Marija Palaikytė apie išskirtinį požiūrį į madą

Beautiful red haired wrinkled woman holds chin, looks thoughtfully aside, holds modern cell phone, contemplates about message content, dressed in fashionable clothes for pensioners. Blank space

Mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė mados pasaulyje plaukioja kaip žuvis vandenyje, tad būtent jos nusprendėme paklausti, kaip derinti aksesuarus bei ką mums paruošė 2021-ieji?

jauna moteris apsirengusi juodai

Marija Palaikytė. Ameninio archyvo nuotr.

Pirmiausia, Marija, kas jums yra mada?

Mada yra kur kas daugiau nei drabužiai ar besikeičiančios tendencijos. Į madą gilinuosi kaip į ypatingą fenomeną, kai mada yra laikmečio atspindys, nebyli tarpusavio komunikacijos priemonė, ypatingas būdas išreikšti savo individualumą arba būti pripažintam visos supančios aplinkos. Juk tendencijos yra rezultatas, o mane domina pats procesas – kodėl ir kaip gimsta mada.

Nuo ko prasidėjo jūsų kelias mados pasaulyje?

Tikrai nėra taip, kad jau vaikystėje būčiau žinojusi, kuo būsiu užaugusi, tačiau visada mėgau šiek tiek provokuoti savo išvaizda. Tai buvo mano būdas išsiskirti ir tuomet pati dar netikėjau, kad mada gali tapti mano profesija. Vilniaus universitete baigusi kultūros istorijos ir antropologijos bakalauro studijas, supratau, kad į madą noriu gilintis žymiai plačiau. Tuomet mano profesinis kelias nuvedė į tarptautinį prestižinį mados institutą „Polimoda“ Florencijoje, Italijoje. Ten baigiau mados tendencijų prognozavimo magistrą. Šios išskirtinės studijos suformavo išskirtinį požiūrį į mados fenomeną plačiąja prasme, o galiausiai ir į patį mados verslą. Tuomet grįžau į Lietuvą ir visų pirma pradėjau rašyti apie madą, taip, žingsnis po žingsnio, siekiau savosios profesinės sėkmės.

Galime sakyti, jog tikslą pasiekėte?

Tas keliavimas tikslo link tikrai nėra baigtas – turiu dar daug profesinių ambicijų. Bet svarbiausia, kad labai myliu savo darbą ir tikiu jo verte. Mada nėra tik šnekos apie tai, ką rengtis šiemet – mada labai dinamiškas ir įkvepiantis fenomenas atspindintis visus globalius istorinius, kultūrinius, socialinius ar net ekonominius bei politinius procesus. Tuo pat metu, mada gali kiekvienam iš mūsų įkvėpti pasitikėjimo savimi. Išvaizda tikrai gali prisidėti prie mūsų sėkmės. Tad, mados tema – labai plati.

Šiuo metu dirbu labai pačiame spektre – esu „Žinių radijo“ autorinės laidos „Mados misija“ kūrėja, dėstytoja akademiniame lygmenyje bei vedu įvairias mados edukacines paskaitas plačiajai auditorijai, dirbu stiliste televizijoje ir su individualiais klientais. Prieš šešerius metus įkūriau pirmuosius vyrų stiliaus namus, kurių veikla virto į kasmetinį „Vyrų mados savaitės“ festivalį Vilniuje.

Savo laidą pavadinote „Mados misija“. Taigi, kokia jos misija ir siunčiama žinutė?

Neabejoju, kad Lietuvoje į madą žiūrime gerokai per siauru žvilgsniu. Mano laida – tai būdas apie madą kalbėti plačiau. Mada turi daug misijų ir ji neišvengiama kiekvieno iš mūsų kasdienybėje, nepriklausomai nuo to, ar domimės ja ar esame visai atsainūs. Mada – tai visa mus supanti aplinka: drabužiai, interjeras, menas, maistas, transportas, laisvalaikis, sportas, filmai, medijos – viskas. Tik mes neretai nesusimąstome, kokia galinga tai jėga ir kad visa mus supanti aplinka yra susijusi su besikeičiančiomis mados tendencijomis.

Gyvenate tarp Lietuvos ir Florencijos. Papasakokite, kokie esminiai skirtumai tarp lietuvių ir italų stiliaus?

Itališka mados tradicija mane visada labai įkvėpė. Tačiau ir pačioje Italijoje skirtinguose regionuose yra kiek savitas požiūris į madą. Florencija, kur aš praleidžiu daugiausia laiko, yra tituluojama istorine itališkos mados sostine, čia užgimė tokie žymūs prekiniai ženklai kaip Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli ir tt. Čia taip pat išskirtinai gilios ir vyriškos mados tradicijos. Jeigu galvotume apie klasikinį itališką stilių, kuris jau tapo net ir stereotipiniu, tai vyrai yra labai kūrybiški, nebijo spalvų, raštų ir gausybės aksesuarų. Tuo tarpu moterys yra juodos spalvos gerbėjos, kurios akcentuoja savo papuošalus. Pietų Italijos provincijoje šis moterų juodumas dar svarbesnis itališko stiliaus palikimas, nes ypač ryškios išskirtinio moters vaidmens šeimoje tradicijos. Žinoma, jaunoji karta yra gerokai savitesnė. Jei lygintume itališką stilių su lietuviškuoju plačiąja prasme, tai esminiai skirtumai, be abejo, yra vyriškoje estetikoje. Italijoje vyriška mada yra ypatingai puoselėjama, o Lietuvoje, nors situacija nuolat gerėja, mums vis dar trūksta drąsos būti savitais.

Modernioje klasikinėje vyriškoje aprangoje yra daugybė galimybių sukurti gyvą, stilingą derinį, tik nereikia visko dėvėti kartu. Vyriškas kostiumas ne tik formalus drabužis – jis gali būti įvairių raštų, derinamas su golfu ar kituose labiau laisvalaikiui tinkamuose deriniuose. Šalikas ne tik funkcinė detalė šilumai sukurti, bet galėtų būti plonesnio audinio ir dėvimas kaip aksesuaras su švarku. Į madą grįžo galvos apdangalai bei portfeliai, krepšiai ir kiti rankinės tipo aksesuarai. Kojinės irgi gali būti ryškesnių spalvų, o kur dar švarko kišenėlę puošianti fantazija ir kitos smulkios detalės?

Stiliaus pojūtis – įgimtas ar pasiekiamas dalykas?

Vieniems savąjį stilių susikurti lengva, kitiems sunkiau, o yra tokių, kuriems tai visai nesvarbu. Aš manau, kad šis procesas yra labai individualus, bet, žinoma, estetinis skonis plačiąja prasme yra prigimtinis. Ar jį galima išsiugdyti? Galima suformuoti aiškų savąjį nesudėtingą stilių ir tiesiog rengtis tinkančiais drabužiais kasdien, neieškant kažkokio didelio išskirtinumo. Neabejoju, kad visi be išimties žmonės gali atrodyti gražiai – nepriklausomai nuo lyties, rasės, amžiaus ar kūno proporcijų. Reikia tik rasti, kas tinka būtent Jums.

Pakalbėkime apie šaltojo sezono madą. Kokios kepurės šiemet madingos?

Galvos apdangalai yra ypač madingi ir labai kviečiu jais puoštis. Madingi įvairiausi sprendimai: nuo klasikinės skrybėlės, berečių, minkštų kepurių iki apversto bliūdelio tipo galvos apdangalų. Spalvos irgi įvairios: oficiali šių metų spalva yra mėlyna ir visi jos atspalviai nuo sodrios tamsios iki šiemet ypač madingos pastelinės žydros. Labai madingi ir visi žemės atspalviai – įvairūs smėlio ir rudos, žalios spalvos tonai. Mėgstantiems ryškias spalvas – oranžinė, garstyčių geltona.

Tiek kepurės, tiek šalikėliai nebūtinai tik šildo, bet ir puošia. Galvos apdangalai ar šalikas gali būti ir puikus vyriškas aksesuaras. Aksesuarai mūsų aprangai suteikia visą žavesį. Keičiant aprangos detales, net ir pasirinkus tą patį paltą, kaskart atrodome naujai.

Svarbiausia, renkantis galvos aksesuarus, atsižvelgti į tai, kas tinka individualiai jūsų stiliui, veido bei kūno proporcijoms. Prieš pirkdami pasimatuokite, paklauskite patarimo, pagalvokite apie savo drabužinės spalvas, apie tai, koks jūsų išorinis rūbas ir kas prie jo tiktų geriausiai. Tikslas turėtų būti visos aprangos harmonija, o jūs turėtumėte jaustis patogiai ir savimi.

Kaip derinti kepures, šalikus bei kitus aksesuarus?

Pagrindinis patarimas yra tai, kad aksesuarai neturi būti identiški. Bateliai ir rankinė neturi būti vienodos spalvos, nebent jie juodi. Lygiai taip pat identiškai neturėtų atitikti šaliko ir kepurės spalva. Siūlau ieškoti tarpusavyje derančių skirtingų spalvinių sprendimų. Nemėgstantiems ryškių derinių, labai gražiai ir stilingai atrodo monochrominiai deriniai, kai pasirenkama viena dominuojanti aprangos spalva, bet visos įvaizdžio detalės kiek skirtingų tos spalvos atspalvių. Pavyzdžiui, nuo galvos iki kojų derinami skirtingi pilki, smėlio, rudi atspalviai. Eksperimentuoti galima ir su faktūromis, pavyzdžiui, prie klasikinės skrybėlės derinti megztą šaliką. Lygiai taip pat ir su pirštinėmis – jos turi derėti, bet nebūtinai atkartoti spalvas.

Kokius aksesuarus rinktis norint išsiskirti ir netapti pilku, kaip asfaltas?

Žmonės, kurie noriai derina aksesuarus, jau yra vienu žingsniu priekyje. Aprangos puošimas aksesuarais reikalauja laiko, kūrybiškumo ir, svarbiausia, noro skirti dėmesį. Tačiau juk neveltui sakoma, kad sėkmė slypi detalėse. Noras išsiskirti dažniausiai įsivaizduojamas paprasčiausiai pasirinkus sodresnes spalvas. Taip, tai tiesa, bet puikų rezultatą galima pasiekti ir ramių spalvų deriniu, jei jis išbaigtas. Sodresnės spalvos gali būti tik detalės arba megztinis, kurį, kaip detalę, galima užsirišti ant pečių. Puiku derinti kaklaskarę, šalikėlį, kepurę ar skrybėlę, ypač madingi ir jaukūs šalikai bei skaros, o išskirtinis patarimas – palto atlapą papuošti sage. Vyrams siūlyčiau pabandyti prisijaukinti švarko kišenėlę puošiančią fantaziją ir nebijoti gyvesnių spalvų. Vyriška mada dabar nenusileidžia moteriškai.

Kokios naujausios mados tendencijos prognozuojamos 2021 metais?

Mada, kaip ir dauguma kitų mūsų kasdienybės sričių, yra stipriai paveikta globalios pandemijos. Karantino realybė stipriai pakeitė žmonių gyvenimo ritmą – mažiau kelionių, daugiau laiko namų aplinkoje. Tad, žinoma, matome ryškų namų aprangos aktualumo augimą. Iš vienos pusės, atsirado patogumo poreikis, iš kitos pusės, dabar žmonės labai vertina retas galimybes pasipuošti.

Niekada nėra vienos tendencijos, tad kitiems metams yra piešiamos dvi stilistinės linijos – patogioji sportinė ir kūrybiška, ryški bei gausiai dekoruota. Lygiai taip pat ir siluetuose – turime minkštumo, laisvumo poreikį, bet kartu matome ir sluoksniuoto kūrybiškesnio požiūrio į aprangą kryptį. Bet svarbiausia yra tai, kad keičiasi požiūris į madą plačiąja prasme. Globalus sukrėtimas privertė persvarstyti prioritetus – žmonės vartoja atsakingiau, labiau domisi tuo, ką perka. Neretai susimąstome, ar mums tikrai reikia tiek daug daiktų, o gal tarp turimų yra tokių, kuriuos galime adaptuoti, pataisyti ar persiūti. Taip iškilo ir vintažinės bei dėvėtos mados išaukštinimo tendencija. Kai rinktis dėvėtą madą jau nebėra taupumo požymis, o atvirkščiai – kūrybiškumo ir originalumo siekimas. Nes taip pat apsirengusių gatvėje nesutiksi, o ir pats drabužis ar aksesuaras turi istoriją.

Kaip manote, ar lietuviai linkę pasipuošti, išsiskirti?

Dažnai gatvėse atkreipiu dėmesį į pasitempusias senjores, kurios akivaizdžiai atsakingai ir nuoširdžiai stengėsi pasipuošti – derino savo aprangą ir atrodo net žymiai išskirtiniau nei jaunesnės kartos moterys. Įkvepiantį pavyzdį mačiau ir pačioje artimiausioje aplinkoje – mano močiutė visada ryši ryškiaspalves skarytes ant kaklo, saikingai pabrėžia bruožus makiažu, neretai puošiasi skrybėlaitėmis. Mums tinkanti ir patinkanti apranga mus gali įkvėpti, pakelti nuotaiką ir suteikti pasitikėjimo savimi. Tad, linkiu nelaukti ypatingų progų ir mylimu aksesuaru pasipuošti jau šiandien.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: