,

Pagalba brandžiai odai

Visos žinome, kad brandi oda reikalauja ypatingos priežiūros, nes ilgainiui ji praranda stangrumą, tampa labiau pažeidžiama. Kartais net atrodo, kad viskas, kuo gyvename atispindi joje – nerimas, nemiga, papildomas kavos puodelis. Rinkoje gausu puikių kremų, kaukių ir kitų priemonių skirtų būtent brandžios odos priežiūrai, tačiau pagelbėti galima ja, o kartu ir pačiai sau gan paprastais būdais. Taigi, kaip padėti odai, kad ji taptų stangresnė ir mažos raukšlelės keltų ne nerimą, o teiktų žavesio? 

Kaip sulėtinti odos senėjimą

Savaime aišku, kad odos senėjimo sustabdyti neįmanoma, tačiau galima jį sulėtinti. Pirmieji senėjimo ženklai pastebimi dar pačioje jaunystėje, sulaukus maždaug 25-erių metų amžiaus, kai oda pamažu tampa vis mažiau elastinga. Perkopus per 50-imt organizmas gamina mažiau lytinių hormonų ir dėl to odos elastingumas dar sparčiau mažėja. Prasidėjus menopauzei, išryškėja veido raukšlės, oda papilkėja, tampa sausa, sunkiau atsinaujina jos ląstelės. Apie 60-uosius gyvenimo metus pasirodo vadinamosios senatvinės dėmės, o odos sausumas pasiekia kritinę ribą. Po 70-ies organizmas visiškai negamina kolageno ir elastano –  odos tamprumą užtikrinančių audinių ir dėl to oda tampa plona, suglebusi.

Pagalba odai namų sąlygomis

Jeigu norime, kad oda kuo ilgiau atrodytų gerai, labai svarbu kiekvieną dieną skirti laiko jos priežiūrai. Kasdieniai įpročiai neretai yra veiksmingesni už brangią kosmetiką. Ką verta padaryti? 

Reguliariai šveisti odą

Vienas puikiausių būdų išlaikyti gražią odą yra pilingas, nes reguliariai šalinant odos epidermį pagerėja kraujotaka ir kartu sumažėja raukšlės. Be to po šios procedūros į odą geriau susigeria maitinamieji kremų ar kaukių komponentai. Puikų odos šveitiklį galima pasigaminti ir namuose iš produktų, kurių turime, pavyzdžiui, cukraus, medaus ir alyvuogių aliejaus. Tokiai kaukei reikia 5 šaukštų cukraus, šaukšto ištirpinto medaus ir 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus. Viską išmaišome iki tyrelės konsistencijos, užtepame ant veido ir 3 – 4 minutes masažuojame veido odą švelniais judesiais laikrodžio rodyklės kryptimi. Nušveitus odą, svarbu tiksliai nuplauti veidą šiltu vandeniu.  

Maitinti odą

Nušveitus veido odą, būtina ją pamaitinti. Galima naudoti pirktines kaukes, tačiau ne mažiau veiksmingos yra pagamintos iš vaisių. Viena puikiausių maitinamųjų kaukių gaminama iš braškių. Tad, jei jų turite, blenderiu sutrinkite 10 uogų, įdėkite šaukštą kokosų aliejaus, įpilkite šaukštą pieno. Visus ingredientus tiksliai išmaišykite. Taip pagaminta kauke patepkite ne tik veido, bet ir kaklo odą, pabūkite apie 15 minučių ir nuplaukite vandeniu. Na, o, kad paakiai neliktų nuskriausti, pamaloninkite juos kauke iš persiko (gaminama lygiai taip pat, kaip braškių). Jeigu jaučiate, kad akys pavargusios, užsidėkite ant vokų po šviežio agurko ritinėlį. 

Masažuoti veidą

Veido odo bus stangresnė, jeigu kasdien skirsite laiko jos masažui. Odos priežiūros specialistai pataria masažui skirti kelias minutes vakare, po to, kai nusivalome makiažą. Pirmiausia rodomuoju pirštu brėžiame ratus, paskui visu delnu nuo apačios iki viršaus, švelniai patpšnojame veido odą. Galime pasigminti ir naminį kremą iš avokado: pusę avokado sutriname su šakute, sumaišome su šaukšteliu medaus įtriname į veido odą. Atlikusi masažą, šią naminę kaukę nuplauname vandeniu. 

Drėkinti veidą

Mūsų oda mėgsta vandenį, todėl būtina ją reguliariai drėkinti. Kai drėgmės per mažai, oda tampa sausa, suglebusi. Maža to, jokia kaukė ar drėkinamasis kremas nesudrėkins odos taip, kaip reguliariai geriamas vanduo. Taigi, drėkinimas iš vidaus yra būtinas, kad oda kuo ilgiau atrodytų jauna. Iš išorės odą galime sudrėkinti pasigaminę kaukę iš banano ir persiko. Abu vaisius sutriname blenderiu, įdedame šaukštą šalto jogurto ir šaukštą medaus. Išmaišome ir užtepame ant veido odos, o po 15 minučių nuskalauname vandeniu. Vasarą galima tiesiog vandeniu apipurkšti veidą. 

Stiprinti veido raumenis ir nepamiršti fizino aktyvumas

Vienas iš odos jaunystės eliksyrų yra fizinis aktyvumas. Fizinis aktyvumas padeda viso kūno odai įsisavinti deguonį ir išlikti stangresnei. Ką būtina prisiminti? Ogi kremus nuo saulės, jie būtini, kad saulė nepakenktų odai ir jos nesendintų. 

Ko nepakenčia oda?

  • Dūmai, užterštas oras, sunkieji metalai ir dulkės nusėda ant odos ir pagreitina jos senėjimą. 
  • Cigarečių dūmai dirgina ir sausina odą.
  • Blogai nuvalytas makiažas, kosmetikų likučiai neleidžia odai tinkamai kvėpuoti ir pailsėti.
  • UV spinduliai greitina odos senėjimą, todėl kremai su apsauga yra būtini.
  • Prasta mityba – pusfabrikačiai, greitas maistas ir didelis cukraus kiekis kenkia visam organizmui, o kartu ir odai.
  • Alkoholis pagreitina odos senėjimą.
  • Stresas ir nuovargis, nemiga taip pat apsunkina odos atsinaujinimą. 

 

Taip pat skaitykite: