,

Kada tai tikrai gera akcija, o kada priežastis nusipirkti tai, ko nereikia?

Pasaulyje vis dažniau kalbama apie finansinį raštingumą bei jo svarbą, ypač – reklamų ir vartotojiškos kultūros kontekste. Internete plinta įvairūs iššūkiai, kai žmonės 30 dienų neperka visiškai nieko (išskyrus maistą) ar pasiryžta net metus laiko nepirkti rūbų, kosmetikos ar neskirti pinigų kitoms reikmėms. Iš vienos pusės, tai gali atrodyti kvailai ar net vaikiškai – juk mes visi dirbame, gauname algą ir galime pinigus leisti taip, kaip norime. Tačiau ar tikrai? Kaip atskirti gerą akciją, kuri leidžia sutaupyti, nuo išpardavimo ženklo, kuris mus paskatina nusipirkti tai, ko mes net neplanavome? Kokius saugikliais galime apsiginkluoti, jei norime apsipirkdami išleisti mažiau?

Susipažinkite su savo prekėmis

Ne veltui sakoma, kad draugus reikia laikyti arti savęs, bet priešus dar arčiau. Taip ir su išlaidomis – reikia žinoti ne tik tai, kokios yra jūsų būtinosios išlaidos (buto nuoma, degalai, maistas ir t. t.), bet ir tai, kam išleidžiate pinigų apie tai net nesusimąstydami.

Labai dažnai, net jei sekate savo išlaidas ir planuojate biudžetą, po kategorija „Maistas“ patenka visos maisto prekių parduotuvėje įsigyjamos prekės. Galbūt tai kremas, plaukų papuošalas dukrai ar dar vienos gėlių trąšos, kurios bus panaudotos tik kelis pirmus kartus. Žinoma, nesakome, kad išvardyti daiktai nėra reikalingi. Tačiau, visų pirma, daug impulsyvių pirkinių lieka nepanaudoti (arba nesunaudoti iki galo), o antra – mums jų apskritai nereikia ar jie neteikia daug ilgalaikės naudos. Mes juos įsigyjame tik todėl, kad prie jų puikuojasi ženklas „akcija“.

Venkite impulsyvių pirkinių, net jei jie smulkūs

Jei jau žinote, kam išleidžiate per daug ar kokių daiktų esate linkęs įsigyti, net jei tai nėra būtina – venkite situacijų, kai galėtumėte juos įsigyti. Tikėtina, kad net jei labai žavitės tam tikro stiliaus šviestuvais, jūs neperkate jų kaskart, kai pamatote jums patinkantį, nes tiesiog fiziškai neturėtumėte kur jo dėti. Tačiau visai kitaip yra su puodeliu kavos kavinėje, nauju rankšluosčiu, kilimėliu prie durų (nors senasis dar geras), dekoratyvine pagalvėle ir kitais mažmožiais. Smulkūs ir iš pirmo žvilgsnio pigūs pirkiniai gali sudaryti nemažą pirkinių krepšelio sumą, ypač jei mėgstate „pasivaikščioti“ po prekybos centrus.

Iš pradžių atsisakyti smulkių pirkinių gali būti sunku. Tačiau tiksliai žinant, kodėl jums svarbu sutaupyti – pasakyti „ne“ bus lengviau. Jei vien tik tikslo jums nepakanka, pabandykite save kurį laiką apriboti fiziškai – pavyzdžiui, eidami apsipirkti pasiimkite tik tam tikrą kiekį grynų pinigų (kurių reikės maisto produktams). Jei prie kasų teks rinktis tarp sumuštinių duonos savaitei ar kvepiančios žvakės, turbūt nekils klausimų, ką pasirinkti? Taip pat galima nusistatyti priminimus banko programėlėje telefone, kurie perspės, kai tam tikros kategorijos išlaidų sumą viršysite ar tik gavę algą numatytą dalį pinigų galite persivesti į taupymo sąskaitą, kad jūsų nuolat naudojamoje kasdienėms reikmėms sąskaitoje tiesiog nebūtų daugiau pinigų nei kad reikia mokesčiams, maistui ir kitoms būtinoms išlaidoms.

Raskite pigesnių pasiūlymų

Vienas būdas sutaupyti – tai nepirkti to, kas nėra būtina. Kitas būdas – tai pirkti tai, kas būtina, pigiau. Nemažai kasdienių išlaidų galima sutaupyti planuojant ir sekant prekių kainas, kad jas nusipirkti galėtumėte tada, kada jos iš tikro kainuoja ženkliai pigiau. Dažnai maisto produktus (ypač greitai gendančius) perkame tada, kada jų reikia ir pernelyg daug dėmesio nekreipiame į kainą.

Tačiau pigesnių pasiūlymų įsigyti buitinę chemiją, gyvūnų maistą, namų apyvokos daiktus, konservus ir kitas ilgo galiojimo prekes galima rasti nuolat stebint jūsų naudojamų produktų ir prekių kainas. Žinoma, tai nereiškia, kad jums kiekvieną savaitę reikės aplankyti visu prekybos centrus. Užteks atsidaryti raskAkcija.lt svetainę, kurioje galėsite greitai peržvelgti skirtingų parduotuvių pasiūlymus ir išsiaiškinti, kur šiuo metu geriausia įsigyti vieną ar kitą prekę. Pavyzdžiui, kokios „Jysk“ akcijos galioja šiuo metu sužinoti galite tiesiog internete peržiūrėję „Jysk“ akcijų leidinį, o tai padės sutaupyti įsigyjant patalynę, pagalves, rankšluosčius ar kitas namų apyvokos prekes. Daug gerų akcijų galite rasti ir „Senukų“ ar „Pepco“ akcijų leidinyje. Tas pats galioja ir kasdienio vartojimo prekėms. Jei įsigysite didesnį prekių kiekį vienu kartu – jums nereiks dažnai lankytis parduotuvėje, o pasibaigus cukrui cukrinėje ar tualetiniam popieriui – užteks nueiti į sandėliuką. Be to, jei rečiau lankysitės parduotuvėje, susidursite su mažiau pagundų ką nors nusipirkti impulsyviai.

Taip pat skaitykite: