,

Pavasaris – laukinių žolių valgymo metas

Pavasaris – tai sujudimas ne tik gamtoje, bet ir laukinių valgomų augalų gerbėjams. Jauni valgomų žolių lapai, medžių pumpurai, sula – tai, ką galime surinkti jau balandžio mėnesį. Valgomi laukiniai augalai – naujai atrandama sena tema. Dilgėles maistui nuo seno plačiai vartojo visų Vakarų ir Vidurio Europos šalių gyventojai. Garsiausiuose pasaulio restoranuose šiandien galima pasimėgauti prabangiais patiekalais iš laukinių valgomų augalų. Laukiniai augalai išsiskiria ne tik vertinga maistine sudėtimi, bet ir dažnai – išskirtiniu, niekur kitur nesutinkamu skoniu.

Tokie kulinarijos mados vėjai neaplenkia ir Lietuvos. Laukiniai augalai išsiskiria ne tik vertinga maistine sudėtimi, bet ir išskirtiniu, niekur kitur nesutinkamu skoniu. Lietuvoje žmonės jau žino ar yra girdėję, kokie laukiniai augalai gali būti vartojami maistui, bet dar trūksta paprastų ir skanių, kiekvienam prieinamų receptų.

Kristina Šilinskienė Naktižiedė – žoliautoja, lektorė, natūralios kosmetikos gamintoja. Užsiėmimus apie liaudies mediciną, valgomus laukinius augalus, natūralios kosmetikos gaminimą veda jau 9 metus. Šiandien ji siūlo išsikepti dilgėlių kiaušinienės: prisirinkite saujelę jaunų dilgėlių – maistui tinkamos ir visai mažos. Dilgėles reikia gerai nuplauti, supjaustyti, pakepinti ant keptuvės su šlakeliu aliejaus, paskui iškepti su kiaušiniais. Tai pats skaniausias ir mums, lietuviams, įprasčiausias laukinių žolių patiekalas.

Iš dilgėlių galima pasigaminti užtepėlę su morkomis ir svogūnais, reiktų morkas ir dilgėles sumalti per mėsmalę, pakepinti su svogūnais riebaluose, valgyti su duona. Jaunų dilgėlių lapelių dedama į sriubas, troškinius, kartu su kiaulpienių lapais, garšvomis…

Dilgėlių lapų ir ūglių skonis yra neutralus, todėl dilgėlės vartojamos su kitais prieskoniniais ir aštresnio skonio augalais: svogūnų laiškais, petražolėmis, rūgštynėmis. Dilgėlės turi kraują tirštinančių savybių, todėl turintiems šią problemą, reiktų dilgėles valgyti kartu su kiaulpienių lapais, jie turi kraują skystinančių savybių. Jaunos dilgėles – vienas efektyviausių natūralių ir visiems lengvai prieinamų maisto papildų, valo kraują, gerina jo sudėtį, maistingumu jos daug kartų pranašesnės už špinatus, morkas ir bulves, o pavasarį šiose daržovėse jau būna išlikę labai mažai vitaminų, ankstyvomis šiltnamiuose užaugintomis daržovėmis mitybos specialistai taip pat pataria nesižavėti.

Taigi geriausia išeitis – jūsų kieme, darže ar parke jau dygstantys valgomi laukiniai augalai – tikras pavasarinių vitaminų lobynas!

Žolininkė Kristina Šilinskienė Naktižiedė atskleidžia savo pačius geriausius receptus iš gamtos gėrybių, kuriuos kiekvienas lengvai gali pasigaminti savo virtuvėje.

Pušų spyglių sirupas – limonadui

Pušų spygliai renkami ankstyvą pavasarį, kovo mėnesį. Spyglius reikia nuplauti, sukarpyti ar sumalti, užpilti vandeniu kad apsemtų, virti 30 min ar ilgiau, palaikyti 24 val., tada nukošti. Gautą nuovirą galima dar nugarinti, cukraus dėti nuo trečdalio iki pusės nuoviro kiekio (į 1 litrą nuoviro dėti 0,3 – 0,5 kg cukraus). Virti 20 min, kol sutirštės iki norimos konsistencijos. Kad sirupas nesusikristalizuotų, pabaigus virti reikia įdėti šiek tiek citrinos sulčių. Papildomai galima įlašinti keletą lašų pušų eterinio aliejaus. Tokiu pušų sirupu skanu pasaldinti arbatą, o įpylus į gazuotą vandenį gausite ypatingo skonio ir aromato pušų limonadą, kuriuo vasarą pasimėgauti gali visa šeima. „Esu virusi sirupus ir iš eglių, ir kadagių spyglių, bet pušų sirupas – pats skaniausias“, – teigia žolininkė.

Pušų pumpurai – sveikatai

Iš pušų pumpurų nuo seno liaudies medicinoje gaminamas geriausias vaistas nuo kosulio. Švieži ar džiovinti pušų pumpurai užpilami 40 laipsnių alkoholiu santykiu 1:2, palaikoma 14 dienų tamsioje vietoje, po to nukošiama. Tradiciškai vartojama nuo kosulio. Pušų pumpurų arbatos gerti nerekomenduojama, nes pumpuruose esančios dervos gali sudirginti skrandį ir inkstus. Pušų preparatus atsargiau turėtų vartoti ir į alergiją linkę asmenys.

Pušų aliejinė ištrauka – grožiui

Iš pušų spyglių ir pumpurų galima pasigaminti aliejinę ištrauką, kurią mūsų liaudies medicinoje naudojo galvos odos priežiūrai, kvėpavimo takų stiprinimui, kaip nervus raminančią priemonę. Aliejinei ištraukai naudojama sausa žaliava, spygliai susmulkinami ir užpilami augaliniu natūraliu aliejumi, aš naudoju tyrą alyvuogių aliejų. Laikoma spintelėje 28 dienas, arba norint greitesnio rezultato, galima kaitinti vandens vonelėje 6 valandas, po to nukošiama. Aliejinė ištrauka gali būti laikoma metus ir naudojama kūno įtrynimams kai norisi atsipalaiduoti ar vargina kosulys, galvos odos masažui, jei silpni plaukai ar norite atsikratyti pleiskanų. Tokia aliejinė ištrauka kosmetiniams tikslams gali būti gaminama ir iš eglės spyglių.

DILGĖLIŲ-RŪGŠTYNIŲ SRIUBA SU VARNALĖŠOMIS IR PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS

10 porcijų reikės:

2 morkų;

10 bulvių;

1 varnalėšos šaknis;

1 nedidelis svogūnas;

50 – 100 g rūkytos šoninės;

Po 100 g jaunų dilgėlių ir rūgštynių;

10 putpelių kiaušinių, virtų 1 minutę;

Druskos pagal skonį, prieskonių (lauro lapas, kelios kadagio uogos);

100 g grietinės.

Gaminimo eiga:

  1. Užkaisti vandenį, paruošti morkas ir bulves, varnalėšos šaknį, sudėti virti;
  2. Keptuvėje pakepinti svogūną ir rūkytą šoninę, sudėti virti į sriubą;
  3. Nuplauti ir supjaustyti dilgėles ir rūgštynes, sudėti virti į sriubą;
  4. Pagardinti prieskoniais ir druska, sudėti nuluptus ir per pusę perpjautus putpelių kiaušinius;
  5. Patiekti su grietine.

SAUSAINIAI SU PLIKYTU ŽOLELIŲ KREMU

10 porcijų reikės:

4 kiaušinių tryniai;

100 g cukraus;

2 šaukštai miltų;

500 ml pieno;

1 šaukštas vanilinio cukraus;

100 g sviesto;

100 g jaunų garšvų lapų;

0.5 kg plikytų sausainių ir / arba 100 g vaflinių sausainių dubenėlių.

Gaminimo eiga:

  1. Keturis kiaušinių trynius išsukti su 100 g cukraus ir 2 šaukštais miltų;
  2. Po truputį pilti ir maišyti 500 ml pieno;
  3. Įberti 1 šaukštą vanilinio cukraus;
  4. Nuolat maišant šluotele mišinį pakaitinti iki virimo;
  5. Sudėti 100 g sviesto;
  6. Supjaustyti ir sudėti garšvas, sutrinti rankiniu smulkintuvu;
  7. Kremą su konditeriniu švirkštu suleisti į plikytų sausainių vidų;
  8. Rekomenduojama palaikyti šaldytuve.

KEPTI VARNALĖŠŲ LAPKOČIAI

Patiekiamas kaip garnyras, valgomas su duona. 10 porcijų reikės:

300 g jaunų varnalėšų lapkočių;

25 g aliejaus ir 25 g sviesto kepimui;

Druskos ir pipirų arba kadagio uogų pagal skonį, balzaminio acto.

  1. Nuvalyti lapkočius, juos supjaustyti;
  2. Pakepinti keptuvėje su sviestu ir aliejumi, pagardinti druska, pipirais ir šlakeliu balzaminio acto.

KIAULPIENIŲ ŽIEDŲ IR ABRIKOSŲ RUTULIUKAI

10 porcijų apie 50 rutuliukų reikės:

300 g džiovintų abrikosų;

200 g kiaulpienių žiedų;

300 g ar mažiau migdolų riešutų;

1 šaukšto sezamų aliejaus;

200 g kokosų drožlių.

Gaminimo eiga:

  1. Į per mėsmalę sumaltus mirkytus abrikosus ir kiaulpienių žiedus įpilti 1 šaukštą sezamų aliejaus;
  2. Sumalti migdolus su kavamale, po truputį dėti į masę, išminkyti tokio kietumo, kad būtų patogu formuoti rutuliukus;
  3. Rankomis formuoti nedidelius rutuliukus, juos apvolioti kokosų drožlėmis;
  4. Patiekti papuoštus pagal savo idėjas.

Taip pat skaitykite: