,

Senjorus veikloms suburianti „Bočių“ bendrijos pirmininkė Vilija: „Mano valiuta yra laikas, o laiko daug neturiu“

Jau daugiau nei tris dešimtmečius veikianti Vilniaus „Bočių“ bendrija jungia tūkstančius senjorus. Šios organizacijos pirmininkė Vilija Tūrienė teigia, kad buvimas kolektyve jai gyvenime suteikia pilnatvės, o itin brangų laiką ji išnaudoja tikslingai – kurdama laimingas akimirkas tiek sau, tiek savo bendraamžiams.

Kaip ir kiekvieną šeštadienį, „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus prie ekranų kvies senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime. O šios savaitės herojė – Vilniaus „Bočių“ draugijos pirmininkė Vilija Tūrienė, kuri laidos kūrybinę komandą pasitiks šokių kolektyvo „Retro bočiai“ repeticijos metu. Čia veiksmas verda pilnu tempu, nes šokėjai ruošiasi išvykai į Prancūziją, kur dalyvaus folkloro festivalyje Paryžiuje.

„Šokis man yra buvimas su žmonėmis. Tai ir laisvalaikio praleidimas, ir atsipalaidavimas. O buvimas kolektyve man duoda gyvenime pilnatvę, kurios aš šiaip neturėčiau, jeigu būčiau namuose, žiūrėčiau televizorių, važiuočiau į sodą ar vykčiau viena į kokią kelionę. Mano valiuta yra laikas, o laiko aš neturiu, todėl mes kartu važiuojam, keliaujam, nes kitais metais nežinom, ar galėsim tai daryti“, – laidoje pasakos senjorė. 

Patekti į šią bendruomenę gali kiekvienas norintis, pagal gyvenamą vietą pasirinkę jam artimiausią skyrių. O veiklų, organizuojamų draugijos nariams, begalės: muzikiniai ansambliai, šokių kolektyvai, renginiai, išvykos, kelionės ir net kasmetinis išvažiuojamasis bočių festivalis.

„Svarbiausias kriterijus yra noras. Būsimus narius pagal gyvenamąją vietą nukreipiam į vieną iš 20 skyrių, bet turime masinius renginius, išvažiuojamąjį bočių festivalį, rengiamą dvaruose jau kelerius metus iš eilės. Tada tu stengiesi, atiduodi visas jėgas, darai viską, ką gali tuo momentu, nes matai saulę, gali būti su draugais, dainuoti, tu gyvas, pasireiški, primeni pasauliui, kad esi ir jeigu neužgožia ligos, būname kartu ir tai būna laimingos akimirkos“, – pasakos laidos herojė.

Nuotr. aut. Evaldas Rudys

Nors Vilija kasdieninėje rutinoje netinginiauja ir daug įvairių veiklų jau yra išbandžiusi, paklausta apie pirmą kartą, kurį svajoja įgyvendinti, ji užsimins seniai norėjusi išmokti kaip iš šiaudų supinti sodą. Jų rišimo tradicija praėjusiais metais buvo įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, o šio stebuklingo amato paslaptis senjorei ir laidos žiūrovams atskleis sodų kūrėja, entomuzikologė-edukologė Rasa Gelčienė.

„Kiekvienas sodo mazgas yra burtas, palinkėjimas ar sau, ar Tėvynei, ar draugams. Užauginto sodo nereikia kabinti laiptinėse ar parkuose, geriausia vieta – ten, kur susirenka šeima. Tai šventas kūrinys, kuris pakabintas virš stalo sukviečia visus ir būna gera, ramu, harmonija. Drąsus žmogus yra stiprus ir tiktai stiprūs žmonės suriša, sukuria nuostabius dalykus ir tai yra stebuklas, o tie stebuklai yra šalia“, – sakys R. Gelčienė.

Palikus laidos heroję džiaugtis naujomis patirtimis, televizijos žiūrovų lauks dar kelios rubrikos ypač senjorams aktualiomis temomis. Viena jų – dantų jautrumas, su kuriuo senjorė Natalija sako susidurianti itin dažnai, užtenka išgerti karštos arbatos arba suvalgyti kokio saldaus torto gabaliuką, jog imtų jaustis nemalonūs pojūčiai burnoje. Priežasčių, kodėl atsiranda dantų jautrumas, yra ne viena, tačiau ką gali padaryti kiekvienas, tai pasirinkti tinkamas burnos priežiūros priemones, tokias kaip pavyzdžiui „Lacalut“. Tinkamai pasirinkta dantų pasta gali sustiprinti dantų emalį ir dantenas, sumažinti jautrumą ar kraujavimą.

„Žmogus, kuris skundžiasi padidėjusiu dantų jautrumu, turėtų atsižvelgti, kokią perka dantų pastą ir dantų šepetėlius. Jeigu šepetėlis yra kietesnis – didesnė tikimybė, kad dantys bus jautresni, nes yra pažeidžiami valymo metu. Padidėjęs dantų jautrumas reikalauja kruopštesnės burnos ertmės higienos. Viena iš klaidų, kad žmonės pradeda vengti dantų valymo, nes yra nemalonu, tačiau reikia stengtis kaip tik kokybiškiau išvalyti dantis, pasirinkti daugiau individualių burnos ertmės priežiūros priemonių“, – teigs burnos higienistė Ermana Untulienė.

Sveiki dantys nevaržo laisvės šypsotis, o plati šypsena užkrečia gerai nuotaikai ir norui veikti. Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto prodekanė Rūta Kožemiakienė yra puikus aktyvaus senjoro pavyzdys: šokiai kolektyve, kasmetinis slydinėjimas kalnuose ir vis dar besitęsianti krepšininkės karjera.

„Judesys yra visiems reikalingas, žinoma, kiekvienas mes turime žiūrėti, kas kaip galim. Gerai, kad man sąnariai dar laiko, bet turiu draugių, pažįstamų, kurias vargina stuburo problemos, joms sudėtinga pasilankstyti ar į šonus pasikraipyti, kenčia ir pečių ar riešų sąnariai mūsų amžiuje“, – pasakos senjorė

Osteoartritas yra neišvengiamas senėjimo palydovas. Pirmiausia jis pažeidžia tuos sąnarius, kuriems tenka didžiausia fizinė apkrovą: stuburo, kelių, klubų, rankų pirštų. Sąnarių skausmą mažina reguliarus fizinis aktyvumas, deja, ne visi prisiverčia sportuoti. 

„Šiuolaikiniai geliai, tokie kaip „FlexiSEQ“, savo sudėtyje turi mažyčių aliejinės kilmės lašelių, kurie aktyvuojasi džiūdami ant odos, taip prasiskverbia iki sąnario, sutepa jo kremzlę, mažina skausmą, patinimą ir natūraliai mažina osteoartrito sukeliamą sąnarių trintį“, – teigs vaistininkė Vilmantė Mostautienė.

Na, o jeigu sportuojant patiriamos rimtesnės buitinės traumos, gydytojai primena, jog žaizdas būtina taisyklingai prižiūrėti, nes net ir mažas nubrozdinimas gali virsti rimta problema.

„Neprižiūrint žaizdos, galima sukelti žaizdos infekciją. Žaizda supūliuoja, infekcija plinta, žaizda didėja, o jeigu ta infekcija pakliūva į kraują, įvyksta kraujo užkrėtimas – sepsis“, – tvirtins abdominalinės chirurgijos gydytojas dr. Jonas Jurgaitis.

Šiandien vaistinėse galima rinktis žaizdų gydymo priemonių, kurios yra veiksmingos, saugios ir nesukelia skausmo. Joduotas povidonas „Betadine“ yra rekomenduojamų antiseptikų sąraše ir priešingai nei jodo tinktūra, yra vandens pagrindo, o elementinis jodas greitai naikina visas bakterijas, virusus, grybelius.

„Jodo povidonas turi savybę praeiti pro bioplėvelę, kuri susidaro žaizdoje, dėl to tas atsparumas mikrobams dažniausiai neišsivysto ir tie mikrobai, kurie yra ypač atsparūs vaistams ar antiseptikams, yra įveikiami jodo povidono. Taip pat ši priemonė turi ilgalaikį poveikį, kuris nesibaigia per kelias valandas, o tęsiasi bent parą“, – teigs dr. Jonas Jurgaitis.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Vedėjos Lauros Balčiūtės kalbinami senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 17 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.“

Taip pat skaitykite: