,

Arčiau gamtos: žygiai pažintiniais takais

Pastarieji metai išmokė mus atostogauti Lietuvoje ir atrasti savo kraštą. Žinoma, visada galima rinktis patogų poilsį kurorte, tačiau norint iš tikrųjų pasijusti arčiau gamtos ir atrasti gražiausius Lietuvos kampelius, rekomenduojame išbandyti žygius pažintiniais takais. Ši vis labiau populiarėjanti fizinė veikla gryname ore yra išties naudinga bei nereikalaujanti didelio pasiruošimo. Naudingais patarimais apie pažintinius takus sutiko pasidalinti tinklaraštininkas Ramūnas Šukauskas, kuris savo įspūdžiais, maršrutais ir patarimais dalinasi tinklaraštyje „Nesėdėk namuose“.

Pažintinis takas – tai rekreacinė infrastruktūra, skirta pažintiniam poilsiui, pristatanti ir  atspindinti būdingas gamtos floros ir faunos vertybes, unikalią krašto istoriją. Pažintiniame take paprastai būna įrengti maršrutai pažinimui su informacine sistema – stendai, informacinės rodyklės, ženklai, apžvalgos aikštelės, pavėsinės, lauko baldai, skulptūros ir kiti, pažintinę funkciją turintys rekreacinės įrangos elementai. Tai suteikia galimybę plėtotis pažintiniam turizmui, vykdyti edukacinę-pažintinę veiklą.

Žiegždrių takas

Ramūnai, kaip atradote šį laisvalaikio praleidimo būdą ir kodėl rekomenduotumėte jį kitiems?

Viskas atsirado palaipsniui ir savaime. Tuo metu sūnui buvo dveji metai ir mes dažnai važiuodavome kur nors pasivaikščioti. Pradėjau kelti savo kelionių įrašus. Kartą atsidūrėme pažintiniame take, praėjome ir iškilo klausimas – o kiek dar tokių takų yra aplink Vilnių bei visoje Lietuvoje? Pradėjau domėtis, rinkti informaciją ir jais keliauti, o įspūdžiais dalinausi tinklaraštyje. Kai apėmė azartas sugalvojau ir iššūkį – apeiti visus pažintinius takus Lietuvoje. Todėl tinklaraštyje daugiausiai dėmesio ir skiriu jiems.
Dauguma pažintinių takų įrengti saugomose teritorijose, gražiausiuose gamtos kampeliuose – vien dėl to verta juose lankytis. Paženklinti maršrutai neleidžia pasiklysti, pastatyti informaciniai stendai supažindina su gamta, istorija, kultūra, atokvėpio vietos buvimą gamtoje paverčia įdomiu ir maloniu. Pažintiniai takai yra vienas iš būdų geriau pažinti Lietuvą, jos gamtą.

Kokio pasiruošimo reikia prieš žygį pažintiniu taku?

Keliauti pažintiniais takais didelio pasiruošimo nereikia, tačiau prieš vykstant į pažintinį taką šiek tiek apie jį pasidomėti vertėtų. Dauguma į juos vyksta automobiliu, tačiau ir juo važiuojant kartais kyla klausimų. Yra ne tokių populiarių pažintinių takų, kuriuos pasiekti nėra taip parasta ir aišku. Tokiu atveju praverčia tikslios koordinatės ar kelio aprašymas. Verta žinoti koks tako maršrutas – žiedinis ar ne? Ar pasivaikščioję juo prieisite pradžią, ar teks visą maršrutą žygiuoti atgal? Atsižvelgus į tako ilgį bei į maršruto formą, galima planuoti laiką. Žygiuodamas žmogus gali eiti 5-6 km/h greičiu, tačiau besivaikščiojant taku, paskaitant stendus, grožintis aplinka ar sustojus užkąsti, per valandą įveiksit tik 2 kilometrus. Tai normalu, einant pažintiniu taku ne laikas svarbiausia, tačiau jį svarbu tinkamai įvertinti žiemos laikotarpiu, kai jau nuo pietų meto pradeda temti. Keliaujantiems su vaikais ar mažiau ištvermės turintiems keliautojams reikėtų, be tako ilgio ir formos, įvertinti ir maršruto sudėtingumą. Ar lygiu reljefu eina takas, ar daug jame laiptelių įrengta? Galiausiai, kokia yra tako danga? Pasitaiko rasti vasarą žole užžėlusių, o rudenį, žiemą ir pavasarį ypač šlapių takų. Vykdami į pažintinį taką atsižvelkite į orą ir pasirinkite tinkamą avalynę bei aprangą, o atvykę nusifotografuokite maršrutą, kad bet kuriuo metu galėtumėte susiorientuoti, jei ženklinimas pasirodytų netobulas.

Litorina

Kaip manote, ko trūksta Lietuvos pažintiniams takams ir atvirkščiai – kokius pliusus pastebite?

Pažintiniai takai, kaip ir bet kuri kita mūsų gyvenimo sritis, po truputį gerėja. Atsiranda naujų pažintinių takų, kurie tikrai įdomūs ir gražūs. Senuose keičiama susidėvėjusi įranga, įrengiami šiuolaikiški informaciniai stendai. Vis rečiau daromi medinių lentelių takai, kurie brangiai kainuoja ir nėra ilgaamžiai. Pažintiniai takai yra gamtoje ir vykstant į juos atitinkamai reikia ir nusiteikti. Poniškai pasivaikščioti galima ir kitose vietose.

Koks laikas tinkamiausias lankytis pažintiniuose takuose?

Lankausi juose ištisus metus, bet labiausiai patinka pavasarį. Gamta atgimsta. Girdisi parskridusių paukščių garsai, pradeda viskas žaliuoti ir žydėti. Saulė vis labiau šildo, o mėgautis gamta netrukdo uodai ir kiti kraujasiurbiai. Kadangi žaluma dar nebūna vešli, galima praeiti ir tais takais, kurie vasarą būna užžėlę.

Gelgaudiškio takas

Pavasarį lankiausi šiuose pažintiniuose takuose, todėl galiu drąsiai juos rekomenduoti:

  1. Kačėniškės piliakalnio pažintinis takas. Naujas takas Sirvėtos regioniniame parke, kuris kalvotu reljefu nuveda iki pelkės. Per ją įrengtas gražus plūduriuojantis tiltas, kurį perėjus netoli randasi ir vienu gražiausių Lietuvoje vadinamas Kačėniškės piliakalnis. Nuo šio piliakalnio viršaus atsiveria graži panorama, ypač jei pasitaiko saulėtas oras. Tako ilgis 3 km (pirmyn ir atgal).
  2. Litorinos pažintinis takas. Vaikštant pajūrio pušynais tokio didelio skirtumo tarp metų laikų nėra, tačiau pavasaris jaučiasi ir čia. Olando kepurės apžvalgos aikštelė neabejotinai gražiausia pažintinio tako vieta, nuo kurios maršrutas veda gražiu ir vaizdingu pajūrio mišku. Maršutas nėra žiedinis, todėl atgal galima grįžti akmenuota pakrante. Tako ilgis apie 5,5 km (pirmyn ir atgal).
  3. Žiegždrių geologinis pažintinis takas. Kauno marių regioniniame parke Kauno marių pakrantėje įrengtas vaizdingas maršrutas. Jame netrūksta ne tik apžvalgos vietų, bet ir įdomiai bei ypač suprantamai parašytų informacinių stendų. Kol ant medžių dar nėra lapų, geriau matosi Kauno marių toliai. Tako ilgis 3,2 km (pirmyn ir atgal).
  4. Gelgaudiškio pažintinis takas. Kairiajame Nemuno krante, netoli Jurbarko, stovi restauruotas Gelgaudiškio dvaras su vienu didžiausių dvaro sodybos parku Lietuvoje. Tiek po dvaro sodybą, tiek po patį parką galima pasivaikščioti Gelgaudiškio pažintiniu taku. Stebina ne tik kraštovaizdis, bet ir informaciniai stendai, kurių dauguma pasakoja po legendą. Kartais net sunku suprasti – kur teisybė, o kur pramanai. Tako ilgis 4 km.
  5. Juodlės pažintinis takas. Kurtuvėnų regioniniame parke yra Juodlės ežeras. Tai žmonių rankų darbo kūrinys, aplink kurį įrengtas Juodlės pažintinis takas. Su ežere įrengtu apžvalgos tilteliu, į pelkę vedančiu taku ir įdomiais pasakojimais, takas tikrai vertas keleto valandų, praleistų juo vaikštant. Tako ilgis 4,5 km.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: