,

Lanko sukimas – dailina figūrą ir gerina sveikatą

Tikriausiai daugeliui iš mūsų bent kartą gyvenime teko „pasimatuoti“ gimnastikos lanką. Vieniems, atrodo, išlaikyti jį ant liemens nereikia jokių pastangų, kitiems – neišeina pasukti, ir tiek. Vis dėlto, praktikuotis ir išmokti tai daryti verta, nes tokia fizinė veikla pasižymi įvairiapuse nauda organizmui. Be to, gimnastikos lankas namuose neužima daug vietos, o jo sukimas pagal energingą šokių muziką šį smagų užsiėmimą gali paversti dar smagesniu!

„Išsukam“ ne tik riebalus, bet ir blogas emocijas

Svajojantys apie dailesnę taliją nesuklys pasirinkę šią treniruotės rūšį, nes lanko sukimas yra puikus būdas sustiprinti pilvo raumenis ir atsikratyti riebalų pertekliaus liemens, klubų srityje. Tačiau į darbą yra įtraukiamos ir kitos raumenų grupės, taigi, siekdami padailinti liemenį, tuo pačiu stipriname ir visą kūną: tvirtėja kojos, sėdmenys, gerėja koordinacija ir laikysena – dėl to atrodome labiau savimi pasitikintys. Ši veikla ypač naudinga tiems, kurie praleidžia daug laiko sėdėdami.

Sukti lanką rekomenduojama pradėti nuo 3–5 min kasdien ir pamažu ilginti treniruotės laiką iki 20–30 min, kaskart papildomai pridedant po 1–2 min. Pasak JAV „Mayo“ klinikos atstovo, prof. Edward R. Laskowski, pusvalandis tokios treniruotės moterims gali padėti sudeginti apie 165 kalorijas, tuo tarpu vyrams – apie 200 kalorijų. Be to, jo teigimu, paprastas lanko sukimas savo intensyvumu gali prilygti tokiai aerobinei veiklai kaip salsa ar pilvo šokiai, taigi, padeda efektyviai gerinti ištvermę, treniruoja kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemą, greitina medžiagų apykaitą, padeda palaikyti klubų mobilumą, mažina sąnarių įtampą. Lanką taip pat galima panaudoti kaip papildomą priemonę atliekant įvairius tempimo pratimus, tuomet šie nebeatrodys tokie nuobodūs.

Maža to, daugelis specialistų sutaria, kad lanko sukimas veikia atpalaiduojančiai, padeda sumažinti streso lygį. Treniruotės metu turi išlaikyti koncentraciją, stengtis „nepamesti“ ritmo, todėl bent kurį laiką galima prablaškyti mintis, negalvoti apie nemalonius dalykus. Ne paslaptis, kad kaip ir bet kurios fizinės veiklos metu, išsiskyrę endorfinai (vadinami laimės hormonai) pakelia nuotaiką.

Kokį lanką rinktis?

Šiais laikais parduotuvėse galima įsigyti pačių įvairiausių lankų – nuo plastikinių, iki metalinių ar masažinių su papildomais iškilumais, magnetais. Visi jie skiriasi ir savo svoriu. Pasak specialistų, kuo sunkesnis lankas, tuo didesnė apkrova tenka nugarai, todėl pradedančiajam vertėtų pradėti nuo lengvesnių lankų – pavyzdžiui, plastikinių ar aliuminių (iki 1 kg). Tiesa, lengvų lankų sukimas reikalauja daugiau ištvermės, todėl sukant tokį lanką, paprastai greičiau pavargstama. Kai organizmas apsipranta, apkrovą pamažu galima didinti ir rinktis lankus su specialiu užpildu ar pagamintus iš sunkesnio metalo. Ant liemens atsiradusios mėlynės gali reikšti, jog pasirinktas lankas yra per sunkus arba jis yra sukamas per ilgai. Rekomenduojama atkreipti dėmesį ir į lanko diametrą – vertikaliai pastačius lanką ant grindų, jo aukštis turėtų siekti juosmenį (šiek tiek aukščiau bambos). Kuo mažesnio skersmens lankas, tuo intensyviau ir greičiau jį turėsime sukti.

Svarbu! Jeigu jaučiamas skausmas, maudimas ar diskomfortas juosmens, kaklo srityje, prieš pradedant sukti lanką reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Taip pat lanko nereikėtų sukti, jeigu juosmens srityje yra odos pažeidimų, esama vidaus organų ligų, klubo sąnarių problemų, nėščioms moterims.

Kaip pradėti?

Sertifikuota asmeninė trenerė iš Kalifornijos, kuri specializuojasi vyresnių nei 50-ties metų moterų sveikatos, sveikatingumo ir kūno rengybos srityje, Linda Melone nextavenue.org pateikia tokius žingsnius, kaip pradėti sukti lanką:

  1. Atsistokite į lanko vidurį, vieną koją laikykite priekyje, kitą gale, kelius šiek tiek sulenkite;
  2. Pasisukite į vieną pusę, lanką laikydami apatinėje nugaros dalyje;
  3. Stipriai pastumkite lanką ir pradėkite linguoti klubais pirmyn atgal;
  4. Sutelkite dėmesį į savo svorio perkėlimą į priekį ir atgal, o ne klubų sukimą aplink

Lanką taip pat galima pabandyti sukti judinant klubus į šonus – kojas tuomet reikėtų laikyti pečių plotyje. Įvaldžius sukimo techniką, galima pabandyti proceso metu įterpti įtūpstus, pasisukimus, rankų judesius, įvairius šokio žingsnelius, sukti lanką stovint ant vienos kojos – internete gausu informacijos ir vaizdo įrašų, kuriuose demonstruojama, kaip tokius pratimus atlikti taisyklingai.

Jeigu lankas pradeda kristi

Kaip ir daugelis veiklų, lanko sukimas – tai įgūdis, kurį įgyti galima nuolat praktikuojantis. Šiek tiek kantrybės bei darbo – ir pastangos subrandins vaisius. Tiesa, net ir gebant tobulai valdyti lanką, kartais „išsimušama“ iš ritmo, ir lankas nuo juosmens pradeda kristi žemyn. Jei taip nutinka, keli judesiai gali padėti jį „sugrąžinti“ atgal. Kaip rašo hoolahooping.com, reikėtų šiek tiek sulenkti kelius ir pagreitinti klubų judesius – tuo pačiu svarbu išlaikyti ir tiesią nugarą. Jeigu lankas sukasi netolygiai ir pradeda leistis į vieną ar kitą pusę, padėtį ištaisyti galima apkeičiant kojų pozicijas vietomis: priekinę pastatant atgal, o galinę išvedant į priekį. Vėlgi, svarbu ištiesinti nugarą, nes lankas pradeda svirti, jei per daug kūnu lenkiamasi į kurią nors pusę arba jei kurioje nors pusėje klubus pradedama stumti stipriau.

Taigi, jei ieškote nebrangaus, efektyvaus ir smagaus būdo paįvairinti įprastą fizinę veiklą arba išbandyti kažką naujo – čiupkite lankus ir judinkite klubus! Dar vienas patarimas: rinkitės aprangą, kuri būtų prigludusi prie kūno ir netrukdytų lankui laisvai judėti.

Liveta Burkšaitė

Taip pat skaitykite: