,

Kaip prižiūrėti rūbus ir išlaikyti juos puikios būklės?

Aukštos kokybės drabužiai yra ne tik asmeninio stiliaus atspindys, bet ir investicija į garderobą. Norint maksimaliai išnaudoti rūbų kolekciją, būtina suprasti, kaip tinkamai ją prižiūrėti. Laikydamiesi kelių paprastų rekomendacijų, prailginsite drabužių tarnavimo laiką, išlaikysite juos puikios būklės ir užtikrinsite, kad visada atrodytumėte puikiai!

 

Striukių priežiūra

 

Striukės yra esminiai garderobo elementai, kuriems reikia skirti ypatingą dėmesį, kad būtų išsaugota jų išvaizda ir funkcionalumas. Žinoma, jei spintoje – tik kokybiškos striukės, užduotis palengvėja.

 

Prieš pradėdami skalbti, pabandykite dėmes valyti švelniu plovikliu ir minkšta šluoste ar kempine. Švelniai patrinkite pažeistą vietą, stengdamiesi stipriai nešveisti. Tai gali pažeisti audinį arba pakeisti spalvą.

 

Taip pat atkreipkite dėmesį į striukės etiketėje pateiktus nurodymus. Skirtingiems audiniams gali reikėti specialių valymo būdų. Pavyzdžiui, cheminio valymo arba skalbimo rankomis.

 

Striukes kabinkite ant tvirtų, plačių pakabų, kad jos neišsikraipytų ir išlaikytų formą. Neužgriozdinkite spintos – dėl to gali atsirasti raukšlių. Jei vietos nedaug, investuokite į orui pralaidžius drabužių maišelius, kad apsaugotumėte striukes nuo dulkių ir drėgmės.

 

Geriausia skalbimo praktika

 

Kad drabužiai būtų švarūs ir nepriekaištingos būklės, svarbu tinkamai skalbti.

 

Rūšiuokite skalbinius į atskiras krūvas pagal spalvą ir audinio tipą. Tamsesnių ir šviesesnių spalvų skalbimas atskirai padeda išvengti spalvų išblukimo. O panašių audinių grupavimas sumažina trinties sukeltų pažeidimų riziką.

 

Atkreipkite dėmesį į priežiūros etiketėje nurodytą rekomenduojamą vandens temperatūrą. Karštas vanduo tinka baltam medvilniniam audiniui ir stipriai suteptiems daiktams. O šaltas vanduo yra tinkamesnis švelniems audiniams ir padeda išsaugoti spalvas.

 

Pasirinkite švelnią, pH neutralią skalbimo priemonę, tinkančią konkretiems drabužiams. Venkite naudoti aštrius skalbiklius ar baliklius. Jie gali išblukinti, susilpninti pluoštus ar net pažeisti švelnius audinius.

 

Kuo greičiau pašalinkite dėmes, kad jos neįsigertų. Laikykitės konkrečių dėmių šalinimo būdų, atsižvelgiant į dėmės tipą ir audinį. Visada patartina bet kokią dėmių šalinimo priemonę išbandyti mažame, nepastebimame plote, prieš naudojant ją ant viso drabužio.

 

Jautrių audinių puoselėjimas

 

Subtiliems audiniams reikia ypatingos priežiūros, kad jie išliktų švelnūs, išlaikytų formą ir ilgaamžiškumą.

 

Kai kuriuos delikačius audinius, tarkim, šilką, nėrinius ar kašmyrą, geriausia skalbti rankomis. Pripildykite dubenį drungno vandens ir švelnaus skalbiklio, specialiai skirto trapiems drabužiams skalbti. Švelniai išmaišykite rūbą, kruopščiai išskalaukite ir atsargiai išgręžkite vandens perteklių. Venkite pernelyg didelio trynimo ar sukimo. Tai gali pažeisti audinį ar pakeisti jo formą. Vietoj to švelniai išspauskite vandens perteklių ir padėkite drabužį lygiai ant švaraus rankšluosčio, kad išdžiūtų.

 

Džiovinimo ir lyginimo būdai

 

Džiovinkite drabužius ore, jei tai įmanoma. Padėkite juos lygiai ant švaraus rankšluosčio arba pakabinkite ant skalbinių džiovyklos. Venkite tiesioginių saulės spindulių. Dėl jų spalvos gali išblukti.

 

Jei nusprendėte drabužius džiovinti mašinoje, pasirinkite žemą kaitinimo lygį, kad jie nesusitrauktų ir nebūtų pažeisti. Išimkite rūbus, kol jie dar šiek tiek drėgni, kad kuo mažiau susiraukšlėtų ir palengvėtų lyginimo procesas.

 

Prieš lygindami visada patikrinkite etiketę, kad nustatytumėte audiniui tinkamą temperatūrą. Jei lyginate subtilius audinius, tarp lygintuvo ir drabužio padėkite švarią šluostę, kad apsaugotumėte juos nuo tiesioginio karščio. Lyginkite lygiais, atsargiais judesiais. Venkite pernelyg didelio spaudimo ar ilgo kontakto vienoje vietoje.

 

Drabužių laikymo sprendimai

 

Prieš padėdami drabužius įsitikinkite, kad jie yra švarūs ir be dėmių. Nešvarumai gali pritraukti kenkėjus ir laikui bėgant padaryti nepataisomą žalą.

 

Drabužius iš tvirtų audinių, pavyzdžiui, džinso ar trikotažo, sulenkite, kad jie neišsitampytų. Delikačius daiktus, tarkim, sukneles ar palaidines, pakabinkite ant paminkštintų pakabų, kad jie išlaikytų formą. Drabužiams nuo dulkių ir drėgmės apsaugoti naudokite užvalkalus arba orui pralaidžius laikymo maišelius.

 

Norėdami išvengti ilgalaikio drabužių susiraukšlėjimo ir išlaikyti puikią jų būklę, sezoniškai keiskite drabužių spintą. Ne sezono drabužius laikykite vėsioje ir sausoje vietoje, saugodami juos nuo drėgmės bei saulės spindulių.

 

Batus laikykite originaliose dėžėse arba naudokite maišelius, kad jie nesusidėvėtų ir nesikauptų dulkės. Laikykite juos gerai vėdinamoje patalpoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

 

Kai abejojate, kreipkitės pagalbos į specialistą

 

Ypač subtiliems ar vertingiems daiktams gali būti reikalinga profesionali priežiūra. Daiktus, kurių etiketėse rekomenduojama valyti sausuoju būdu, reikėtų patikėti profesionalioms cheminio valymo įmonėms. Jie turi patirties, kaip veiksmingai tvarkyti subtilius audinius ir dėmes.

 

Jei reikia, investuokite į rūbų taisymą, kad pratęstumėte mėgstamų drabužių tarnavimo laiką. Kvalifikuotas siuvėjas gebės atkurti pirminę drabužio išvaizdą – nuo sagų keitimo iki siūlių taisymo.

 

Drabužių priežiūra yra esminis aspektas, siekiant išlaikyti jų kokybę, išvaizdą ir ilgaamžiškumą. Taikydami tinkamą skalbimo praktiką, naudodami skirtingiems audiniams pritaikytus valymo metodus ir įgyvendindami protingus rūbų laikymo sprendimus, išlaikysite drabužius puikios būklės ilgus metus. Svarbiausia – nepamirškite skaityti ir laikytis priežiūros etikečių!



Taip pat skaitykite: