,

Ar joga ir meditacija gali grąžinti gyvenimo džiaugsmą senjorams?

Žodis joga ar meditacija vis dažniau girdimas Lietuvos senjorų lūpose – jau drąsiau apie tai kalbama, diskutuojama, išbandomi praktiniai užsiėmimai ir matoma – jog tai visai ne religija ar mistinė atsiskyrusių vienuolių praktika. Jogos praktika labiau apie sveiką gyvenimo būdą tiek fiziniu, tiek emociniu ar dvasiniu lygiu. Tai apima visą plačią filosofiją, kilusią iš Indijos – kiti tai vadina tiesiog gyvenimo būdu, kurį sudaro įvairios sąmoningumo praktikos: fiziniai pratimai (Asana), taisyklingas kvėpavimas (Pranayama), proto nuraminimo ir koncentracijos praktikos (meditacija – Dhyana), įvairios askezės, sąmoningumo įtraukimas į visas gyvenimo sritis, tikėjimas plačiaja prasme – apie žmogų kalbama ne tik kaip apie fizinį kūną, bet ir amžiną sielą.

Didėjant žmonių amžiui – neišvengiamas fizinio kūno veiksmingumo mažėjimas ar imuninės sistemos silpnėjimas. Tačiau galime palengvinti ir sulėtinti senėjimo procesą, o svarbiausia – daryti tai su džiaugsmu, vidiniu pasitenkinimu ir garbaus amžiaus sulaukti neprarandant entuziazmo gyventi. Reguliarus jogos technikų praktikavimas gali padėti išvengti negatyvumo, pašalinti kančią ir suteikti pasitikėjimo gyvenimu bei jo procesais. Nes kai pasitikime gyvenimu, nebelieka aukos pocizijos, mes atvirai priimame visas savo būsenas, emocijas ir iškylančias situacijas.

Tačiau, kaip vyresnio amžiaus žmonėms rasti papildomų lėšų tokioms praktikoms? Didžioji dalis Lietuvos senjorų savo mėnesines pajamas skiria tik fundamentalioms išlaidoms – tokioms kaip būstas, maistas ar vaistai. Ir jiems visai nelieka papildomų lėšų sporto klubams, baseinams ar jogos užsiėmimams. Vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija 2020 m. gruodžio mėn. (pagal SODRA duomenis) siekė vos 399 Eur. Todėl labai svarbu sudaryti sąlygas jiems nemokamai gauti tokias paslaugas. „Matome tendenciją domėtis ir išbandyti jogos praktiką tarp vyresnio amžiaus žmonių ir esame maloniai nustebintos jų atsiliepimais po tęstinės reguliarios praktikos. Bet dauguma teigia, kad papildomų lėšų tokiems užsiėmimams tikrai neturėtų.“,- teigia Jolanta Dzemydienė ir Ieva Rudė – projekto „Sąmoningas aktyvumas ir sveikatinimas visoms amžiaus grupėms“ kūrėjos bei vykdytojos. 

Mandalų piešimo seminaras

Nuo 2020 metų projekte NEMOKAMAI sudalyvavo daugiau nei 400 senjorų iš visos Lietuvos – jie lankė jogos užsiėmimus, dalyvavo fizinės ir emocinės sveikatos gerinimo seminaruose, leido laiką jogos stovyklose prie jūros ir netgi išmoko prisijungti į užsiėmimus per ZOOM programą sportuojant nuotoliniu būdu! Svarbus šio prjekto aspektas – kad užsiėmimus veda taip pat vyresnio amžiaus jogos mokytojos – tai suteikia dalyviams daugiau pasitikėjimo praktika, kuria artimą ryšį su mokytoju. Jogos mokytoja Živilė Einikienė (59 m.) dalinasi: „Mūsų amžiuje ypač svarbu judėti ir mankštintis – tą girdime iš kiekvieno gydytojo. O joga tam puikiai tinka – pratimai atliekami lėtu tempu, palaipsniui dididant amplitudę, o tuo pačiu ištvermę bei lankstumą. Labai svarbi užsiėmimo dalis – kvėpavimo pratimai. Išmokstama kvėpuoti pilnais plaučiais, visu kūnu. Ir tai atgaivina bei pažadina mūsų gyvybinę energiją. Po jogos užsiėmimo moterys jaučasi nurimusios, pailsėjusios ir tuo pačiu energingos, geros nuotaikos. Daugelis sako, kad po užiėmimo geriau išsimiega naktį ir maloniai praleidžia dieną. Taip pat svarbu ir tai, kad šioje grupėje susirenka bendraamžiai, kurie saugioje aplinkoje gali pabendrauti ir net rasti naujų draugų.“ Sudijoje jogą veda ir mokytoja Audronė Vaštakienė (67 m.), praktikuojanti jogą nuo 2009 metų: „Jogos praktiką tęsiu dėl jos poveikio po užsiėmimų – į gyvenimą persiduoda daugiau balanso, įsivyrauja bendra harmonija, savistaba ir savikontrolė, kuri yra labai svarbi mūsų kasdienybėje. Ypač svarbus kvėpavimo akcentavimas, nes po tokių pratimų kūną prisotiname deguonimi, stipriname koncentracijos galią, raminame mūsų nervų sistemą, vyksta toksinų detoksikacija, gerinama kraujotaka ir masažuojami vidaus organai, o svarbiausia – didėja žmonių entuziazmas ir gyvenimo džiaugsmas!”

Jogos mokytoja Živilė Einikienė

Mes suprantame, kad projektą pradėjome vykdyti ypatingu laikotarpiu – pradžioje susidūrėme su pandemija, dabar stresą didina kaimynystėje vykstantis karas ir didėjanti šalies infliacija – kai senjorai tampa dar labiau finansiškai silpnesni. Todėl džiaugiamės, kad turime progą padėti žmonėms būti emociškai stipresniems su jogos praktika tokiais sunkiais gyvenimo etapais. Dėka Sporto rėmimo fondo dar galime pakviesti senjorus sportuoti su mumis nemokamai iki pat 2023 metų vasaros. Jeigu norėtumėte išbandyti tęstinės jogos praktikas su patyrusiais specialistais, kviečiami prisijungti į Sąmoningumo studijos UPĖ organizuojamus užsiėmimus Vilniuje gyvai arba jungtis per ZOOM programėlę nuotoliniu būdu iš bet kurio Lietuvos miesto. Nauja pradedančiųjų grupė bus renkama nuo 2023 m. vasario mėn. pradžioje, tad galite drąsiai susisiekti su mumis dėl dalyvavimo el. paštu info@studijaupe.lt.

Projektas “Sąmoningas aktyvumas ir sveikatinimas visoms amžiaus grupėms“ (Nr. SRF-FAV-2020-1-0124) bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, o jį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Nacionalinė sporto agentūra.

Taip pat skaitykite: