,

Barzda – reikšminga įvaizdžio detalė 

Nuotr. aut. Aistis Rokas

Barzda neabejotinai vyro įvaizdžiui suteikia „prieskonių“. Tam, kad šie prieskoniai iš tiesų pabrėžtų išskirtinį vyro stiliaus skonį, reikalingas dėmesys ir rūpestinga priežiūra ne tik pačiai barzdai, bet ir veido odai. Daugybę metų Airijoje barberiu dirbęs ir šiandien savo įkurtame salone „Woxx Barbers“ Vilniuje veiklą tęsiantis, ne kartą vienu geriausių kirpėjų-barzdaskučių Europos ir pasaulio čempionatuose pripažintas bei 2011 m. Milane vykusiame pasauliniame kirpėjų ir grožio meistrų čempionate „OMC Hairworld“ nugalėtoju tapęs Raimondas Pasternackis pastebi: lietuviai vyrai yra labai reiklūs klientai, sekantys tendencijas ir žinantys, ko nori. Meistras dalinasi patirtimi ir patarimais, ką daryti, kad barzda taptų žavingu stiliaus akcentu.

Apsilankymą pas barberį nuo seno priimta laikyti tarsi tam tikru vyrišku ritualu. Kuo ypatinga ši patirtis? 

Visų pirma, barberis yra barzdaskutys, kirpėjas, kuris prižiūri, tvarko vyro plaukus bei formuoja ar skuta barzdas. Kad ir kaip barberiai myli moteris, tačiau šios paslaugos suteikiamos išskirtinai tik vyrams. Sakyčiau, kad kiekvienas „barbershopas“ – tai lyg vyrų oazė, kur moterų dažniausiai nesiveda, nes joms tektų apie gerą valandą laukti (šypsosi).

Ar sunku išmokti šio amato? Kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti geras barzdaskutys?

Visko galima išmokti, bet, kaip ir kiekvienoje specialybėje, pirmiausiai turi ateiti pašaukimas šiai sričiai, užsidegimas. Negaliu pasakyti, kad, norint tapti geru barzdaskučiu, turi būti kažkuo išskirtinis ar turėti išskirtinių savybių. Svarbu – didelis noras. Šiais laikais konkurencija yra labai didelė. Neužtenka turėti diplomą, žiūrėti „YouTube“ klipukus, skaityti specializuotus žurnalus. Reikia nuolat gilinti ir įtvirtinti savo profesionalumą, viskas ateina su laiku bei praktika, bet to negana – visada yra geresnių, profesionalesnių. Todėl šioje srityje turi nuolat tobulėti, nesustoti, stažuotis: dalyvauti įvairiausiuose kursuose, seminaruose, kurie ne tik atima nemažai laiko, bet taip pat ir nepigiai kainuoja. Tai yra investicija į save, kuri visada sugrįžta. 

Ar dažnai sulaukiate vyresnio amžiaus vyrų, kurie patiki savo barzdas profesionalų rankoms? Ar senjorai drąsiai ryžtasi savo išvaizdos pokyčiams?

Senjorai gan reti svečiai mūsų salone. Turime keletą jų. Dažniausiai pirmąkart atveda sūnūs, kurie yra nuolatiniai mūsų klientai ir nori  padovanoti barzdos ritualą tėčiui. Turiu augančią kartą sūnų ir tėčių, kurie lankosi jau gerą dešimtmetį, galbūt po kelių dešimtmečių jie peraugs į senjorų kartą (šypsosi).

Nemažai keliaujate, dalyvaujate tarptautiniuose konkursuose. Ar labai skiriasi barzdų auginimo, nešiojimo tradicijos skirtingose šalyse, regionuose? Kas padiktuoja vienokias ar kitokias barzdų formavimo mados tendencijas? Ar dažnai jos keičiasi?

Barzdos formavimo tendencijos nuolat keičiasi, tradicijos taip pat. Bet aš visgi patarčiau  kiekvienam vyrui atrasti sau tinkantį barzdos stilių, kuris tiktų prie veido bruožų ir įvaizdžio.

Gana neretai galima išgirsti vyrus sakant: „Man barzda netinka, todėl neauginu.“ Ar galima teigti, kad dažnai vyrams barzda netinka dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, savitos veido formos? O galbūt viską lemia netinkamas barzdos formavimas ar neteisinga (nepakankama) jos priežiūra?

Vieniems vyrams barzda auga lyg „ant mielių“, kitiems didžiausiu iššūkiu tampa užsiauginti bent „solidžią“ barzdelę. 

Barzda, kuri yra kokių 5 dienų, kitaip sakant – netvarkinga barzda, tinka praktiškai kiekvienam vyrui ir visoms veido formoms. Priežiūros ji daug nereikalauja todėl, kad vyrai ją nusiskuta kas 1–2 savaites. Barzda, kuri pereina iš šerelių versijos į trumpos barzdos versiją, taip pat dar nereikalauja didelės priežiūros, tačiau vyras turi susiformuoti kontūrus pats arba kreiptis į barzdaskutį, nes formuodami patys vyrai dažnai nukrypsta nuo simetrijos. Kad tokia barzda atrodytų tvarkingai, reikia nuolat prižiūrėti besišakojančius plaukelius.

Visos barzdos, kurios yra ilgesnės nei trumpos barzdos, tinka išties ne visiems. Jos reikalauja nuolatinės priežiūros tiek namuose, tiek salonuose.

Ar daug laiko trunka, norint suformuoti niekada anksčiau specialiai netvarkytą barzdą? Ar užtenka vieno apsilankymo pas meistrą, kad buvusi „beformė“ barzda įgautų aiškią išvaizdą ir būtų priversta augti taip, kaip „reikia“?

Tai labai individualu ir priklauso nuo daug aplinkybių – rezultatas priklauso nuo to, su kokio ilgio barzda žmogus ateina, ji reta ar tanki, kokia yra plauko struktūra, augimo kryptis, buvo ar nebuvo prieš tai barzda formuota. Prieš formuojant barzdą visada su klientu yra aptariama, pasikonsultuojama, paaiškinama. Jei nesigauna tobula barzda iš karto, tai tiesiog patariame, kur paauginti, kaip klientui tvarkytis namuose, ją prižiūrėti. Panašiai ir su plaukais. Norint keisti įvaizdį nenukerpant plaukų, juos tenka paauginti iki tam tikro ilgio, kad gautųsi tobulas rezultatas.

Ne visi vyrai gali pasigirti vešlia, greitai augančia barzda. Kas galėtų padėti paspartinti jos augimą? 

Visų pirma, reiktų pasirūpinti savo veido oda. Naudoti veido prausiklį, drėkinti odą, bent porą kartų per mėnesį ją nušveisti. Švari, graži, prisotinta oda skatina tolygų barzdos plaukelių augimą.

Ar įmanoma išvengti plaukų įauginėjimo?

Būtina pašalinti odos negyvas ląsteles, todėl rekomenduojama vyrams naudoti odos šveitiklį arba kreiptis į kosmetologą. Įaugusius plaukelius taip pat būtina pašalinti, nes jie neleidžia dygti naujiems plaukeliams.

Kaip teisingai rūpintis savo barzda? Ar daug priemonių reikia kasdienei jos priežiūrai? 

Viskas priklauso nuo barzdos ilgio, bet dvi priemonės, mano manymu, yra būtinos – barzdos aliejus ir vaškas. Be šių priemonių, kiekvieno vyro krepšelyje dar galėtų būti barzdos formavimo mašinėlė, šukos ir barzdos šampūnas. Jei barzda ilga, ją taip pat reikia plauti bei drėkinti. 

Kuo skiriasi barzdos skutimas mašinėle ir peiliuku? Kada kurį variantą verčiau rinktis?

Barzdos formavimą mašinėle galima atlikti namuose, tačiau peiliuku to daryti nerekomenduočiau, kadangi vyrai namuose tikrai neskirs tiek laiko, kiek jo būtų skiriama suteikiant šią paslaugą salone. Pirmiausia, odą reikia paruošti, išbrinkinti, nuraminti. Kad skutimas būtų sklandus, neskausmingas, reikia naudoti skutimosi aliejų. Po procedūros odą dezinfekuoti. Tai reikalauja kruopštumo. 

Ar barzda gali retėti kaip galvos plaukai, pavyzdžiui, vykstant senėjimo procesams?

Manau, kad su amžiumi tinkamai savęs neprižiūrint, ne tik plaukai gali slinkti arba neaugti barzda, bet ir atsirasti daugiau sveikatos problemų. Todėl turime vengti streso, antsvorio, žalingų įpročių, gerai išsimiegoti ir sveikai maitintis. Tačiau būna ir genetinių problemų, kurios pereina iš kartos į kartą.

 

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: