Bitininkystės paslaptys iš pirmų lūpų
Ignas ir Vilius – broliai dvyniai, save pristatantys pirmosios kartos bitininkais. Šią veiklą vyrai pradėjo anksčiau nei įgijo teisę vairuoti, turėdami vos 3 bičių šeimas. Šiandien jų yra 220, tad broliai drąsiai gali vadinti save bitininkystės asais. Jie rūpinasi ne tik tuo, kad ant klientų stalo puikuotųsi gardus medus bei jo gaminiai, bet ir kad kuo daugiau žmonių geriau pažintų bites ir su jomis susidraugautų.
Į bitininkystę atvedė senas, visų pamirštas avilys
Nors dažniausiai bitininkystė yra paveldima iš kartos į kartą, broliai šią veiklą atrado patys, besimokydami 11 klasėje ir ieškodami būdų užsidirbti. Didžiausią norą sužadino kartą per metus vaikinus aplankydavęs dėdė, kuris nuolat pasakodavo apie bites. Vėliau, pas močiutę kaime atradus seną avilį, norai ėmė virsti realybe.
Avilys buvo supuvęs, iškleręs, tad Vilius ir Ignas jį persikalė naujai. Po savaitės, pas kaimynus į obelį atskrido bičių spiečius, kurį vaikinai kaipmat pastebėjo. „Neturėjome nei specialių rūbų, nei žinių per daugiausiai… Prieš dešimt metų informacijos apie bites internete dar beveik nebuvo. Tad paėmiau paprastą kartoninę dėžę, apsivilkau baltus marškinius ir tas bites tiesiog susikrėčiau į vidų. Taip darbininkės įsikūrė naujajame avilyje“, – šypsosi Ignas.
Pirmasis spiečius džiugino savo vaisiais – bitės atnešė daug medaus. Ilgainiui bičių šeimų vis daugėjo, o didžiausias augimas įvyko vaikinams pabaigus studijas bei nusprendus visą savo laiką skirti bitininkystei. Šiandien broliai patys sukasi kaip bitės ir šią veiklą vadina tiek verslu, tiek širdžiai mielu pomėgiu.
Komandinis darbas – svarbiausia
Nors Vilius ir Ignas – dvyniai, jiems puikiai pavyksta draugiškai pasidalinti darbus. Vilius yra susitelkęs į komunikaciją ir pardavimus, o Ignas atsakingas už klientams tiekiamus produktus bei jų pakavimą. Vasarą, atėjus darbymečiui, abu broliai susitapatina su bičių gyvenimo ritmu ir tampa viena komanda.
„Brolių medaus“ elektroninėje parduotuvėje galima rasti viską, ką tik gamina jų bitės – bičių pikio, duonelių, žiedadulkių, bičių pienelio. Taip pat net keturias medaus rūšis: pavasario žiedų, liepų, miško žiedų bei grikių. Vyrukai siūlo paragauti medaus skanėstų su įprastais arba šaltyje džiovintais vaisiais ir uogomis.
Be bitininkystės, broliai dar užsiima edukacine veikla. „Norime supažindinti žmones su bičių gyvenimu. Stengiamės pakeisti paplitusį požiūrį į bites – juk visiems atrodo, kad tik pamačius bitę, reikia bėgti. O mes jas drąsiai glaudžiame ir prie veido“, – šypteli. „Vasarą, arba kaip mėgstu sakyti, per mūsų medaus mėnesį, kviečiame atvykti pas mus – leidžiame pažvelgti į bites iš arti, parodome, kaip vyksta medaus gamybos procesai ir, žinoma, paragaujame pačio šviežiausio medaus, ką tik iš avilio“, – įspūdžiais dalijasi Vilius.
Dešimt kartų pamatuok ir tik vienuoliktą lipk į medį…
„Seniai, dar gūdžioje bitininkystės pradžioje, vienas bitininkas parodė ant šakos nutūpusį bičių spiečių. Nors ne suvalkiečiai, bet esame taupūs. Jei duoda – reikia imt. Ignas ėmė kopti trijų metrų kopėtėlėm į penkių metrų aukščio medį. Lipo… kol laipteliai nesibaigė. Tada ėmė lipti šakom. Brolis buvo dailiai apsitaisęs bitininko aprangą, užsimetęs kepurėlę. Lipo lipo, kol pasiekė jaukiai įsitaisiusį spiečių. Ir tada, kad kels ranką… kad bitės pro rankovės tarpą ims skristi vidun..! Nelygioje kovoje krito brolio ranka, pralaimėjusi kelioms dešimtims bičių. Visgi, spiečius buvo sugautas ir tapo derlingiausiu to sezono spiečiumi. Na, o brolis kovos žaizdas gydėsi naminiais metodais…“, – juokiasi.
Bitės – mūsų darbščiosios seserys
Bičių pasaulis be galo įdomus, o kiekvienas medaus mėnuo Ignui ir Viliui – savotiškai užburiantis, kupinas naujų iššūkių. Anot brolių, žmonės ir bitės yra artimi vienas kitam, tačiau turime ir nemažai ko iš jų pasimokyti. „Pirmiausia – darbštumo. Darbštesnio vabzdžio nei bitė turbūt nėra. Dar – sutarimo vienam su kitu. Vasarą avilyje gyvena iki 100 tūkstančių bičių! Joms visoms vadovauja viena bičių karalienė – motinėlė, kuri puikiai moka suvaldyti minią“. Tad norint auginti bites, reikėtų pirmiausia pasirūpinti būtent ja. Juk motina – visos šeimos atspindys.
Dar vienas svarbus niuansas, apie kurį ne visi žino – norėdami draugauti su bitėmis, niekada prie jų neikite apsivilkę juodais drabužiais. Šie vabzdžiai nemato juodos spalvos ir ją gelia. „Veiklos pradžioje mes dažnai eidavome į bityną apsimovę juodas kojines, tad bitės visada geldavo į kulniukus. Labai skausminga vieta. Tai geriau eikite be kojinių, basomis“, – šypteli.
Medaus kelionė
Aukso nektaras, prieš patekdamas ant mūsų stalo, nueina gana ilgą kelią. „Brolių medaus“ įkūrėjai dalijasi pavasarinio, pienių žiedų medaus gimimo istorija. „Iš pradžių reikia sulaukti, kol nužydės pirmieji žiedai. Tada, kai aplinkui gausu baltų pūkų, galime pradėti galvoti apie pirmąjį medų. Patikriname, ar aviliuose medus jau yra subrandintas. Tada jį susirenkame ir vežame namo – į medaus sukimo patalpas. Korius atakiuojame, dedame į medsukius, sukame. Medus išbėga iš korių, jį perkošiame ir išpilstome į stiklainius. Išsuktus korius grąžiname bitėms“, – pasakoja vyrai.
Brolių šokoladinio pyrago receptas su medumi
Nekeptas šokoladinis pyragas yra be miltų, be cukraus ir netgi be šokolado, tačiau savo skoniu nustebins tiek smaližius, tiek sveikuolius.
Pyragui reikės:
- 2 didelių, gerai sunokusių avokadų
- 4 v. š. medaus (naudojame liepų)
- 1 stiklinės datulių
- 5 v. š. kokosų aliejaus
- 1 stiklinės graikinių (arba kitų) riešutų
- 100 g kokybiškos kakavos
- 1 apelsino žievelės
Gaminimo eiga
- Į dubenį dedame datules (jeigu jos yra džiovintos, iš vakaro užmerkiame, kad išbrinktų) ir 2 v. š. kokosų aliejaus.
- Viską smulkintuvu susmulkiname iki vientisos masės. Beriame stiklinę riešutų ir vėl viską susmulkiname. Masėje palikite mažų riešutų gabaliukų, jie suteikia papildomų skonio atspalvių.
- Pagrindą dedame į formelę – puikiai tinka silikoninė ar metalinė. Į vidų įdedame kepimo popierių ir gautą masę tolygiai, standžiai paskirstome, kad neliktų oro tarpelių.
- Gaminame šokoladinę masę. Į dubenį dedame nuluptus avokadus, 3 v. š. kokosų aliejaus, medų, kakavą ir nutarkuotą apelsino žievelę. Vėl viską susmulkiname iki vientisos masės. Ją dedame į formelę ant jau paruošto pagrindo ir tolygiai paskirstome. Viskas! Belieka tik papuošti. Nebijokite improvizuoti! Papuošus dedame pyragą 1–2 val. į šaldytuvą, kad sustingtų. Skanaus!
Kaip pasigaminti pienių medų namuose?
Reikės:
- 2 kilogramų cukraus
- 2 litrų vandens
- 800 gramų pienių žiedų
- 2 citrinų
Gaminimo eiga
- Pienių žiedelius (be kotelių) pamerkite į šaltą vandenį ir nuplaukite. Tada dėkite į puodą.
- Atskirai užvirinkite 2 litrus vandens ir pilkite ant pienių. Užkaiskite, virkite 15 min. nuo užvirimo. Nukoškite, pasilikite nuovirą.
- Į skystį suberkite cukrų, gerai išmaišykite. Užkaiskite ir virkite apie 1 valandą. Pabaigoje įspauskite citrinų sultis, įtarkuokite žievelę. Pakaitinkite dar apie 5 min.
- Išpilstykite medų į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.
Laura Šakirovaitė