto galiukas, o aparatas tinkamas naudoti tiek namuose, tiek ligoninėse.

Svarbu. Nukritus deguonies lygiui mažiau nei 93 proc., žmogui būtina gydytojo pagalba. Normalus hemoglobino prisotinimo deguonimi (SpO2) lygis yra 96-99 %. Tačiau vyresnio amžiaus žmonių normalus kraujo prisotinimo deguonimi lygis gali būti ir mažesnis – 94-98 proc.. Visgi, visais atvejais SpO2 lygiui nukritus iki 91-90proc., būtinas papildomas deguonis. Kreiptis į gydytojus reikėtų ir pastebėjus rodiklių mažėjimo tendenciją, matuojant kasdien. Užsikrėtus koronavirusu, rekomenduojama namuose kraujo prisotinimo deguonimi lygį matuoti bent tris kartus per dieną.

Kraujo spaudimo aparatas

Sergamumas įvairiomis širdies ligomis Lietuvoje yra viena iš opiausių sveikatos problemų. Įtakos tam turi per mažas fizinis aktyvumas, nesveikas gyvenimo būdas, žalingi įpročiai, nutukimas. Kraujospūdžio problemos kamuoja vis jaunesnius žmones, todėl nieko keisto, kad kraujo spaudimo aparatas išties reikalingas pagalbininkas. Aukštas kraujo spaudimas gali būti itin pavojingas „tylus žudikas“ – dažnai žmonės net nežino, kad turi šią problemą, o bėgant metams, kraujo spaudimas išlieka aukštas ir pradeda pažeisti kraujagysles, taip padidindamas riziką širdies smūgiui, insultui, širdies nepakankamumui ar inkstų ligoms.

Norint išvengti rimtų sveikatos sutrikimų, labai svarbu stebėti ir žinoti savo kraujo spaudimą – kraujospūdį matuoti kasdien ir reguliariai, o matavimo rezultatus pateikti savo gydytojui. Taip pacientas gali padėti gydytojui laiku pastebėti problemą ir skirti tinkamiausius vaistus, užkertant kelią arterinės hipertenzijos komplikacijoms. Tam reikalingas patikimas kraujospūdžio aparatas, kuris kiekvieno mūsų namų vaistinėlėje toks pats reikalingas kaip ir termometras.

Ką reikėtų žinoti

Kraujospūdžio rezultatai matuojant pas gydytoją ir namuose dažnai skiriasi, o tai vadinama „baltojo chalato“ hipertenzija. Gydytojo kabinete ar eilėje prie kabineto pacientai dažnai patiria nervinę arba fizinę įtampą, todėl kraujospūdžio rodikliai gali nevalingai pakilti. Tai būdinga net 10 proc. visos populiacijos, todėl pravartu reguliarius matavimus atlikti ir namuose. Matuojant rankos turėtų būti visada toje pačioje padėtyje. Prieš matuojant reikėtų bent pusvalandį negerti gėrimų su kofeinu bei neatlikti mankštos. Taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad sunkiai dirbant ar patyrus stresą, spaudimas pakyla, o ramybės būsenoje ar miegant, atvirkščiai – sumažėja.

Svarbu. Pastebėjus padidėjusį kraujospūdį, būtina kreiptis į savo gydytoją, kad paskirtų gydymo planą. Gydant aukštą kraujospūdį paprastai reikia pakeisti gyvenimo būdą, o prireikus skirti ir vaistų terapiją. Dažniausiai patariama atsisakyti rizikos veiksnių: mesti rūkyti, riboti alkoholio vartojimą, sumažinti druskos ir riebalų kiekį savo racione. Druskos kiekis turėtų būti ne daugiau kaip 5 gramai per parą. Į šią normą įeina ir ta druska, kuri aptinkama visuose maisto produktuose: mėsos gaminiuose, duonoje, sūryje. Taip pat patariama valgyti sveiką maistą – mitybos racione turėtų būti gausu daržovių ir vaisių, liesų baltymų, neskaldytų grūdų, dažnai judėti – kasdien vaikščioti bei mankštintis, nepiktnaudžiauti kava ir juoda arbata, nepadauginti kofeino bei tinkamai išsimiegoti – bent 8 val. per parą.

Pasirinkimas

Dabar rinkoje kraujo spaudimo matuoklių įvairovė labai didelė – nuo paprastų mechaninių iki sudėtingų, bet patikimų elektroninių. Norint matavimų tikslumo, siūloma rinktis patikimų gamintojų prietaisus, kurių patikimumas būtų patvirtintas klinikiniais tyrimais. Tokie prietaisai naudojami ne tik buityje, bet ir gydytojo kabinete. Šveicarų prekinio ženklo Rossmax kraujospūdžio matuoklio matavimai yra lygiaverčiai tiems, kuriuos atlieka patyręs gydytojas, naudodamas profesionalią medicininę techniką. Dėl real fuzzy technologijos, įvertinamas sistolinis kraujospūdis ir rankos dydis, o tai užtikrina idealų spaudimą manžetėje – vartotojams nebereikia patiems nustatyti jos pripūtimo lygio. Ši technologija leidžia sumažinti diskomfortą, kylantį dėl per aukšto slėgio lygio manžetėje bei užkerta kelią netiksliems matavimo rezultatams, dažnai atsirandantiems dėl netinkamo pripūtimo.

Naujos kartos kraujo spaudimo matuokliai atlieka daugybę funkcijų:

  • Aritmijos nustatymas (ARR)
  • Prieširdžių virpėjimo nustatymas (AFib)
  • Priešlaikinio susitraukimo nustatymas (PC)
  • Judesio nustatymas
  • Manžetės nustatymas
  • Hipertenzijos rizikos nustatymas
  • Trijų paskutinių matavimų vidurkis
  • 7 dienų ryto / vakaro vidurkis
  • Tachikardijos nustatymas (TACH) tik Rossmax X9
  • Bradikardijos nustatymas (BRAD) tik Rossmax X9

Taip pat skaitykite: