,

Miego stadijos: ką verta apie jas žinoti?

Ne paslaptis, kad miegas yra labai svarbus norint gera jaustis. Jo metu vyksta daugybė gyvybinių procesų, susijusių su raumenų atsistatymu, kaulų augimu, hormonų reguliavimu ir smegenų veikla. Išskiriamos keturios miego stadijos, susidedančios iš REM ir ne REM miego. Kas vyksta jų metu ir kuo skiriasi šios stadijos?

1 stadija

Yra du miego tipai: REM (angl. Rapid Eye Movement), kitaip greitų akių judesių, ir NREM (angl. Non-Rapid Eye Movement). Pastarasis susideda iš kelių stadijų. Pirmoji iš jų yra pakankamai lengva, nes tai – miego ciklo pradžia. Šią stadiją galima laikyti pereinamąją tarp pabudimo ir miego.

Jos metu atsipalaiduoja raumenys, sulėtėja kvėpavimas, nukrenta kūno temperatūra, pradedama snūduriuoti. Taip pat galima pajusti galūnių trūkčiojimą, krūpčiojimą ar kritimo jausmą. Pirmoji miego stadija yra ganėtinai trumpa ir trunka maždaug nuo 1 iki 7 min. Jos metu žmogus išlieka jautrus išoriniams dirgikliams, todėl gali prabusti net nuo menkiausio garso, o pabudęs mano, jog net nebuvo užmigęs.

2 stadija

Antroji miego stadija trunka maždaug 10–25 min. Amerikos miego fondo duomenimis, joje žmogus praleidžia maždaug 50 proc. visos savo miego. Šios stadijos metu kūnas dar labiau atsipalaiduoja, miegas tampa gilesnis, o žmogus nebėra sąmoningas. Smegenyse padažnėja vienos ar dviejų sekundžių aktyvumo bangos, kitaip vadinamosios „miego verpstės“.

Pasiekus antrąją miego fazę, žmogaus akys nebejuda, tačiau jį vis dar galima lengvai pažadinti. Todėl norintiems lengvai nusnūsti dienos metu ir po to jaustis energingiems, popiečio miegui patariama skirti maždaug iki 20 min. Pasiekus trečiąją miego stadiją, prabusti tampa sudėtinga, o atsikėlus jaučiamas nuovargis.

3 stadija

Anksčiau ši stadija dar buvo skirstoma į 3 NREM ir 4 NREM, kurios ilgainiui sujungtos į vieną. Jos metu smegenyse pradeda ryškėti gilios ir lėtos bangos, vadinamos delta bangomis. Panyrama į giliausią miegą. Kūno raumenys visiškai atsipalaiduoja, dar labiau sulėtėja kvėpavimo dažnis, nukrenta kraujospūdis ir kūno temperatūra.

Trečiojoje miego stadijoje vyksta augimo hormonų gamyba, reguliuojama imuninės sistemos veikla, taip pat atkuriami raumenų audiniai. Jos metu yra didžiausia tikimybė pradėti knarkti. Tam, kad gilus miegas būtų kuo patogesnis, reikalingas tinkamas čiužinys arba viskoelastinis antčiužinis. Spauskite ant nuorodos ir išsirinkite individualius poreikius geriausiai atitinkantį gaminį.

REM miegas

Po gilaus miego smegenų veikla kiek suaktyvėja, pagreitėja širdies susitraukimų dažnis, pakyla kūno temperatūra, o kvėpavimas tampa nereguliarus. REM miego stadija gali trukti nuo 10 iki 60 min. Jos metu žmogaus raumenys trumpam paralyžiuojami, o akys pradeda greitai judėti. Būtent REM miego metu sapnuojama aktyviausiai, taip pat formuojasi ilgalaikė atmintis.

Ar kada nors pagalvojote, kad miegas toks įdomus? Pasirūpinkite, kad jūsų poilsis būtų maksimaliai patogus – išsirinkite naują čiužinį arba antčiužinį internetu. Mėgaukitės ramiu miegu tiek popietę, tiek naktį.

Taip pat skaitykite: