,

Veiklos sau susirandanti senjorė Alma: „Mes jau nebeturim laiko gyventi su neigiamomis emocijomis“

Į pensiją išėjusi 64-erių metų kaunietė Alma nedūsauja ir nesiskundžia, o kaip tik atranda daugiau laiko seniai primirštoms ir naujai atrastoms veikloms. Ji priklauso Lietuvos universitetų moterų asociacijai, sportuoja, daro špagatą bei laikosi gan šiuolaikiškos nuomonės, nebūdingos dažnam senjorui – stengdamasi neįkyrėti savo vaikams, ji pati sau susiranda užsiėmimų, drąsiai išbando kažką naujo ir tikina neeikvojanti brangaus laiko neigiamoms emocijoms ar liūdesiui.

Nuot. autor. Tomas Petrovskis, tomasfoto.lt

Kaip ir kiekvieną šeštadienį, „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus vėl žadins senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Šios savaitės laidos herojė – 64-erių metų Alma Liutkevičienė, kuri laidos kūrybinę komandą pasitiko savo namuose. Kadaise dirbusi knygyne ir ten atradusi iki šių dienų gyvuojančią meilę knygoms, senjorė pastaruosius dvidešimt metų praleido registrų centre, o išėjusi į pensiją, nėrė į naujų hobių paieškas. 

„Visi šneka, kad pensininkų laikas, kuomet jie aktyvūs ir sveiki, yra sutrumpėjęs ir kad išėję į pensiją jie nebepasidžiaugia tuo, todėl aš ėmiau ir nusprendžiau – pasidžiaugsiu. Mano artimieji išsibarstę po užsienį, po kitus miestus, tad nenoriu jiems skambinti ir verkšlenti, jog neturiu ką veikti. Aš stengiuosi jiems neįkyrėti, todėl buvau priversta susirasti sau veiklų ir esu iš tų žmonių, kurie mėgsta išbandyti vis kažką naujo“, – laidoje pasakos Alma.

Moteris ne tik priklauso Lietuvos universitetų moterų asociacijai, bet ir nuo vaikystės užsiėmusi sportu, vėl sugrįžo į formą bei daro špagatus. Nors Alma gyvena viena, ji teigia liūdesio į savo rutiną neįsileidžianti. Senjorė netgi supranta sūnaus pasakytą įžvalgą, jog kai reikės jos patarimo – jis paklaus, nes pasak Almos, nebėra laiko kada kaupti nuoskaudas.

Nuot. autor. Tomas Petrovskis, tomasfoto.lt

„Su savo vaikais aš bendrauju palyginus retai, todėl man gaila laiko pyktis. Būna, kad mane įžeidžia ir aš užsiraukiu, bet gyvenimas per trumpas, kad gyventume su neigiamomis emocijomis, mes jau neturim tam laiko“, – tikins moteris.

Paklausus apie turimas svajones ir dar nebandytas pramogas, Almos akys sužimba, jai ištarus vos vieną žodį – tango. Būtent todėl jos lauks šokių pamoka argentinietiško tango kultūros erdvėje „El Tango Club Espacio Cultural“, kartu su mokytoja Milda Balandyte.

„Aš visad įsivaizdavau save mėginančią pašokti argentinietišką tango. Man šis šokis – kaip aukštoji matematika, lyginant su įprasta. Aš net virtuvėje šoku, jei užgroja tango muzika, tas judesio, jausmo, aistros derinys tiesiog veža, o kadangi nėra baisesnio žodžio nei „aš jau per senas“, kodėl to nepabandžius dabar, nes kada kitą kart?“, – motyvuos senjorė.

Deja, ne kiekvienas senjoras gali pasigirti tokia neblėstančia jėga, kaip kad Alma. Dažnai net ir jauną žmogų kamuoja nuovargis, energijos stoka bei nuolatinis noras kažkam saldaus. Dietologų teigimu, tokia savijauta susijusi su gliukozės kiekiais ir išsiderinusia angliavandenių apykaita organizme, šiam disbalansui atsirandant dėl netaisyklingos mitybos ir žalingo gyvenimo būdo.

„Žmogus, kaip gyvūnų rūšis, yra gyvenantis dieną, tai reiškia, pagal saulės ciklą ir cirkadinius ritmus, kuriuos atsinešam jau gimdami. Pagal kūdikio visą dienotvarkę mes žinom, kad jis valgo kas 3,5 valandos, tačiau tokio dažnio reikėtų laikytis ir suaugus, subrendus. Gliukozės kiekį mes garantuotai išlaikome, jeigu valgome kas 3,5-5 valandas“, – laidoje pasakos dietologė Jūratė Dobrovolskienė. 

Angliavandeniai žmogaus organizme virsta gliukoze, o būtent ji yra pagrindinis energijos šaltinis. Tinkamos angliavandenių apykaitos organizme svarbą pabrėžia ir vaistininkai, sakantys, jog padėti palaikyti normalią gliukozės koncentraciją kraujyje ir angliavandenių apykaitą organizme gali maisto papildai, tokie kaip „Glucopil“, kurių sudėtyje yra šilkmedžių lapų ekstrakto, chromo ir B grupės vitaminų.

„Per mažas angliavandenių kiekis organizme gali sąlygoti nuovargį, bendrą silpnumą, energijos stygių, o jau didesnis angliavandenių kiekis organizme gali sąlygoti nutukimą, kas ilgainiui pasireiškia kraujagyslių ir širdies ligų rizika, taip pat gali iššaukti antro tipo cukrinį diabetą. Šilkmedžio lapų ekstraktas nuo seno naudojamas, norint subalansuoti angliavandenių apykaitą organizme, nes lapuose yra medžiaga, kuri šiek tiek slopina fermentą, dalyvaujantį angliavandenių skaidyme, todėl vartojant tokius maisto papildus, sumažėja gliukozės kiekis“, – teigs vaistininkė Gabija Kruopytė.

Jėgų stoka su amžiumi ima skųstis ir vyrai, nors štai Vilniaus Bočių bendrijos šokių kolektyvo „Retro bočiai“ nariai neturi kada dūsauti dėl savosios sveikatos. Jaunatviškumo paslaptimi jie įvardina aktyvumą ir prevencines programas, skirtas būtent vyrų ligoms suvaldyti, tikindami, jog reguliarus apsilankymas pas urologą kiekvienam vyrui turėtų tapti rutinos dalimi.

„Prostata yra grynai vyriškas organas, jis yra mažajame dubenyje, po šlapimo pūsle. Prostata paslėpta giliai ir tai rodo, jog tai labai svarbus organas. Tai kaip šlapimo kranas, jeigu jis rūdija – vyras blogai šlapinasi. Prostata taip pat yra ir vyro sekso dirigentas, jeigu jis serga – tai ir orkestras blogai groja“, – laidoje pasakos gydytojas urologas prof. habil. dr. Balys Dainys.

Vienas iš būdų vyrams padėti sau – tai subalansuoti maisto papildai prostatai, potencijai ir gyvybingumui. Vyro organizmui itin naudingas juodasis eleuterokokas, iš Peru Andų kilusi pipirnė, afrikinės slyvos ekstraktas, goji uogos bei sėjamojo lino sėklos. Visos šios natūralios priemonės, sutalpintos į maisto papildo, tokio kaip „RED3“ kapsulę, tikslingai veikia vyro sveikatą bei padeda palaikyti normalią potenciją ir prostatos būklę.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Vedėjos Lauros Balčiūtės kalbinami senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 17 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.“

Taip pat skaitykite: