,

Kūdikių čiulptukai – ką būtina apie juos žinoti?

Pasak, istorinių šaltinių čiulptukai kūdikiams buvo išrasti jau 1901 metais. Tačiau, jie skyrėsi nuo tų ką turime šiuolaikiniame pasaulyje. Anksčiau, moterys vaikams duodavo vadinamuosius „kūdikių paguostukus”, tai yra nedidelė medžiagos skiautė, į kurios vidų buvo įdedamas medaus ar uogienės įdaras, o gale surišamas mazgas. 

Šiais laikais turime didelį čiulptukų pasirinkimą priklausomai nuo jo formos, spalvos, medžiagos iš kurios jis yra pagamintas. 

Forma:

  • Vyšnios kauliuko formos
  • Lašo formos 
  • Ortodontiniai čiulptukai 

Lašo ir vyšnios kauliuko formos čiulptukus geriausia naudoti krūtimi maitinamiems kūdikiams. Šių čiulptukų spenelis sudarytas iš minkšto ir apvalaus galo. Tai netrukdo vaiko liežuviui laisvai ir nevaržomai judėti burnoje. Tačiau, pasak ekspertų, jei kūdikiui pernelyg ilgai duosite tik tokios rūšies čiulptukus, jie ateityje gali neigiamai įtakoti vaiko žandikaulio vystymąsi, todėl reikėtų įsigyti naują, ortodontinį čiulptuką. 

Priešingai anksčiau minėtiems čiulptukams, ortodontiniai čiulptukai yra skirti buteliuku maitinamiems kūdikiams. Kadangi, šių čiulptukų minkštosios dalies galas yra nupjautas taip, jog vaiko liežuvis atsitrauktų gilyn į burną. Vaikas pripranta maitintis liežuvį laikydamas gale ir grįžti prie taisyklingo krūties žindymo jam būtų ypatingai sudėtinga, nes tik vyšnios ir lašo formos čiulptukai suteikia artimesnį ryšį su prieno traukimu iš krūties. Taip pat, naudinga žinoti, kad šie čiulptukai padeda vaiko žandikauliui taisyklingai formuotis, kadangi maitinimosi metu yra stiprinami vaiko burnos raumenys. Naudojant šiuos čiulptukus vaikas kvėpuoja per nosį, jų dėka augantys dantukai dygsta taisyklingai.

Medžiagos:

  • Kaučiukas/Lateksas (pvz.: BIBS)
  • Silikonas (pvz.: Philips Avent)

Natūralus kaučiukas gaunamas iš gamtinės medžiagos kaučiukmedžio sakų, jo spalva primena medaus spalvą, taip pat jis yra minkštas ir elastingas, todėl vaiko liežuvis turi daug vietos laisvai judėti. Naudojant tik natūralaus kaučiuko gaminį bus gaunamos tokios naudos kaip: sumažintą alerginių ir hormoninių pokyčių riziką. 

Silikoniniai čiulptukai gaminami iš dirbtinės medžiagos, tai reiškia, kad jie yra ypač atsparūs įvairiems išoriniams veiksniams: sunkiau nusidėvi ir yra atsparūs saulės spinduliams. Ši medžiaga yra kiek mažiau elastinga, bespalvė ir bekvapė. 

Kaip teisingai prižiūrėti čiulptukus?

Bendras visų čiulptukų požymis toks, kad atsiradus bet kokiems nusidėvėjimo požymiams – įbrėžimams, įskilimams ar net atsiradus skylutėms būtina juos išmesti. Todėl labai svarbu rinktis tik geros kokybės čiulptukus.

Taip pat, reikia tinkamai juos sterilizuoti:

  • Virimas aukštoje temperatūroje. Lyginant natūralius čiulptukus su silikoniniais verdant atsparesni išlieka dirbtinės medžiagos, todėl juos galima virti dažniau. Na, o kadangi natūralūs yra mažiau atsparūs  juos rekomenduojama dažniau keisti.
  • Atnaujinimas. Kaučiuko ir lateksinius čiulptukus rekomenduojama atnaujinti po 4 – 5 savaičių naudojimo. Silikoninius keisti nauju reikia po 5 – 6 savaičių. Tačiau, verta paminėti tai, kad  perkant čiulptuką dažniausiai yra nurodyta kiek laiko jis yra tinkamas naudoti. 
  • Priežiūra. Yra keletas laikymo ir saugojimo reikalavimų: čiulptukus reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, tam kad šie nesidermofuotų. Taip pat, bent kelis kartus per dieną ar jam nukritus ant žemės čiulptuką nuplaukite po šilta vandens srove ir muilu. Jokiu būdu nelaižykite čiulptuko. 

Čiulptukai – puikūs pagalbininkai. 

Mažylis sunkiai užmiega? Rengiatės į kelionę pas šeimą į užsienį? Čiulptukai kūdikiams gali tapti jūsų gelbėtojais tokiose situacijose. Mokslininkų nustatyta, jog čiulptukai vaiko miego metu sumažina  staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS) tikimybę net perpus. Jie ramina kūdikį, dėl to ir tėveliai gali ramiau ilsėtis nakties metu. Taip pat, lankantis pas gydytojus patikrinimų metu čiulptukai nukreipia vaiko dėmesį ir šie išlieka ramūs vizito metu. Jei esate skridę lėktuvu, kuriame yra kūdikis, tikriausiai pastebėjote kaip stipriai jis ima verkti dėl sukeliamo diskomforto. Tam, kad išvengti užgulusių ausų į pagalbą galima pasitelkti čiulptuką, jis sumažins šiuos nemalonius pojūčius.

Jei planuojate įsigyti čiulptuką savo būsimam ar esamam naujagimiui svarbu išsirinkti tik aukštos kokybės ir saugų naudoti. Visas anksčiau išvardytas čiulptukų rūšis ir didelį spalvų bei dizainų pasirinkimą galite rasti internetinės parduotuvės  https://www.smelinukas.lt/  prekių asortimente. Nedvejokite išbandyti. 

Taip pat skaitykite: