,

Šokio ritmu – geros sveikatos link

Subjurus orams vis dažniau renkamės leisti laiką namuose ir atsisakome aktyvaus laisvalaikio lauke, tačiau būtent šaltuoju metų laiku rūpintis sveikata yra labai svarbu. Tam, kad prisiverstume būti fiziškai aktyviais, dažnai tenka įdėti nemažai valios pastangų, todėl labai svarbu rasti būdą, kuris būtų ne tik paprastas ir veiksmingas, bet ir patrauklus. Turbūt viena smagiausių aktyvių veiklų yra šokių užsiėmimai. Visai nesvarbu, ar tai elegantiškasis valsas, linijiniai šokiai ar ne taip senai išpopuliarėjusi zumba – bet koks šokis garantuoja gerą nuotaiką ir geresnę sveikatą, o be to šokių niekaip nepavadinsi nuobodžia mankšta.

Judėti būtina

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, bent 3 valandas per dieną sėdintis žmogus gyvenimą gali sutrumpinti maždaug 2 metais. Viena didžiausių šių laikų problemų yra ta, kad dauguma dirbančių žmonių prie darbo stalo praleidžia kur kas daugiau – 8 ar net 12 valandų. Dirbantys sėdimą darbą arba mėgstantys pasyvų poilsį, turėtų susirūpinti savo sveikata, ypač sąnariais, kuriems dėl nedidelės fizinės apkrovos gresia nemalonios problemos.

Nuolatinis sėdėjimas ne tik iškreipia stuburą ir laikyseną – vengiant aktyvios fizinės veiklos, po truputį silpsta raumenys, sąnariuose gali susiformuoti ataugos, ribojančios judėjimo laisvę ir sukeliančios skausmą. Dėl šių ir dėl daugybės kitų priežasčių žmogui būtina kas valandą daryti 3–5 minučių mankštos pertraukėles, o po darbo, bent kelias dienas per savaitę, rinktis aktyvų poilsį.

Sveiki sąnariai – didžiausias turtas senatvėje, tad juos saugoti ir prižiūrėti būtina net ir tuomet, kai nejaučiamas joks skausmas. Svarbu ne tik aktyviai judėti, bet ir žinoti, kaip tą daryti taisyklingai. Mankštintis derėtų pradėti palengva, staigiai neapkraunant sąnarių. Tiems, kurie jau susiduria su skausmu, patariama neapleisti mankštos, tiesiog 20–30 minučių prieš ir po treniruotės reikėtų užsitepti nedidelį kiekį sąnariams skirto gelio – jis neleis stingti sąnariams bei blauzdų raumenims.

Šokio padeda atitolinti ligas

Vienas efektyviausių sporto užsiėmimų gali būti šokiai. Tyrimais nustatyta, kad šokdamas žmogus pagerina raumenų funkcijas, padidina lankstumą, koordinaciją, laikyseną bei gerina pusiausvyrą ir stabilumą. Tai ypač aktualu senjorams, norint išvengti traumų. Senstant kūnas praranda raumenų masę, mažėja koordinacija, todėl iškyla didesnė tikimybė nukristi ir susižeisti, todėl labai svarbu atsverti šią galimybę mankštinantis.

Be to tai gera kardio treniruotė, kuri gali padidinti ištvermę, sustiprinti kaulus, pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą, plaučių būklę. Šokiai naudingi ne tik fiziniam kūnui, bet ir smegenims, juk turite galvoti ne tik apie naujus žingsnelius, bet ir apie laikyseną, vienu metu judinti skirtingas kūno dalis – kojas, rankas, klubus, galvą, o dar reikia klausytis muzikos bei pataikyti į ritmą – na ir užduotis! Nieko keisto, kad smegenims tenka gerokai paplušėti, tačiau tai padeda apsisaugoti nuo atminties praradimo, padidiną proto aštrumą bei gali apsaugoti nuo Alzheimerio ligos. O ką jau kalbėti apie psichikos sveikatą? Tyrimais įrodyta, jog klausantis muzikos išsiskiria endorfinai – laimės hormonai, o tai ypač aktualu rudens, žiemos mėnesiais. Norint apsisaugoti nuo liūdesio, nuobodulio, sumažinti streso lygį ar išvengti depresijos, jums reikia išties nedaug – įjungti muziką ir iš širdies pajudėti. Ne veltui jau kurį laiką psichologai savo praktikoje taiko ir šokio terapiją.

Šokančių senjorų tik gausėja

Gera žinia, jog šokti galite bet kur – priešais televizorių, sode klausantis radijo imtuvo, duše (nors vertėtų pasisaugoti). Nauda fizinei sveikatai nepriklauso nuo šokio tipo ar jo atlikimo, bet koks šokio stilius gali padėti pagerinti sveikatą, ištvermę bei fizinę formą. Visgi jei norite dar ir šio to išmokti, patariama lankytis užsiėmimuose, kuriuos veda profesionalūs treneriai. Be to lankantis grupiniuose užsiėmimuose galite susirasti draugų, praplėsti akiratį.

Štai Klaipėdoje įsikūrusio šokio ir laisvalaikio centro „Rueda“ vadovė Loreta Daujotienė sako, jog viena iš senjorų suformuota grupė šoka jau beveik 10 metų ir per tą laiką patapo išties artimais: „Amžius tik skaičius, mūsų senjorų grupėse šoka 70-80 metų žmonės, o vyriausias šokėjas jau 87 metų amžiaus. Visi jie vieningai pritaria, jog naudingesnio ir geresnio užsiėmimo savo sveikatai nei neįsivaizduoja,- pasakoja pramoginių šokių trenerė. Pasak Loretos daugelis senjorų ateina su išankstinėmis nuostatomis ir baimėmis, tačiau netrunka įsitikinti, jog programa pritaikyta ir jų amžiui, ir jų pajėgumui, tad išmokti įvairių šokių judesių nėra sunku: „Galiu pasidžiaugti, jog grupės tik gausėja, o lankantys jau eilę metų kartoja, jog tai jų svajonių išsipildymas. Jokio pasiruošimo nereikia, tik patogios avalynės. Krūvis pritaikytas paprastam žmogui, o ne rezultatų siekiančiam sportininkui – viską pradedame pamažu, nuo pradžių, žingsnis po žingsnio mokomės ir gerai leidžiame laiką. Juk šokame dėl savęs, tam, kad muzikoje galėtume atsipalaiduoti ir užsimiršti“, pasakoja trenerė ir priduria, jog svarbiausia išdrįsti, o pradėti niekada nėra vėlu, juo labiau, kad šokis prailgina gyvenimą.

Šokio nauda sveikatai nenuneigiama – nuolatinis judėjimas šokio ritmu gali pagerinti fizinę bei psichologinę būseną, apsaugoti atmintį, paskatinti kūrybingumą ir saviraišką. Svarbu ir tai, jog šokti gali kiekvienas – nepaisant amžiaus, sudėjimo ar pasiruošimo. Tad išsirinkite patinkančią muziką ir pajudėkite!

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: