,

Lietuvos Raudonasis Kryžius: „Trečdalis vyresnių žmonių – traumas patiria savo namuose“

Vienišumo problema senjorų tarpe Lietuvoje – tapusi masiniu reiškiniu. Vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių Lietuvoje yra daugiau kaip pusė milijono ir šis skaičius kasmet auga. Vieniši senjorai savo namuose dažnai nepasirūpina saugia aplinka ir dėl to gali patirti įvairių sužalojimų, todėl Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) pradeda šviečiamąją inciatyvą „Būk saugus“, skirtą vienišų senjorų saugumo užtikrinimui savo aplinkoje, kurioje praleidžia daugiausiai laiko.

Kaip sumažinti traumų rizikas namuose

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus „Šiltų apsilankymų“ programa yra skirta senjorų vienišumo mažinimui. LRK savanoriai reguliariai lanko vienišus senjorus, mezga su jais draugystę, užsiima įvairiomis senelių mėgstamomis veiklomis ir padeda užsiimti veiklomis, kurių vieni senjorai daryti jau nebegali. Pradėjus iniciatyvą „Būk saugus“, savanoriai, lankantys senjorus, vizitų metu daug dėmesio skirs apšvietai – informuos senjorus, kaip tinkamai reikėtų pasirūpinti saugia aplinka, kurioje praleidžia daugiausiai laiko. Tam sukurti specialūs informaciniai lankstinukai, kuriuose pateikiama svarbiausia medžiaga apie rizikas namuose, buityje ir kaip esančias rizikas sumažinti bei pavojaus kasdienėje aplinkoje išvengti.

Lietuvos Raudonasis Kryžius rekomenduoja atkreipti dėmesį į senjorų aplinką lauke, kambariuose, o taip pat – virtuvėje ir vonioje. Patariama pasirūpinti apšviestu ir švariu patekimu į rūsį, tvarkinga aplinka kieme, kad būtų kuo mažiau daiktų, už kurių galima lengvai užkliūti, pasirūpinti saugumu ir sode naudojamų daiktų. Taip pat LRK pataria pasirūpinti kritimo rizikos sumažinimu kambaryje: daiktus sudėti taip, kad būtų kuo paprasčiau juos pasiekti ir nereikėtų pasilipti ant kitų, dažnai nestabilių daiktų, pasirūpinti tvarkingais prailginimo laidais ir kitais daiktais, galinčiais trukdyti praeiti, taip pat būtina naudoti neslystančius kilimėlius vonioje ir virtuvėje, kadangi šiose patalpose kritimo rizika – bene didžiausia. Rekomenduojama aiškiai sužymėti ir atskirti sveikatai pavojingus produktus, esančius virtuvėje, nepamiršti užsukti viryklės dujas bei pasirūpinti tinkamu apšvietimu namuose, o taip pat rankenomis, kurių būtų galima įsikibti lipant į vonią ir kt. Tokių ir panašių patarimų pasiruošę senjorams duoti savanoriai ir pasakoti apie saugios aplinkos užtikrinimo naudą.

Pasirūpinti senjorų saugumu namuose – būtina

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus „Šiltų apsilankymų“ programos vadovė Rasa Stankevičienė sako, kad dažniausiai, kai kalbama apie saugumą – galvojama apie saugų elgesį gatvėje, prie vandens telkinių ir t.t., tačiau retai kada susimąstoma ar patys pasirūpiname saugia aplinka savo namuose. „Net trečdalis vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių patiria traumas namuose, 1 iš 10 patiria ir sunkias traumas. Susižeidimai namuose dažnai yra labai skaudūs – vyresniame amžiuje susilpnėjus sąnariams, sutrikus koordinacijai, traumos patiriamos esant net ir mažoms kliūtims namuose. Papildomi laikikliai, neslystantys kilimėliai, net ir naktinės lemputės turėjimas šalia lovos gali sumažinti traumų tikimybę“, – sako R. Stankevičienė. Rasa pasakoja žinanti atvejų, kai LRK savanorių lankomi senjorai susižeidžia, nes, pavyzdžiui, neturi lengvai pasiekiamo šviesos jungiklio arba nepasirūpina neslidžiomis grindimis, didžioji dalis traumų patiriama tamsoje, nukritus. „Kadangi vyresnio amžiaus žmonėms sužeidimai ir lūžiai gyja ženklai lėčiau ir sunkiau, esame įsitikinę, kad svarbu senjorams pasakoti ir informuoti juos apie saugios aplinkos užtikrinimo svarbą. Net ir tokios smulkmenos, kaip neslystančios šlepetės ar susukti laidai, gali padėti išvengti skaudžių padarinių“, – pasakoja R. Stankevičienė.

Šiuo metu Lietuvos Raudonojo Kryžiaus „Šiltų apsilankymų“ programoje savanoriai lanko 1828 senjorus visoje Lietuvoje, todėl iniciatyva „Būk saugus“ bus vykdoma dideliu mastu ir tikimasi, kad kuo didesniam skaičiui senjorų padės geriau pasirūpinti savimi ir savo sveikata.

Taip pat skaitykite: