,

Į aukščiausias viršukalnes įkopęs 82-ejų metų V. Šaduikis: „Jeigu darbas maišo alpinizmui, reikia mesti darbą“

82-ejų metų senjoras Vilius Šaduikis – tikras pavyzdys, kaip hobis gali žmogų lydėti visą gyvenimą. Nors pagal profesiją vyras yra inžinierius-energetikas, tačiau jo širdyje svarbiausią vietą užima kalnai. Alpinizmu senjoras užsiima jau daugiau nei šešis dešimtmečius, tačiau šalia adrenaliną keliančios veiklos vyras sako visad svajojęs ir apie kur kas meniškesnį pomėgį, kurio anksčiau vis nepavykdavo išpildyti.

Kaip ir kiekvieną šeštadienį „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadins senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Šios savaitės laidos herojus – 82-ejų metų inžinierius-energetikas, alpinizmo aistruolis Vilius Šaduikis, kuris įsitikinęs, kad gyvenime labai svarbu turėti tikslų ir iki šiol juos jis sau kelia.

1964 m. pietvakarių Pamyre, centrinėje Azijoje, dešimt lietuvių alpinistų, tarp kurių buvo ir Vilius, įkopė į tris dar niekieno neįveiktas viršukalnes ir pavadino jas Lietuvos, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Kristijono Donelaičio vardais. Kaip sako daugiau nei šešis dešimtmečius alpinizmu užsiimantis Vilnius, sovietmečiu tai buvo ir tam tikra rezistencijos forma.

„Ypač įdomu, kai lipi į kalną, į kurį dar niekas nebuvęs užlipęs. Nupasakotais, aprašytais maršrutais einant nelieka nuostabos jausmo, o štai kai eini ten, kur dar niekas nėjęs, kaskart prieini, žiūri, ieškai pro kur praeiti, tada yra fantastiškai įdomu“, – laidoje pasakos senjoras.

Atkartojant legendinį žygį Pamyre, 2014 m. būdamas 74-erių Vilius ir vėl žengė tais pačiais takais. Jis yra laipiojęs visų žemynų kalnuose, išskyrus Antarktidą, tad įkoptų pasaulio viršukalnių sąrašas ilgas, o per visą alpinisto karjerą prikaupta unikaliausių istorijų, tiek apie pergales, tiek apie ekstremalias situacijas.

„Kartą kazachų ekspedicija lipo anksčiau mūsų ir pakliuvo į laviną. Turėjom juos gelbėti, mūsų buvo 16, nukentėjusių 8. Kalnuose labai svarbus inventorius yra šaukštas, na, kad košę turėtum su kuo valgyti, tai 8 šaukštus atidavėm jiems, o mes valgydavome dviem pamainomis, tačiau kadangi kai kurių sužalojimai buvo rimti, išgyveno ne visi ir sakydavome „Jis padėjo šaukštą“, kai šis atsilaisvindavo. Toks simbolis išliko iki šio, mat kai kolegos palieka mus, vienas kitam apie tai pranešam būtent tokia fraze“, – alpinistų gyvenimo užkulisius atskleis Vilius.

Nors pagal išsilavinimą ir įgytą profesiją senjoras yra inžinierius-energetikas, net septynerius metus pirmasis vadovavęs Lietuvos energetikos muziejui, Viliaus didžiausia aistra vis tiek išliko kalnai. Kartu su bičiuliais iš išleidęs net keturias knygas alpinizmo tema ir jeigu kada būtų tekę rinktis tarp darbo ir hobio, didelės dilemos senjorui nebūtų kilę.

„Jeigu darbas maišo alpinizmui, reiškia reikia mesti darbą. Džiaugiuosi, kad žmoną susiradau kalnų mylėtojų bendruomenėje, todėl neturėjau problemų, norint išvažiuoti į kalnus. Tik oro uoste nelydėdavo, kad nebūtų ašarų, namuose atsisveikindavo. Bet žinojimas, kad yra kas laukia, jog sugrįžtum, padeda, ypač kuomet pakliūvi į sudėtingas situacijas. Meilė gyvenimui, meilė sau, apskritai meilė, kaip jausmas, jis reikalingas, nes turi kabintis už šiaudo, kad išgyventum, kad išliktum“, – laidoje kalbės Vilius.

Tačiau šalia adrenaliną keliančios veiklos vyras sako visada nuo jaunystės svajojęs ir apie kur kas meniškesnį pomėgį, kurio anksčiau vis nepavykdavo įgyvendinti. Todėl laidos „Pirmi kartai. 60+“ kūrybinė komanda šią Viliaus svajonę išpildys ir pakviest suktis ant parketo Lotynų Amerikos šokių ritmu kartu su visiems puikiai žinoma choreografė bei šokių pedagogė Katerina Voropaj.

NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS

Kaip išvengti prostatos ligų?

Sakoma, kad vyrai aplaidžiau nei moterys rūpinasi savo sveikata, rečiau užsuka pas gydytojus, o ir kalbėti apie save, ypač savo vyrišką sveikatą, jie nedrįsta. Tačiau specialistai primena, kad vyresniems nei 40 metų vyrams pas urologą reikėtų apsilankyti bent kartą per metus.

„Pacientai labai dažnai bijo kažkokių skausmingų tyrimų, procedūrų, tačiau iš tikrųjų urologinė apžiūra apsiriboja paciento fiziniu ištyrimu bei echoskopija. Galbūt pacientai labiausiai bijo prostatos apčiuopos, kas jiems atrodo labai nemalonus ištyrimas, tačiau tikrai noriu patikinti, kad tame nėra nieko baisaus“, –  laidoje pasakos urologas Edgaras Buržinskis.

Pagrindinės prostatos ligos yra trys: prostatos uždegimas, gerybinis prostatos padidėjimas ir vėžys. Tai savaime susijusios patologijos, mat sergant lėtiniu prostatitu jaunystėje, padidėja rizika vyresniame amžiuje susirgti gerybinių prostatos padidėjimu ar prostatos vėžiu. Urologai pastebi, jog šiai dienai vyras savo sveikatai gali padėti ir pats, pasirinkdamas sveikesnį gyvenimo būdą, keisdamas ydingus įpročius. Geros savijautos puoselėjimui naudingi ir maisto papildai, būtent skirti vyriškumui bei potencijai palaikyti. Vieni tokių yra „RED3“, praturtinti afrikinės slyvos ekstraktu, iš Peru Andų kilusia pipirne, juoduoju eleuterokoku, goji uogomis bei sėjamojo lino sėklomis.

„Norint išvengti prostatos problemų, pirmas dalykas, žmogus turi vengti per didelio kiekio gyvulinių baltymų bei riebalų, taip pat sveikai maitintis, sportuoti ir vartoti pakankamai skysčių. Profilaktika būtų nebent tik maisto papildai, kurie gali būti efektyvūs pacientui siekiant išvengti ligos“, – teigs gydytojas.

Kaip kovoti su nagų grybeliu?

Statistika rodo, kad kas penktas žmogus pasaulyje susiduria su nagų grybelio problema. Tai infekcinė liga, kurią sukelia odos dermatofitai – grybai, kurie randasi ant odos, nagų, plaukų. Nagų grybelis yra charakteringa liga, pacientas pats identifikuoja ją, kadangi dažniausiai prasideda nuo nago plokštelės šono atsiradusio pageltimas, sustorėjimo, o jeigu liga yra negydoma, simptomai gali apimti visą nagą, išplisti į tarpupirščius, pėdą, plaštaką.

Kol nagų grybelis dar nėra pažengęs ir nereikia chirurginio įsikišimo, žmogus gali sau padėti ir pats. Vaistinėse galima rasti priemonių, tokių kaip „Exilor“, padedančių išspręsti nagų grybelio problemas, tačiau nereikėtų pamiršti, jog dėl lėto kojų nagų augimo, gydymo procesas gali užtrukti net iki metų laiko.

„Renkantis priemones nuo nagų grybelio, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad priemonė veiktų ne tik nago paviršiuje, bet ir viduje. Nagų grybeliu dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, nes su amžiumi nagai linkę trupėti ir sausėti. Tai tampa tinkama terpe nagų grybeliui plisti“, – patarimais dalinsis vaistininkė Tomas Gečienė.

Kaip palengvinti menopauzės simptomus?

Kiekvienos moters gyvenime neišvengiamai ateina menopauzės periodas, kurį neretai lydi kasdienybę apsunkinantys simptomas. Jau nuo 40-ies metų moters organizme ima mažėti hormonų gamyba, o sulaukus 45-55 metų – visai sustoja.

„Nėra tiksliai aišku nuo ko vienos moterys menopauzės periodu jaučiasi geriau, kitos prasčiau, tačiau yra žinoma, jog 8 iš 10 moterų tie simptomai būna nežymūs, o 2 iš 10 būna žymų ir jau reikalinga gydytojo pagalba“, – teigs akušerė-ginekologė Goda Jievaltienė.

Dėl pasikeitusios hormonų koncentracijos kraujyje, moters kūne ima vykti pokyčiai, pasireiškiantys menopauzės simptomais – prakaitavimu, karščio pylimu, kraujospūdžio svyravimais, dažnu pulsu, padidėjusiu dirglumu, nemiga. Dažną moterį vardina ir makšties sausumo problema, kas užkerta kelią ir sukelia nepatogumus lytinio gyvenimo aktyvumui.

„Menopauzės periodu pasikeičia ir moterų požiūris į lytinius santykius. 7 iš 10 vargina makšties sausumas, jos skundžiasi tarsi savyje turėtų kaktusą, būtų pripilta žvyro, be abejo ir potraukis mažėja. O vyresniame amžiuje svarbu išlaikyti lytinius santykius, nes tai veikia gyvenimo kokybę. Tie žmonės, kurie gyvena lytiškai aktyviai, jie mažiau serga vėžiu, kardiovaskulinės sistemos ligomis, tačiau ir čia kyla klausimas, ar jie turi daugiau santykius todėl, kad yra sveikesni, ar jie yra sveikesni, nes turi tų santykių“, – pasakos ginekologė.

Nuslopinti menopauzės metu varginančius negalavimus gali padėti fitoestrogenai. Patys efektyviausi yra randami sojose. Būtent su šia pagrindine sudedamąją dalimi populiariausi yra ir maisto papildai, tokie kaip „Estromineral Serena Plus“, mat iš sojų pupelių išgaunamos biologiškai aktyvios medžiagos izoflavonai yra unikalūs flavonoidai, savo struktūra primenantys lytinius hormonus estrogenus, todėl padeda sumažinti karščio pylimus, naktinį prakaitavimą ir yra puiki alternatyva hormoniniams preparatams.

„Klinikiniai tyrimai atlikti ir yra įrodyta, jog menopauzės simptomus veikia maisto papildai, kurių sudėtyje yra sojų izoflavonų ir raudoniuose dobiluose esančių lignanų. Būtent šios medžiagos padeda sumažinti naktinį prakaitavimą, karščio bangas, prastą miegą, prastą nuotaiką“, – laidoje teigs gydytoja.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 10 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.“

Taip pat skaitykite: