,

Paprasti būdai atnaujinti namų interjerą

Daugeliui pažįstama situacija, kai, apsidairius savo namuose, kyla mintis: laikas juos atnaujinti. Drastiškiems remontams ne visada yra laiko, noro ir galimybių, tačiau net ir neišleidžiant krūvos pinigų, įmanoma gana greitai ir efektyviai įgyvendinti interjero pokyčius.

Nauji seni baldai

Jeigu akių nebedžiugina turimi baldai, į juos pažvelgti „naujomis“ akimis gali padėti tiesiog pasikeitęs jų išdėstymas, todėl pirmiausia verta pabandyti baldus paprasčiausiai perstumdyti į kitas vietas. Taip pertvarkyta namų erdvė gali maloniai nustebinti ir padėti atrasti neišnaudotų jos galimybių. Jeigu pokyčio per maža ar baldai tiesiog nusidėvėję, prikelti juos antram gyvenimui galima tiesiog atnaujinus: pataisius defektus, perdažius ir taip suteikus naują išvaizdą. Tokie baldai neretai tampa unikalūs ir gali toliau džiuginti ne vienus metus. Be to, kartais gali užtekti atnaujinti tik rankenėles, kad baldai reikšmingai „pasikeistų“. 

Stilingi akcentai

Visumą kuria detalės, todėl, prieš įnešant į interjerą naujų vėjų, pirmiausia būtų naudinga kritiškai įvertinti, ar tų detalių nėra per daug? Nereikalingi, nebenaudojami daiktai gali puikiai pasitarnauti naujiems šeimininkams ir atlaisvinti erdvę naujoms idėjoms. „Išvalyta“ erdvė leidžia pastebėti, kuriose namų vietose gali įsikurti nauji akcentai: stilingos vazos, žvakidės, nuotraukų rėmeliai, padėklai, ant kurių bus kuriamos naujos daiktų kompozicijos. Šiuos dekoro elementus galima rūpestingai rinktis paisant interjero stiliaus sufleruojamo tono arba sąmoningai nekreipti į tai dėmesio ir tiesiog rinktis tuos, kurie patraukia akį. Taip atskleisime išskirtinį, individualų estetinį požiūrį, įnešime šiek tiek eklektikos, žaismingumo ir netikėtumo. O galbūt pasirodys, kad, atlaisvinus namų erdves, nieko daugiau ir nebereikia – norisi tiesiog leisti joms kvėpuoti, o mums ilsėtis nuo prieš tai buvusio vizualaus triukšmo. „Išvaduoti“ lentynas ir kitus paviršius nuo daiktų pertekliaus gali padėti daiktadėžės ar krepšeliai, kuriuose įmanoma paslėpti tai, kas nepuošia erdvės, bet vis dėlto yra reikalinga – toks sprendimas gali būti itin pravartus vonios kambaryje arba virtuvėje. 

Sienų dekoras

Pabodusios namų sienos tikrai neprivalo būti plikos – jas įprasta pagyvinti ir erdvei išskirtinumo suteikti meno kūriniais: paveikslais, fotografijomis, koliažais. Įvairios klijuojamos ar kabinamos sienų dekoracijos, įkvepiantys žodžiai ar į dailius rėmelius įrėmintos nuotraukos, bylojančios apie mums brangias akimirkas, leidžia sukurti mielą ir jaukią atmosferą ar net suteikti idėjų pokalbių pradžiai: į svečius atėję nauji svečiai, tikriausiai, norės išgirsti istorijas, kurios slypi už tų užfiksuotų akimirkų. 

Tekstilė

Naujos užuolaidos neabejotinai leis sukurti aiškiai juntamą pokytį, tačiau užuolaidų keitimą tikriausiai būtų galima priskirti prie ilgalaikių projektų, o ne prie tų interjero elementų, kuriuos būtų paprasta keisti kaskart vos pasibaigus sezonui ar dviem. Kas kita – dekoratyvinių pagalvėlių užvalkalai, staltiesės bei stalo padėkliukai, kilimėliai, lovatiesės, pledai, patalynės komplektai ar paprasčiausiai nusidėvėjusius pakeitę nauji rankšluosčiai vonioje ar virtuvėje. Dar nebandytos spalvos, tekstūros ar raštai namų tekstilėje leis pagyvinti pabodusį interjerą be didesnių pastangų ar investicijų.

Namų kvapai

Ne paslaptis, kad šis nematomas, bet užuodžiamas interjero elementas atlieka svarbų vaidmenį kuriant bendrą interjero nuotaiką. Renkantis tinkamą namų kvapą, svarbiausia, žinoma, kliautis asmeniniais pojūčiais: ar jis yra malonus ir mūsų neerzina. Tačiau leistis į būtent to kvapo paieškas ir nepasiklysti gali būti sudėtinga – ypač, kai egzistuoja tokia gausi pasirinkimų įvairovė. Verta žinoti, kad, renkantis kvapą, galima kliautis tam tikromis derinimo „taisyklėmis“. Pavyzdžiui, jeigu norima, kad kvapas harmoningai įsilietų ir papildytų namų interjerą, virstų savotišku jo parašu, pravartu atsižvelgti į vyraujantį namų stilių. Klasikiniame interjere, kuriame dominuoja oda, mediena, geriausiai atsiskleis sodrūs ir prabangūs tabako, odos, ambros, pačiulio, sandalmedžio, prieskonių aromatai, romantiško, Provanso stiliaus interjere derės subtilūs gėlių, o moderniame, minimalistiniame – gaiva dvelkiantys žoliniai, citrusų kvapai. Atskiroms namų erdvėms pabrėžti taip pat įprasta rinktis skirtingus kvapus, o įsigilinus į tai, kaip įvairūs kvapai veikia mūsų savijautą, galime priimti šiuo žinojimu grįstus sprendimus. Pavyzdžiui, darbo erdvėse naudoti kvapus, kurie energizuoja, padeda susitelkti – tokiomis savybėmis pasižymi verbena. Miegamojo erdvei tiks jausmingai nuteikiantys jazminų, rožių arba atpalaiduojantys levandų aromatai, virtuvėje – kvapai, kuriuose juntamos įvairių prieskonių: vanilės, cinamono, gvazdikų ar šokolado natos. 

Augalai

Išpuoselėti ir prižiūrėti kambariniai augalai suteikia namams jaukumo – kartais jie gali tapti tuo galutiniu išpildančiu akcentu interjere, kuriame, regis, jau viskas „sustyguota“ ir nieko nebetrūksta. Dalelė gamtos namuose padeda sukurti komforto jausmą: augalai suteikia daugiau natūralumo, ramybės, padeda atsipalaiduoti. Be to, teigiamai veikia patalpų orą. Renkantis tinkamus augalus, svarbu atsižvelgti į sąlygas, kuriomis šie bus auginami: šviesos, drėgmės kiekį patalpose, jų dydį. Kai kurie augalai reikalauja daugiau priežiūros nei kiti, tad svarbu įsivertinti, ar galėsite skirti tam pakankamai laiko. Jei augalų namuose ir taip netrūksta, „atšviežinti“ interjerą gali padėti parinkti nauji vazonai. Siekiant išvengti chaoso, įprastai rekomenduojama rinktis vienodų ar panašių spalvų, stiliaus vazonus, atsižvelgti į vyraujantį namų interjerą. Pavyzdžiui, minimalistinio stiliaus interjere harmoningai atrodys negausiai dekoruoti, interjere esančias linijas, formas bei tekstūras atkartojantys vazonai. Ir priešingai – puošniame, gausiai dekoruotame interjere geriau atrodys tie vazonai, kurie išsiskiria įmantresnėmis dekoro detalėmis, raštais. 

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: