,

Pasidabruoti ir tikro sidabro papuošalai: ryškiausi skirtumai

Sidabriniai papuošalai – tai amžinas stiliaus akcentas, kurio nevengia pasiilgusieji elegantiško stiliaus. Tačiau ar žinojote, kad ne visi sidabriniai papuošalai yra vienodi ir lygiaverčiai? Mados rinkoje išvysime nemažai tikro sidabro dirbinių, tačiau greta jų lentynose neretai puikuojasi ir iš pirmo žvilgsnio panaši, bet iš tiesų kitokia – pasidabruota juvelyrika. Kokie yra pagrindiniai tikro sidabro bei pasidabruotų papuošalų skirtumai ir kokį pirkinį verta rinktis savo stiliui? Aptarkime svarbiausią informaciją, kuri pravers naujo papuošalo paieškose.

Sidabriniai papuošalai ir pasidabruota juvelyrika: esminis skirtumas – sudėtis

Pasidabruoti juvelyriniai dirbiniai, kaip ir galime suprasti iš pavadinimo, gaminami padengiant kitą metalą plonu sidabro sluoksniu. Įprastai tokie papuošalai kaldinami iš vario, žalvario ar nikelio, o tuomet apliejami sidabru naudojant galvanizavimo techniką. Taip žiedas, apyrankė ar auskarai pasidengia lygiu, spindinčiu sidabro sluoksniu ir iš pirmo žvilgsnio niekuo nesiskiria nuo tikro sidabrinio papuošalo. Tiesa, įprastai pasidabruotuose papuošaluose tikro sidabro kiekis yra minimalus – vos 0,5 % ar dar mažiau.

Tuo tarpu sidabriniai papuošalai, dažniausiai žymimi 925 praba, gaminami iš tikro sidabro lydinio. Nors ir jame yra kitų metalų (dažniausiai – vario) priemaišų, įprastai sidabro mišinyje būna bent 92,5 %. Šis taurusis metalas yra pakankamai minkštas, tad aukštai papuošalo kokybei ir jo patvarumui būtina naudoti kitus komponentus – nedidelį kiekį kietesnių metalų.

Sidabriniai papuošalai pranašesni patvarumu

Dar vienas ryškus pranašumas, kuriuo džiugina tikri sidabriniai papuošalai – tai ilgaamžiškumas. Nešiojant pasidabruotus papuošalus, įprasta matyti, kaip spindesys pamažu nusitrina, gali dingti ir paties sidabro atspalvis. Pirminės pasidabruoto papuošalo išvaizdos savo jėgomis, deja, nesusigrąžinsime – juvelyrinį dirbinį reikėtų iš naujo padengti sidabro sluoksniu.

Tikri sidabriniai papuošalai yra prižiūrimi kur kas paprasčiau. Natūralu, kad laikui bėgant papuošalo išvaizda kinta, tačiau tauriojo metalo gaminį nesunku atšviežinti ir namų sąlygomis. Pasinaudojus specialia sidabro servetėle ar dantų šepetėliu ir dantų pasta, ypatingo papuošalo grožiu galima mėgautis ir toliau. Užtikrinus tinkamą priežiūrą, tauriojo metalo papuošalai gali tarnauti visą gyvenimą ir net būti perduodami iš kartos į kartą.

Sprendimas taupantiems: kurį papuošalą rinktis?

Akivaizdu, kad naujo papuošalo paieškoje ypatingą svarbą įgauna ne tik dailus dizainas, bet ir optimali kaina. Įprastai pasidabruoti papuošalai yra kiek pigesni, nes tikro tauriojo metalo juose nedaug. Toks stiliaus akcentas gali tapti puikia ekonomiška alternatyva norintiems sidabru pasipuošti tik retomis progomis. Pasidabruotas paviršius yra itin jautrus nuolatiniam nešiojimui, tad šių papuošalų nerekomenduojama rinktis kasdienai – tokiu atveju pasidabruoto žiedo, apyrankės ar kaklo papuošalo išvaizda negrįžtamai pasikeis akimirksniu.

Kita vertus, tikri sidabriniai papuošalai gali tapti vertinga investicija, kuria džiaugtis galėsite kiekvieną dieną. Nors, lyginant su kitais tauriųjų metalų gaminiais (pavyzdžiui, auksu ar platina), sidabras yra pakankamai pigus, nepaisant to, jis išlaiko elegantišką įvaizdį ir aukštą kokybę. Būtent todėl sidabriniai papuošalai dažnai tampa ir akcentu ypatingoms šventėms, ir papuošalu kasdieniams įvaizdžiams.

 

Galime drąsiai teigti, kad tiek pasidabruoti, tiek sidabriniai papuošalai – tai patrauklus akcentas kiekvieno stiliui. Nors pasidabruoti juvelyriniai dirbiniai nėra tokie patvarūs ir jų ilgaamžiškumui užtikrinti prireiks atsakingos priežiūros, tai gali būti puiki alternatyva norintiems sutaupyti ar besipuošiantiems itin retai. Tuo tarpu tikro tauriojo metalo akcentai patiks vertinantiems ypatingai aukštą kokybę, kuriai prireiks didesnių, tačiau tikrai prasmingų investicijų. Svarbiausia – suprasti skirtumus tarp šių papuošalų ir išsirinkti tokį, kuris geriausiai atliepia jūsų stilių ir papuošalų

Taip pat skaitykite: