,

Mėgautis be gėdos jausmo: seksualumas vyresniame amžiuje 

Seksualumą vyresniame amžiuje gaubia daugybė mitų, o vienas populiariausių – senjorai nepraktikuoja ar nenori sekso. Tačiau tyrimai rodo priešingai – dauguma 60-ies sulaukusių ir vyresnių žmonių toliau mėgaujasi aktyviu seksualiniu gyvenimu.

Senatvė ir aktyvus lytinis gyvenimas

Atlikta daugybė tyrimų apie požiūrį į seksualumą vyresniame amžiuje, kurie paneigia mitus  ir atskleidžia aktualias problemas, su kuriomis susiduria senjorai. Pavyzdžiui, klaidingai manoma, kad seksualumas yra skirtas tik reprodukcijai, todėl senatvėje jis gali būti laikomas netgi amoraliu. Taip pat Indijoje atliktas tyrimas atskleidė, jog vyresnio amžiaus žmonės užsiimdami seksu dažniau patiria kaltės, baimės ir gėdos jausmą, nes tikisi neigiamos šeimos narių, ypač vaikų, reakcijos.

Tokie įsitikinimai nepagrįstai verčia žmones manyti, kad senatvė ir aktyvus lytinis gyvenimas vienas kitą paneigia, o prie stereotipinio mąstymo formavimo prisideda ir žiniasklaida – turėdama didžiulę įtaką populiariajai kultūrai, ji ignoruoja senjorų seksualumo vaizdavimą arba vaizduoja jį neigiamai.

Dėl tokios vyresnių žmonių seksualinio gyvenimo stigmatizacijos susiduriama su dar viena problema – senjorams gėda kreiptis į specialistus ir gydyti seksualinius sutrikimus, dėl ko nukentėti gali ne tik jų fizinis, bet ir emocinis ryšys.

Seksualumą lemia fiziniai pokyčiai

Bėgant metams išties keičiasi tiek mūsų kūnai, tiek fiziniai gebėjimai, o vyrai ir moterys susiduria su skirtingais seksualinio gyvenimo iššūkiais.

Su amžiumi vyrams mažėja testosterono (hormono, atsakingo už lytinę funkciją) lygis. Nors daugeliu atvejų tai netrukdo seksualiniam susidomėjimui ir aktyvumui, susijaudinti vyrui užtrunka ilgiau ir tam reikalinga aktyvesnė stimuliacija. Svarbu tai, kad erekcijos sutrikimai, nors tarp vyresnio amžiaus vyrų nėra reti, visgi nėra laikomi norma. Dažniausiai jie yra pagydomi.

Pokyčiai moterų seksualiniame gyvenime dažniausiai prasideda kartu su menopauze – jos metu sumažėja makšties tepimas, o epitelis pradeda plonėti. Menopauzė yra laikoma pagrindine priežastimi, lemiančia vyresnio amžiaus moterų seksualinės funkcijos pablogėjimą, tačiau vaistai ir preparatai padeda nesunkiai susitvarkyti su šia problema.

Nepaisant fizinių pokyčių, fizinis potraukis senstant neišnyksta ir nors intymumas vyresniame amžiuje nėra toks pats, kaip 20-ies, juo vis tiek galima mėgautis. Jis ne tik praturtina santykius, bet kartu gali padėti puoselėti sveiką tarpusavio ryšį.

Seksualinį gyvenimą riboti gali ligos, vaistai, žalingi įpročiai

Seksualiniam gyvenimui įtakos turi ne tik natūralūs senėjimo procesai, bet ir įvairios ligos bei kiti veiksniai.

  • Dėl artrito sukelto sąnarių skausmo, lytinio kontakto metu gali būti jaučiamas diskomfortas. Poilsis, šilta vonia, pratimai, vaistai ar sąnario pakeitimo operacija gali padėti jį sumažinti.
  • Lėtinis skausmas. Intymumui gali trukdyti ir lėtinis skausmas, tačiau jis nėra natūrali senėjimo dalis ir dažnai gali būti gydomas. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurie skausmą malšinantys vaistai gali sutrikdyti lytinę funkciją, todėl svarbu pasitarti su gydytoju ar vaistininku.
  • Tai yra viena iš ligų, sukelianti vyrams erekcijos sutrikimus, o moterys, sergančios cukriniu diabetu, dažniau serga makšties mielių infekcijomis, kurios gali sukelti niežulį ir dirginimą, o seksas tampa nepatogus ar nepageidaujamas. Tiek vyrų, tiek moterų atveju spręsti problemą padeda gydymas.
  • Širdies ligos. Susiaurėjusios kraujagyslės apsunkina kraujo tekėjimą, todėl tiek vyrams, tiek moterims gali prireikti daugiau laiko susijaudinti. Aktyvumas ir didelis susijaudinimas gali paskatinti infarkto riziką, todėl esant širdies problemoms, rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
  • Šlapimo nelaikymas. Šlapimo pūslės kontrolės praradimas ar šlapimo nutekėjimas neretai vyresniame amžiuje pasitaikanti problema. Pilvo spaudimas lytinių santykių metu gali sukelti šlapimo nutekėjimą, todėl prieš ir po lytinio akto rekomenduojama ištuštinti šlapimo pūslę.
  • Nesidomėjimas veikla, kuria anksčiau mėgavotės, pavyzdžiui, intymumu ir seksualine veikla, neretai yra depresijos simptomas. Pastebėti šią klastingą ligą dažnai yra labai sudėtinga, todėl tai gali būti signalas pasikalbėti su savo gydytoju.
  • Mastektomija yra operacija, kurios metu dėl krūties vėžio pašalinama dalis arba visa moters krūtis. Dėl šios operacijos kai kurios moterys gali prarasti seksualinį susidomėjimą arba jaustis mažiau pageidaujamos ar patrauklios savo partneriams. Jei susiduriate su šia problema, rekomenduojama pasikalbėti su mediku arba kitomis moterimis, kurioms buvo atlikta tokia operacija.
  • Prostatektomija yra chirurginė operacija, kurios metu dėl vėžio pašalinama visa vyro prostata arba jos dalis. Tai gali sukelti šlapimo nelaikymą ar erekcijos sutrikimus.
  • Kai kurie vaistai gali sukelti seksualinių problemų. Pavyzdžiui, įtakos seksualiniam gyvenimui gali turėti kraujospūdį mažinantys vaistai, antidepresantai, raminamieji, Parkinsono ligai ar vėžiui gydyti skirti vaistai, apetitą slopinantys medikamentai, vaistai nuo opų ar psichikos problemų. Jų vartojimas gali lemti vyrų erekcijos sutrikimus, sumažinti moters seksualinį potraukį arba sukelti makšties sausumą ar susijaudinimo ir orgazmo sunkumus.
  • Alkoholis, rūkymas. Žalingi įpročiai, tokie kaip per didelis alkoholio vartojimas ar rūkymas, gali sukelti erekcijos problemų vyrams ir uždelsti moterų orgazmą.

Patarimai, padėsiantys vyresniame amžiuje mėgautis seksualiniu gyvenimu:

Bendraukite su savo partneriu. Aiškiai aptarę savo norus ir ribas, galite pradėti puoselėti sveiką ir visavertį seksualinį gyvenimą.

Praktikuokite saugų seksą. Įsitikinkite, kad abu teikiate pirmenybę seksualinei sveikatai. Jei turite naują ar kelis partnerius, rekomenduojama pasitikrinti dėl lytiškai plintančių ligų – amžius nuo jų neapsaugo.

Išplėskite savo sekso apibrėžimą. Senstant žmonėms natūralu prisitaikyti prie kitokių fizinių ir seksualinių galimybių, todėl svarbu suprasti, kad seksas tėra vienas iš intymumo būdų – prisilietimai, laikymasis už rankų ir bučiavimas, glamonės taip pat gali būti intymūs ir praturtinti jūsų seksualinį gyvenimą.

Pakeiskite savo rutiną. Pavyzdžiui, jei jūsų ar jūsų partnerio susijaudinimas užtrunka ilgiau, prieš pradėdami lytinį aktą sukurkite romantišką aplinką, daugiau dėmesio skirkite glamonėms. Kartu užsiimkite mėgstama veikla.

Rūpinkitės sveikata. Sveikai maitintis, reguliariai mankštintis, vengti piktnaudžiavimo alkoholiu ir nerūkyti yra svarbu sveikam seksualiniam gyvenimui.

Apsvarstykite sekso terapiją. Sekso terapeutai yra profesionalai, vedantys poras į sveiką seksualinį gyvenimą. Jie gali padėti jums ir jūsų partneriui kalbėtis apie seksualinius poreikius ir rūpesčius.

Pasitarkite su savo šeimos gydytoju. Medikas, žinantis jūsų ligos istoriją, gali padėti suprasti, kaip jūsų sveikata veikia seksualinį gyvenimą bei padėti valdyti lėtines ligas ir skirti vaistus, neslopinančius libido.

Fiziniai pokyčiai, susiję su senėjimu, gali išmokyti jus mėgautis intymumu kitaip, tačiau tai tikrai nereiškia, kad turite atsisakyti savo seksualinio gyvenimo.

Parengta pagal JAV Nacionalinio senėjimo instituto ir žurnalo „Journal of Geriatric Mental Health“ informaciją.

Vaiva Sadauskė

Taip pat skaitykite: