,

Gydytoja dermatologė apie technologines naujoves: jau turime galimybę saugiai šalinti melazmos padarinius

jauna moteris medike baltu chalatu

Įvairios procedūros lazeriu yra neatsiejama estetinės dermatologijos dalis, padedanti išspręsti daugelį odos problemų ir kartu paskatinti natūralų odos atsinaujinimą. Technologijos sparčiai tobulėja, todėl taip pamiltą Lietuvos žvaigždžių frakcinį lazerį, kuris paskatina natūralų odos atsinaujinimą ir sprendžia kitas odos problemas, keičia naujesnės kartos pikosekundinis lazeris.

Kaip teigia lazerinės ir estetinės dermatologijos „Estetus klinika“ gydytoja dermatologė, medicinos mokslų daktarė Aistė Beliauskienė, didžiausias pastarųjų metų proveržis dermatologijoje ir lazerinėje medicinoje pasaulyje – pikosekundinis lazeris,  konkuruojantis su itin Lietuvoje bei pasaulyje vertinamu frakciniu lazeriu.

Gydytojos dermatologės A. Beliauskienės pacientų gretose yra ne viena Lietuvos garsenybė, anot jos, būtent tokių užimtų ir veiklių žmonių procedūrų pasirinkimai neretai priklauso nuo to, kiek laiko po procedūros teks skirti gijimui.

„Kalbant apie procedūras, populiariausias tarp Lietuvos garsenybių bei veiklių žmonių, kurie rūpinasi savo išvaizda – frakcinis lazeris vis dar lieka pirmu pasirinkimu, siekiant atjauninti odą, žinoma, jei žmogus gali leisti sau savaitėlę atostogų. Tačiau dėl laiko trūkumo populiarėja ir pikosekundinis lazeris, leidžiantis jau kitą dieną atrodyti puikiai“, – apie savo pacientų pasirinkimus pasakoja gydytoja.

Melazmos padarinių šalinimas

Tiesa, technologijoms tobulėjant, o laiko gyvenime mažėjant, vis labiau Lietuvoje populiarėja pikosekundinis lazeris, leidžiantis pasiekti panašių rezultatų kaip po frakcinio lazerio.

„Viena bene pagrindinių priežasčių, kodėl visų taip pamėgtą frakcinį lazerį gali nukarūnuoti pikosekundinis lazeris, yra laikas. Po pikosekundinio lazerio procedūros gijimo laikas labai trumpas arba jo nėra, todėl nereikia išbraukti kelių dienų iš gyvenimo ir niekas nepastebi, kad atlikta kažkokia procedūra“, – teigia gydytoja.

A.Beliauskienė pasakoja, kad naujos kartos pikosekundiniai lazeriai nuo įprastų frakcinių lazerių skiriasi tuo, kad procedūros metu lazeris veikia mikroskopines odos saleles, taip sukeldamas stiprų stimuliuojantį efektą, tačiau nepažeidžia aplinkinės odos, todėl gijimo laikotarpio nėra arba jis itin trumpas. Taip pat nereikia jokio nuskausminimo.

jauna moteris medike baltu chalatu

Gydytoja Aistė Bieliauskienė. Asmeninio archyvo nuotr.

„Jų impulsas yra milijoną kartų trumpesnis nei iki šiol naudotų lazerių, todėl galime dar saugiau šalinti pigmentą, nežalodami aplinkinių audinių, nekaitindami jų, sumažindami pašalinius poveikius, – teigia gydytoja dermatologė ir priduria, kad šie lazeriai gali puikiai pagelbėti kenčiantiems nuo melazmos. – Vienas iš sudėtingiausių pigmentacijos sutrikimų yra melazma. Tai dažna problema ir anksčiau susidurdavome su tuo, kad šalindami pigmentą mes žalojame odą, o žalojimas provokuoja pigmentacijos ryškėjimą. Su švelniu lazeriu galime naikinti melazmą, neskatindami jos atsinaujinti.“

Galimybė pašalinti net spalvotą tatuiruotę

Taip pat pikosekundinio lazerio technologija – tikras išsigelbėjimas tiems, kurie svajoja pasinaikinti nepavykusį permanentinį makiažą ar netgi spalvotą tatuiruotę: „Pikosekundiniai lazeriai turi bangos ilgio pasirinkimą, todėl gali padengti visą tatuiruotės spalvų spektrą, ko negalėjo senesnės kartos lazeriai.“ Tačiau gydytoja dermatologė A. Beliauskienė pastebi, kad taip pat tatuiruotės šalinimui įtakos turi ne tik lazerio pasirinkimas, bet ir tai, kaip profesionaliai ji padaryta, ar yra taisyta. „Jei tatuiruotė juoda, greičiausiai jai užteks 3-4 procedūrų, o spalvotoms, netinkamai padarytoms gali prireikti ir 10-ies“, – apie tatuiruočių šalinimą pasakoja specialistė.

Nepaisant visų minėtų lazerių skirtumų, pasak A. Beliauskienės, frakcinis arba pikosekundinis lazeriai yra tinkami tuomet, kai yra netolygi pigmentacija, paviršiaus pažeidimai ar saulės nuvarginta oda, nes jie labai gerai atnaujina odos paviršių, epidermį, oda tampa skaistesnė, stangresnė bei lygesnė.

Neskubėkite procedūrą rinktis patys

Pasak gydytojos dermatologės A. Beliauskienės, kalbant apie bet kokią procedūrą, geriausi rezultatai yra gaunami tuomet, kai oda yra rūpinamasi nuolatos, o procedūros yra parenkamos kvalifikuoto specialisto, įvertinus odos būklę individuliai.

„Geriausia vykti į tą kliniką, kuri turi didelį procedūrų pasirinkimą, nedirba su vienu aparatu ir nebando su juo padaryti visko, nes tai nėra įmanoma. Specialistas turi įvertinti įvairius niuansus – odos tipą, būklę, ar ji jau stipriai pažeista ir reikalingas gydymas, ar labiau profilaktika, kiek laiko žmogus gali skirti gijimui ir kokią lazerio ar kitą procedūrą rekomenduojama atlikti“, – pataria mokslų daktarė A. Beliauskienė.

Taip pat skaitykite: