KELIONĖ SU Žygimantu Barysu

Žygimantas Barysas – sparčiai tarp kelionių entuziastų populiarėjantis 33 metų ekspertas. Pats dažnai keliaujantis vaikinas nori tuo užkrėsti ir senjorus. „Kelionėms nereikia krūvos pinigų. Visiškai užtektų ir vienos pensijos. Be to, kviečiu pakeliauti dar šįmet ir aplankyti, pavyzdžiui, artimąją Vokietiją“, – sako specialistas ir plačiau apie savo idėją papasakoja žurnalo 60+ skaitytojams.

Žygimantai, pirmiausia trumpai prisistatykite.

Turėjau tapti profesionaliu pianistu, rimtai grojau šiuo instrumentu 20 metų, pelniau Prezidento premijas ir tarptautinių konkursų laureato titulus, tačiau sulaukęs paauglystės pasukau į žiniasklaidą. Pagal profesiją esu žurnalistas, o širdyje – kelionių ekspertas ir organizatorius. Mano tikslas – kad kuo daugiau žmonių keliautų, nes dabar tam puikus metas.

Kokią kelionę, į kurią dar būtų galima išvykti šįmet, galėtumėte pasiūlyti senjorams?

Aš esu skrydžių gerbėjas. Todėl kiekvieną kartą pamatęs lėktuve garbingo amžiaus žmones, labai apsidžiaugiu. Senjorų kelionės jau tampa gera tendencija. Manau, vienas iš pagrindinių aspektų, kalbant apie senjorų keliones, turėtų būti skrydžio trukmė. Todėl viena iš įdomiausių ir gana trumpų kelionių galėtų būti į Vokietijos sostinę Berlyną prieš didžiąsias metų šventes.

Kodėl rekomenduojate vykti būtent į šį didmiestį?

Nes pats jame buvau jau 31 kartą ir puikiai žinau, kad šis miestas turi ką pasiūlyti tiek jauniems, tiek vyresniems keliautojams. Čia apstu pramogų, prieš Kalėdas – daug kalėdinių mugių, o ką jau kalbėti apie apsipirkimo galimybes. Senjorams šįmet siūlau Kalėdų dovanas įsigyti būtent Berlyne.

Kiek trunka skrydis iki Berlyno?

Šiuo metu į Vokietijos sostinę keleivius skraidina kelios kompanijos. Dvi iš jų vykdo tiesioginius skrydžius. Tad jei skrendate be persėdimų, Berlyną iš Vilniaus galite pasiekti vos per pusantros valandos. Tai yra taip pat greitai, kaip nuvykti iš Lietuvos sostinės iki Kauno. Jei skrydis su persėdimu (yra galimybė persėsti Rygoje, Kijeve arba dar keliuose miestuose), tuomet jūsų kelionė užtruks bent keliomis valandomis ilgiau.

Kokia vidutinė skrydžio kaina?

Lėktuvo bilietai į Vokietijos sostinę rudenį ir žiemą visuomet yra pigesni. Į abi puses galima nuskristi už 40–60 eurų, tiesiog reikia sulaukti tinkamų specialiųjų pasiūlymų. Jei neturite laiko laukti, įprastai bilietai į abi puses kainuoja apie 100 eurų.

Kiek keliautojai galėtų tikėtis mokėti už nakvynę?

Ji Berlyne itin pigi – nuo paprastų nakvynės namų iki ištaigingų viešbučių: kainos svyruoja nuo 30 iki kelių šimtų eurų už naktį. Dažniausiai klientams randu vidutinio lygio viešbutį, kuriame nakvynė kainuoja apie 50–60 eurų.

Užsiminėte, kad Berlyne labai daug kalėdinių mugių. Kuo jos ypatingos?

Šiame mieste esu buvęs daug kartų ir mane kaskart, kai čia viešiu šaltuoju periodu, džiugina Kalėdų dvasia. Ji šiame mieste ypatinga. Gali nieko neveikti, o tiesiog būti. Būti tose mugėse, stebėti žmones, įsigyti kokį skanėstą ar karšto gėrimo.

Vienoje TV laidoje esate pasakojęs, kad jau daug metų neperkate drabužių ir kosmetikos Lietuvoje, o tai darote būtent Berlyne. Iš tiesų ten kainos ypatingos?

Tikrai taip. Kartais organizuoju keliones į šį miestą ir tuo pačiu su keliautojais einame į parduotuves. Iš jų daugelis išeina labai dvejopai nusiteikę. Viena vertus, labai džiaugiasi įsigiję gerų prekių už patrauklią kainą, kita vertus – pyksta, kad Lietuvoje viskas taip brangu.

Pavardinkite konkrečiai, kokios ten kainos.

Jei kalbėtume apie drabužius, džinsai ar kelnės kainuoja nuo 5 eurų, marškinėliai – nuo 2–3 eurų, striukės ar kiti šilti drabužiai – nuo 10–15 eurų. Kosmetika pigesnė, o dažnai ir geresnės kokybės – dvigubai ar net trigubai. Tarkime, mano mėgstama dantų pasta Berlyne kainuoja 0,65 euro, o Lietuvoje – nuo 6 iki 10 kartų brangiau. Todėl dažnai ir sakau: man ne tik patinka vykti į Vokietiją pailsėti, tačiau aš ten ir sutaupau.

Kokiomis pramogomis Berlyne galėtų mėgautis senjorai?

Jų yra pačių įvairiausių: vienos mokamos, kitos – ne. Pasaulyje garsi Berlyno filharmonija, kur vyksta puikūs klasikos koncertai, o bilietai nėra brangesni nei, tarkime, Lietuvoje. Yra išskirtinė muziejų sala, kur vienoje vietoje gausu daug eksponatų. Šis objektas yra mokamas, tačiau senjorams taikomos specialios nuolaidos. Iš nemokamų objektų galima pasivaikščioti prie garsiosios Berlyno sienos. Reikėtų paminėti Reichstago (Vokietijos valdžios pastato) lankymą. Tai nekainuoja, tereikia savo vizitui iš anksto užsiregistruoti internetu, ir pateksite į šį įdomų objektą be mokesčio.

O kiek Berlyne kainuoja maistas arba transportas?

Vokietijos sostinė garsėja puikiu viešuoju transportu. Už 7 eurus galima įsigyti transporto bilietus ir visą dieną keliauti tiek metro, tiek autobusais, tiek tramvajais. Viskas aišku ir labai paprasta. Maisto kainos panašios arba net mažesnės nei Lietuvoje.

Ką jūs pats parvežate dovanų iš šio miesto?

Dažnai dovanų vežu vokiškus saldumynus, drabužius ar net kosmetiką.

Kokiu principu organizuojate keliones?

Už tam tikrą mokestį, kuris priklauso nuo kelionės sudėtingumo, galiu suorganizuoti atostogas nuo A iki Z. Netrukus pradėsiu teikti mokamą asmeninio lydėjimo paslaugą tiems, kurie nepasitiki savo užsienio kalbos žiniomis arba šiaip svetimoje šalyje bijo keliauti be palydos.

Kaip su jumis susisiekti?

Lengviausiai esu pasiekiamas socialiniais tinklais:
man galima parašyti „Facebook’e“, „Instagram’e“. Taip pat darbo dienomis esu pasiekiamas telefonu
+370 618 07 038.