,

Vanduo – sveikatos ir geros savijautos šaltinis

Vanduo būtinas palaikyti gerai mūsų savijautai. Kad organizmas veiktų sklandžiai, vandens turime vartoti pakankamai. Tokie požymiai, kaip išsausėjusi oda, sumažėjęs šlapimo kiekis ir patamsėjusi jo spalva, džiūstanti burna, atsiradęs nuovargis, silpnumas bei svaigstanti galva, gali signalizuoti, kad vandens organizmui trūksta. Sertifikuota „WildFit“ mitybos programos specialistė Jurgita Bažanovienė teigia pastebinti, kad daugybė žmonių apskritai neturi įpročio reguliariai gerti vandenį. Be to, daroma ir tam tikrų jo vartojimo klaidų.

Vandens trūkumą ne visada išduoda troškulys

„Vanduo yra labai svarbus – mes patys sudaryti iš 70 proc. vandens. Trys ketvirtadaliai smegenų ir trys ketvirtadaliai širdies yra vanduo“, – sako J. Bažanovienė. Pašnekovės teigimu, gerdami vandenį padedame kūnui ir organizmo ląstelėms išsivalyti, pakankamas vandens gėrimas yra vienas pamatinių dalykų, turinčių teigiamos įtakos mūsų sveikatai. Jis padeda palaikyti odos elastingumą, užtikrinti tinkamą gleivinių (nosies, akių, burnos) drėkinimą, gerina darbingumą ir medžiagų apykaitą. Mažai jo vartojantį žmogų J. Bažanovienė palygina su perdžiūvusia žeme. „Jeigu žemė perdžiūvusi, kad ir kiek į ją pilsi vandens, tas vanduo išbėgs ir jo nepasisavins. Žmogus net nejaučia, kad nori vandens, yra ištroškęs. Bet jeigu reguliariai pili vandenį, mūsų kūnas, kaip ir ta žemė, pradeda jį į save gerti – pradeda formuotis troškulys ir noras atsigerti. Kai vandens gėrimas tampa įpročiu, tu nebegali nebegerti“, – vaizdžiai paaiškina specialistė.

Vandens gėrimas – įprotis, kurį galima išsiugdyti

Įprastai per dieną rekomenduojama išgerti nuo 6 iki 8 stiklinių vandens – nors šis skaičius, priklauso nuo aplinkybių (aktyvios fizinės veiklos, oro temperatūros, kūno svorio ir pan.) ir gali kisti. Jeigu žmogus neturi įpročio vartoti pakankamai vandens, J. Bažanovienė pataria pradėti bent nuo keturių stiklinių per dieną. „Užtrunka laiko, kol susiformuoja įprotis. Dirbdama su žmonėmis pastebiu, kad jie maždaug mėnesį ar pusantro pratinasi vandenį gerti reguliariai“, – pasakoja specialistė. Išsiugdyti šį įprotį gali padėti įvairios mobilios programėlės, kurios siunčia priminimus, kada jau metas atsigerti. Moteris sako, pati visur keliaudama ir važinėdama nuolat su savimi pasiimanti vandens gertuvę – ji taip pat gali tapti priminimu vartoti daugiau skysčių. Jei paprastą vandenį gerti neskanu, J. Bažanovienė siūlo jį gardinti agurkais, mėtomis ar citrina. J. Bažanovienė pasakoja, kad anksčiau žmonės reikiamą skysčių kiekį gaudavo valgydami gamtoje surinktus vaisius ar daržoves. Specialistės teigimu, šiais laikais daržovių ir vaisių valgome, palyginti, mažai. „Jeigu valgytume labai daug daržovių, sezoninių uogų, vaisių – tai mums nereikėtų nei tų šešių, nei tų aštuonių stiklinių vandens. Bet patys žinome, kiek šiandien valgome daržovių“, – šypsosi pašnekovė.

Rytą pradėti nuo vandens stiklinės

Daugelis žmonių neįsivaizduoja savo dienos pradžios be rytinio kavos puodelio. J. Bažanovienė atkreipia dėmesį, kad didelė klaida savo rytą pradėti būtent nuo jo, o ne nuo stiklinės vandens. „Naktį vyksta labai daug procesų. Kai miegame vyksta šalinimas, riebalų deginimas, kvėpuodami išgariname labai daug vandens – todėl atsikėlus ryte mums reikia prarastą skysčių kiekį kompensuoti“, – sako specialistė. Jos teigimu, geriausia tai padaryti lėtai, mažais gurkšneliais išgeriant stiklinę šilto (36-37°C) vandens. Jis taip pat padės pažadinti žarnyną ir paruošti organizmą virškinimo veiklai.

Vartojimo klaidos

Pasak pašnekovės, viena dažniausiai pasitaikančių vandens vartojimo klaidų yra jo gėrimas valgio metu. „Taip mes atskiedžiame savo skrandžio sultis, todėl maistas virškinamas daug ilgiau. Tam, kad mūsų virškinimo procesas vyktų greitai ir efektyviai, rekomenduojama vandenį gerti 20 min iki valgio ir 40 min po valgio“, – sako J. Bažanovienė. Dar viena klaida ji įvardija žmonių pomėgį gerti itin šaltą vandenį. „Kūnas atiduoda daug energijos, kad jį sušildytų“, – paaiškina specialistė.

Ryšys tarp sunkiai virškinamo maisto ir vandens gėrimo

„Suvalgykit blynus, cepelinus ir pajauskit, kaip jūs jaučiatės: dvidešimt minučių, valandą, dvi valandas po valgio? Jeigu pradedate litrais gerti vandenį ir nenorite pasikelti nuo sofos – skrandis dirba labai sunkų darbą. Visa energija naudojama tik virškinimui – minimaliai ja aprūpinamos smegenys, širdis, plaučiai, o visa kita yra „išjungiama“: imunitetas, ląstelės atsinaujinimas… Todėl labai dažnai po įvairių mūsų mėgstamų patiekalų, tokių kaip picos, kugelis, mus labai troškina – kūnas stengiasi visa tai kuo greičiau pašalinti“, – sako J. Bažanovienė. Dėl šios priežasties nereikėtų piktnaudžiauti sunkiai virškinamu maistu.

Liveta Burkštaitė

 

 

 

Taip pat skaitykite: