,

„Metų senjoro rinkimai 2020“: Rimvydo Antano Valiulio kova dėl medžioklės įstatymų

„Metų senjoro rinkimuose 2020“ dalyvaujantis Rimvydas Antanas Valiulis baigęs mokslininko karjerą aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje. Viena svarbiausių jo kovų – apginti žemės savininkų teisę reguliuoti medžiojimo procesus nuosavoje žemėje. Dėl šio tikslo senjoras, kartu su bendraminčiais, įkūrė Privačių medžioklės plotų savininkų asociaciją, pasiūlė nemažai pakeitimų Medžioklės įstatymui ir netgi pasuko į politiką, tačiau kol kas kova bergždžia.  Daug keliaujantis Rimvydas neslepia nusivylimo, jog Lietuva, viena iš nedaugelio Europos šalių, kur privati nuosavybė nėra gerbiama.

Kaip prasidėjo jūsų kova dėl medžioklės įstatymų?

– Mėgstu būti gamtoje, esu žemės savininkas – atgavau senelio žemę, turiu nemažai miško. Savo pomėgiu labiau vadinu ne medžioklę, o medžioklės procesų ir nuosavos žemės sutvarkymo gynimą.

2000 m. buvo priimtas pažangus medžioklės įstatymas, jo ruošime dalyvavau ir aš. Savininkai atgavo teisę medžioklės procesus savo žemėje reguliuoti patys – arba patys medžioti arba nemedžioti ir užsiimti tik gyvūnų apsauga. Norėdami galėjo išnuomoti savo žemėje esančius medžioklės plotus. 2 metus civilizuotai medžiojome, anaiptol nežudėme gyvūnų. Buvę tarybiniai medžiotojai mums priekaištavo, jog savo plote iššaudysime visus gyvūnus, bet koks savininkas savo bandoje nori viską sunaikinti? Jis nori viską pasilikti sau, savo kartoms. Kaip ir visoje civilizuotoje Europoje, medžioklė yra tam tikra kultūros dalis, pomėgio dalis, sporto rūšis. Deja, 2002 m. įstatymas buvo vėl pakeistas ir mūsų nuosavi medžioklės plotai buvo atimti, vėl atiduoti būreliams, kurie ten anksčiau medžiojo.

Mes, žemių savininkai, susikooperavome ir įsteigėme „Privačių medžioklės plotų savininkų asociaciją“, kurios pirmininku tapau ir pradėjome kovą dėl savo medžioklės teisių ir civilizuoto medžioklės įstatymo. Naujasis įstatymas buvo 2 kartus vetuotas prezidento Valdo Adamkaus, tačiau valdantieji nieko nedarė ir 2003 m. mes kreipėmės į Konstitucinį Teismą. Mūsų siekį medžioti savo žemėje palaikė konservatoriai ir liberalai, teismą laimėjome, tačiau niekas nepasikeitė. Savininkai iki šiol neturi teisės medžioti savo nuosavoje žemėje, ten medžioja valstybės paskirti medžiotojų klubai ir būreliai, kurie turi teisę netgi nepriimti žemės savininko į savo klubo narius. Taigi, turėdamas nuosavą žemę, ne visada gali medžioti savo paties žemėje. Ši kova vis dar tebevyksta – Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos šalių, kur privati nuosavybė nėra gerbiama.

Kokios dar veiklos padeda jums išlikti aktyviam?

– Man 77-eri, taigi esu labai solidaus amžiaus, būti ypač aktyviam trukdo sveikatos problemos. Pasitempti priverčia ir pajaunina šokiai. 1962 m. Lietuvoje prasidėjo pramoginių šokių vajus, o aš bei keli bendraminčiai Vilniuje buvome pramoginių šokių pradininkais. Vilniaus universitetas tuo metu pirmasis pradėjo mokyti pramoginių šokių, dalyvavome konkursuose. Nuo tada aistra šokiams išliko iki šių dienų. Tiesa, medžioklė taip pat visą laiką vertė būti aktyviam, leisti laiką gamtoje, ištverti nemažus krūvius.

Prieš 7-erius metus palaidojau žmoną, tuomet panirau į depresiją, nieko nesinorėjo veikti, bet po kiek laiko supratau, jog gyvenimas nesibaigė, dar yra daug gražių dalykų. Norisi pasitempti, neapsileisti – tai padeda niūrias mintis nuvaryti į šalį. Gal todėl ir atsirado noras dalyvauti konkurse. Nors jokių prizų aš ir nesiekiu.

R.Valiulis yra vienas iš „Metų senjoro rinkimų 2020“ dalyvių. Šie rinkimai yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ iniciatyva, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir įvertinti tarp mūsų gyvenančius veiklius, inovatyvius bei sveika gyvensena besirūpinančius senjorus. Registruotis vienoje iš trijų kategorijų ir dalyvauti rinkimuose arba balsuoti už Jums labiausiai patikusį kandidatą, galite paspaudę ČIA.

Iveta Leščinskaitė

Taip pat skaitykite: