,

Plaukų transplantacija – kaip žinoti kada reikalinga?

Plaukų transplantacijos tema mus pakonsultuoti sutiko grožio terapijos ir estetikos klinikos Sugihara gydytoja dermatologe-trichologe Rasa Aurelija Vankevičiūtė. Plaukams įtakos turintys vidiniai ir išoriniai veiksniai kartais ima kelti rimtų problemų. Vienas tokių atvejų yra stiprus plaukų retėjimas ir jų netekimas. Jei šis procesas nesiliauja ir netgi stiprėja, tenka įvardinti, kad tai plikimas, kuriam reikia taikyti plaukų transplantaciją. 

Kas yra plaukų transplantacija?

Plaukų transplantacija yra procedūra, kurios metu atkuriama prarasta plaukų augimo linija ir atkuriamas plaukų tankis. Procedūros metu į nuplikusias galvos dalis transplantuojami genetiškai nesunyksiantys paties paciento plaukų svogūnėliai (folikulai), paimti iš donorinės, dažniausiai pakaušio dalies, zonos.

Ši procedūra dažnais atvejais taikoma tuo atveju, kai sergama androgenine alopecija, dėl kurios pažeidžiami plaukų folikulai ir jie palaipsniui plonėja, kol galiausiai visai išnyksta. 

 Kokie požymiai išduoda, kad reikia plaukų transplantacijos?

Bene dažniausia plaukų slinkimą nulemianti priežastis yra androgeninė alopecija. Tai plikimas, nulemtas paveldėto plaukų folikulų polinkio neįprastai sureaguoti į kraujyje esančių androgenų – vyriškų lytinių hormonų – kiekį. Kitaip sakant, tai genetinių ypatybių paskatintas plikimas.  Tokiu atveju plaukų transplantacija tampa vieninteliu išties veiksmingu ir patikimu sprendimu. Paprastai visos kitos išbandytos priemonės, netgi ir medikamentinis gydymas, nebesuteikia poveikio, o pats plikimas yra jau pažengęs ir įsisenėjęs. 

Labai svarbu nedelsti, įtariant rimtesnę plaukų slinkimo problemą, nes plaukų transplantacijos efektyvumas didžiausias būna tada, kai ji atliekama plikimui dar smarkiai neįsibėgėjus.  

Androgeninė alopecija, pasižyminti laipsnišku plaukų netekimu, dažniau ištinka vyrus, tačiau ja serga ir moterys. Moterys, skirtingai nei vyrai, dažnai galutinai nenuplinka. Vyrų plikimas paprastai būna ryškesnis priekinėje, vidurinėje skalpo dalyje ir viršugalvio srityje, prasidedantis nuo smilkinių, o moterų – kaktos ir viršugalvio srityse. 

 Kiek laiko trunka plaukų transplantacija ir kaip greitai po jos atsigaunama?

Plaukų transplantacija apima keletą etapų. Pirmiausia vyksta paciento konsultacija su gydytoju dermatologu-trichologu, atliekami kraujo tyrimai. Įvertinus visus veiksnius ir matant galimos plaukų transplantacijos efektyvumą, laukia pati procedūra, kuriai specialus paciento pasirengimas nereikalingas.

 

Plaukų transplantacijos operacija susideda iš keturių žingsnių:

  1. Aptariamos ir pažymimos vietos, į kurias bus persodinti plaukai. 
  2. Atlikus vietinę anesteziją, vietose, kur bus transplantuojami plaukai, maža adatėle padaromos skylutės – taip žinomas tikslus reikiamų folikulų skaičius. 
  3. Iš paciento pakaušio zonos išgaunami donoriniai folikulai;
  4. Po pertraukos, folikulai galiausiai susodinami pažymėtose vietose.

Procedūra įprastai trunka nuo penkių iki aštuonių valandų. Atsigavimo laikotarpis neilgas- nuo skausmo vaistų dažniausiai neprireikia, savijauta jau kitą dieną būna gera. Tiesa, rekomenduojama bent savaitę pailsėti namuose ar tęsti darbus nuotoliniu būdu.

 

Kaip apskaičiuojama plaukų transplantacijos kaina?

Plaukų transplantacijos kaina atskirais atvejais gali skirtis, mat galutinė kaina priklauso nuo įsodinamų plaukų folikulų skaičiaus. Vienam pacientui į tą patį plotą gali būti implantuoti 1000, o kitam 1500 folikulų. Visa tai priklauso nuo plaukų spalvos, storio ir vietos, kurioje bus atliekama transplantacija. Vieno plaukų folikulo įsodinimo kaina yra 3 eurai. Galutinė procedūros kaina būna įvertinama dermatologo-trichologo konsultacijos metu. 

Taip pat skaitykite: