KLAUSOS APARATAS: geresnei gyvenimo kokybei!

Klausos aparatas – neeilinis pirkinys. Išmokti juo naudotis, priprasti, susigyventi ir pripažinti, kad tai – daiktas, kuris neapsakomai pagerins gyvenimo kokybę, ne visada lengva. Turbūt beveik kiekvienam, ką tik įsigijusiam klausos aparatą, kyla šimtai klausimų, pavyzdžiui: ,,Kodėl kartais girdžiu gerai, tačiau jau po kelių minučių aparatas krenta iš ausies?“
Norime padėti spręsti dažnai senjorams kylančias problemas, todėl pakalbinome klausos reabilitacijos centro ,,Surdotechnika“ direktorių Mantą Stankūną, kuris labai aiškiai ir suprantamai pateikė atsakymus ir įrodė, kad klausos aparatai iš tiesų gali suteikti komfortą ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Garbaus amžiaus močiutė ir vyresnio amžiaus vyras, dirbantis teatro sufleriu – abu kels skirtingus reikalavimus klausos aparatui. Kaip teisingai išsirinkti klausos aparatą, kad įsigyta prekė atitiktų kiekvieno individualius poreikius?

Klausos aparatą pagal poreikius parenka ir priderina klausos specialistas. Aparatai skirstomi į keletą kategorijų pagal kainą ir kokybę. Suprantama, garbaus amžiaus žmogaus gyvenimas yra ramesnis (jo klausomoji aplinka susideda iš bendravimo su draugais, šeima ir kt., televizoriaus, radijo ar telefono garsų), todėl jo poreikių spektras nebus toks platus, kaip aktyviai dirbančio neprigirdinčio asmens, patenkančio į žymiai sudėtingesnes situacijas.

Pradėjus naudoti klausos aparatą, pagerėjo ne tik girdimumas, bet ir paaštrėjo triukšmas. Kaip to išvengti? Ar vis dėlto teks priprasti?

Pradėti naudoti klausos aparatą pirmą kartą gali būti sunku. Praeis šiek tiek laiko, kol priprasite prie naujo garsų pasaulio. Jūsų smegenims taip pat reikia prisitaikyti. Gali atrodyti, kad garsai yra stipresni nei anksčiau. Bet nesijaudinkite – šis adaptacijos laikotarpis praeis.

Kodėl kai kurie balsai girdimi gerai, bet kitų balso tembrų net ir iš labai arti beveik negirdima? Ar tai reiškia, kad šiuo atveju įsigytas paprastas klausos aparatas nepadės spręsti problemos?

Jeigu negirdimi tam tikrų dažnių garsai, pavyzdžiui, moterų (250–4000 Hz) ar vyrų (120–3500 Hz) balsai, tai gali reikšti, kad klausos aparatui trūksta tam tikrų dažnių. Tai reikėtų patikrinti pas klausos specialistą ir galimai keisti aparatą.

Klausos aparatas krenta iš ausų, nesilaiko. Ar dėl to kaltas netinkamas dydis, forma? O gal vertėtų kuo dažniau jį nešioti ir tik pripratus aparatas nebekris?

Nešiojant užausinį klausos aparatą, laikymosi problemą sprendžia individualus įdėklas, kuris būna pagamintas pagal paciento ausies landą. Bėgant metams, ausies landa gali keistis, tad jeigu įdėklas buvo gamintas seniai, reikia apsilankyti pas klausos specialistą ir jį gaminti iš naujo. Individualų įdėklą reikia išmokti teisingai įsidėti. Ne dažnas nešiojimas, o tik tinkamai įdėtas įdėklas išspręs nesilaikymo problemą.

Ar įmanoma pakeisti, perdirbti klausos aparatą pagal kiekvieno individualius poreikius? Ar tai brangu? Gal, užuot tvarkius netinkamą, įsigyti naują aparatą?

Modernūs WIDEX klausos aparatai yra pritaikomi pagal individualius poreikius, o pablogėjus klausai ar pasikeitus girdėjimui, reikia kreiptis į klausos specialistą pakartotiniam suderinimui. Jeigu aparatas yra senesnis nei 5 metai ar buvo blogai prižiūrimas, verta pasvarstyti apie naują aparatą, nes ne visi senesni aparatai gali būti pritaikomi pagal individualius poreikius.
Derinimo kaina yra mažesnė nei naujo klausos aparato, tačiau reikia nepamiršti, kad seni ir nekokybiški prietaisai gali nepatenkinti žmonių poreikių ir reikės pirkti naują klausos aparatą.

Įsigijus aparatą, nepavyksta su juo ,,susidraugauti“. Patarkite, kaip priprasti prie naujo svetimkūnio savo ausyje.

Pradėję naudoti klausos aparatus, atsižvelkite į šiuos patarimus:

Pradėkite neskubėdami, pradžioje naudokite klausos aparatą trumpai, pavyzdžiui, vieną ar du kartus per dieną.

Naudokite klausos aparatą aplinkoje, kurioje nedaug žmonių ir nėra labai triukšminga.

Kartas nuo karto per dieną leiskite sau pailsėti.

Stebėkite, kad ausys dėl įdėklo trinties nepatintų. Jei ausys vis dėlto patino, kreipkitės į klausos priežiūros specialistą.

Duokite sau laiko prisitaikyti prie naujų garsų ir pojūčių.

Ką daryti, kad klausos aparatas būtų naudingas ir gerintų gyvenimo kokybę?

Klausos aparatą reikia pradėti nešioti kuo anksčiau, vos tik pastebėjus klausos sutrikimus. Taip išvengsite klausos pablogėjimo, bus užtikrinamas klausos aparato efektyvumas.

Įsitikinti, ar aparatas yra pritaikytas nešiotojui pagal jo poreikius.

Tinkamai prižiūrėti klausos aparatą.

Palaipsniui pradėti naudoti klausos aparatą kuo ilgiau, triukšmingesnėse aplinkose; bandyti klausytis radijo ar televizoriaus arba kalbėtis telefonu; dažniau naudoti klausos aparatus, kai esate su draugais ir šeima.

UAB „Surdotechnika”

Tel. 8 37 796 914

Eivenių g. 17,

LT- 50166, KAUNAS

El. p. info@surdotechnika.lt

www.surdotechnika.lt