,

Tik 4 implantai – atkurta tobula šypsena

Prastai besilaikantys, burnoje judantys bei nepatogūs išimami dantų protezai – anksčiau tai buvo pacientų, praradusių visus dantis, kasdienybė. Šie dantų protezai neleisdavo netgi tinkamai sukramtyti maisto, todėl pacientams dažnai sutrikdavo virškinimas. Tačiau šis nepatogus būdas gali būti užmirštas, nes pilnam vieno žandikaulio dantų atkūrimui gali būti naudojami keturi implantai, vietoj dažniausiai sriegiamų 6-8 vienetų. Ši gydymo metodika ypatingai rekomenduojama vyresniame amžiuje, nes leidžia išvengti sudėtingų kaulo priauginimo procedūrų ir leidžia per trumpiausią įmanomą laiką pagaminti naujus, patogius, pilnai kramtymo funkciją atstatančius protezus, kurie vėliau pakeičiami į nuolatinius. 

 

Ypatingai tinka vyresnio amžiaus pacientams 

 

Pirmieji tokio dantų atkūrimo atvejai buvo dokumentuoti dar 1990 metais. Nuo to laiko ši metodika smarkiai patobulėjo ir tapo pritaikoma daugeliui implantų sistemų. Metodika buvo sukurta bedančio žandikaulio dantų atstatymui, naudojant tik 4 implantus ir ant jų pagaminant vientisą fiksuotą (neišimamą) protezą. Per trumpiausią įmanomą laiką pagaminami nauji, patogūs, pilnai kramtymo funkciją atstatantys laikini protezai, kurie vėliau, kai implantai pilnai integruojasi į kaulą yra pakeičiami į nuolatinius. Šis gydymo metodas gali būti taikomas bet kokio amžiaus pacientui, ypatingai tinka vyresniems pacientams, nes galima išvengti kaulo priauginimo. Vyresniame amžiuje kaulo priauginimo procedūros gali būti sąlyginai kontraindikuotinos dėl prastesnio gijimo ir operacijos sudėtingumo.

 

Pirmas apsilankymas – galimybėms ir lūkesčiams aptarti

Pirmo apsilankymo metu, pacientas yra nuodugniai ištiriamas  ir konsultuojamas protezuojančio ir implantuojančio gydytojų, surenkami duomenys apie bendrąją sveikatos ir burnos būklę. Konsultacijos metu aptariamos galimybės ir paciento lūkesčiai, bei atliekami reikiami tyrimai. Sudaromas gydymo planas,  sekančių vizitų grafikas , suskaičiuojama finansinė sąmata, kuri priklauso nuo paciento norų, poreikių bei galimybių. Padaroma panoraminė rentgeno nuotrauka (ortopantomograma), jei reikia atliekamas kompiuterinės tomografijos tyrimas. Paaiškinama procedūros eiga bei paskiriamas chirurginės procedūros vizitas.

Minimali chirurginė intervencija – neskausminga ir greita

Chirurginio etapo metu pašalinami visi likę, netinkami protezavimui, dantys ir jų šaknys, jei reikia sulyginamas žandikaulio kaulas ir įsriegiami 4 implantai. Dėl inovatyvių sprendimų užtikrinama minimali chirurginė intervencija bei optimalus procedūrų laikas, taip pat – nesudėtingas gijimo laikotarpis. Implantacijos procedūra atliekama vietinėje nejautroje, tačiau esant poreikiui galima implantacija sedacijoje, taip pacientas jaučia mažiau diskomforto ir labiau atsipalaiduoja. Implantacija neskausminga tiek vietinės, tiek vietinės nejautros su sedacija metu.

Pooperacinis laikotarpis

 

Pooperacinis laikotarpis priklauso nuo procedūros trukmės, pooperacinio režimo laikymosi. Po operacijos būtina vartoti gydytojo paskirtus vaistus, taip pat laikytis nurodyto režimo – maisto pobūdžio, šaldymo, skalavimo ir kt. Pirmasias paras po operacijos galima jausti skausmą, maudimą operuoto žandikaulio srityse, atsirasti patinimas, retais atvejais nežymus temperatūros pakilimas ir kraujosrūva. Visi šie pooperaciniai simptomai yra kontroliuojami ir išvengiami laikantis nurodyto režimo.

 

Laikinieji protezai – nuo 3 iki 6 mėnesių

 

Praėjus maždaug 7 – 10 dienų po implantacijos, pacientas privalo atvykti į kliniką siūlų išėmimo procedūrai. Ši procedūra yra nesudėtinga ir visiškai neskausminga. Per šį laikotarpį taip pat yra pagaminamas ir pritvirtinamas laikinas protezas, kuris pradedamas gaminti iš karto po implantacijos. Laikino protezavimo etapas trunka nuo 3 iki 6 mėnesių. Netgi su fiksuotais laikinais protezais galima valgyti tik pakankamai minkštą maistą. 

Laikinas protezas, kuris būna uždedamas per pirmą savaitę po implantacijos puikiai tinka tol, kol implantai stabiliai prigyja, tačiau atslūgus gleivinės patinimui ir nusėdus dantenoms – laikiną protezą būtina keisti nuolatiniu. Patariama tai daryti praėjus 6 mėnesiams po implantacijos. Laikinas protezas savo spalva ir forma atrodo visiškai natūraliai, tačiau nėra toks atsparus krūviui kaip pastovus, todėl turi didesnę galimybę skilti ar lūžti, taip pat dėl  protezo porėtumo gali pakisti spalva. Tai yra laikinas variantas, skirtas tik gijimo laikotarpiui.

 

Nuolatinis dantų protezas – ypatingai estetiškas ir stabilus

Pasibaigus gijimo laikotarpiui (dažniausiai jis trunka apie 6-8mėn.) tvirtinami nuolatiniai dantys. Ant implantų fiksuojamas protezas su metalo karkasu ir akriliniais dantimis. Šis protezas yra tvirtas, jo pagrindą sudaro tvirtas metalinis karkasas, kurio nesimato, o dantys yra pagaminti iš akrilo. Lyginant su laikinu protezu, tai daug tvirtenis protezas, kuris yra gaminamas laboratorijoje. Akriliniai dantys atrodo ypatingai estetiškai. Toks protezas vidutiniškai tarnauja apie 5-8 metus, po to dantys turi būti atnaujinami ar pakeičiami į naujus. Šios protezinės konstrukcijos yra ne tik lengvai prižiūrimos, bet ir lengvai taisomos. 

Neišimamasis dantų protezas, yra stabilus, nejuda kramtant, kalbant ar juokiantis, žmogui nereikia bijoti, kad jis iškris iš burnos, kaip kad gali nutikti turint išimamą plokštelinį protezą. Protezas fiksuotas ant implantų visiškai atkuria kramtymo funkciją, kuri prilygsta valgymui esant natūraliems dantims. Tokios funkcijos niekada neatliks išimama plokštelė, kuri valgant juda, dirgina gleivinę, gali pritrinti žaizdas ir nesuteikia galimybės valgyti kieto maisto. Kramtant maistą protezais, fiksuotais ant implantų, kaului tenka kramtymo apkrova, ko pasekoje sulėtėja jo nykimas.

Ant implantų tvirtinami protezai puikiai atlieka estetinę funkciją – dantys atrodo natūraliai. Žmogaus psichologinė būsena yra daug geresnė tuomet, kai jis yra patenkintas savo šypsena, nebijo bendrauti ir jam nereikia jaudintis jog protezas iškris iš burnos.



Taip pat skaitykite: