,

Buvęs verslininkas R. Bubnelis atvirai apie pirmuosius milijonus ir skaudžią finansinę krizę: „Turtingo žmogaus gyvenimas yra sunkus ir laimingas“

Puikiai visiems pažįstamas 67-erių metų verslininkas Romas Bubnelis šiandien save vadina ramiu bei fantastišku gyvenimu besimėgaujančiu senjoru, galinčiu atsiduoti didžiausiai aistrai – muzikai. Tačiau buvo laikai, kuomet vyras ne tik dainavo, bet ir puoselėjo ne vieną verslą: turėjo nuosavą maisto prekių parduotuvių tinklą, banką, net televiziją. Romas buvo vienas turtingiausių Lietuvos žmonių, bet pajutęs tą saldų turtų skonį, vyrui teko patirti ir tamsiąją šlovės pusę, kuri skaudžiai smogė kartu su finansine krize bei siaubingomis nelaimėmis.

Jau šį šeštadienį „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadins antrajam sezonui sugrįžusi senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Nuot. autorius Tomas Petrovskis

Šios savaitės laidos herojus – dainininkas, verslininkas Romas Bubnelis. Šiandien jis sako esantis atsipalaidavęs, gyvenimu besimėgaujantis senjoras, bet anksčiau jis buvo klestintis verslininkas, vienas turtingiausių Lietuvos žmonių. Romui priklausė didžiulė verslo imperija, maisto prekių parduotuvių tinklas, nuosavas bankas ir net televizija.

„Turtingo žmogaus gyvenimas yra sunkus ir laimingas. Sunkus, nes labai daug reikalų, daug reikia apimti, o laimingas, kad gali daug ką duoti kitiems. Turtai keičia ir santykius. Vaikams tai labai patogu, tačiau štai antrai pusei buvo daug baimių, dažnai sakydavo, kad jau gana, nes bijojo prarasti artimą žmogų, matant, kaip jo nebūna namuose, kaip jį supa visokiausi žmonės, tiek geri, tiek blogi. Bet buvau laimingas, tik ne dėl turtų, o dėl to, kad man atrodė, jog aplink mane esantys žmonės yra laimingi“, – laidoje be užuolankų atviraus vyras.

Pirmąjį savo milijoną Romas uždirbo iš to, kas dabar vadinama spekuliacija: Lietuvoje pirko džinsus, megztinius ir vežė pardavinėti į Rusiją. Vėliau sekė ir kiti verslai, tačiau milijonieriaus gyvenimas ilgai netruko, nes ištikusi finansinė krizė kardinaliai pakeitė vyro gyvenimą.

„Pasikeitimas prasidėjo nuo to, kad Lietuvoje būtų ramybė, mane 9 mėnesiams pasodino į kalėjimą, paskelbė bankrotą, uždarė televiziją, radijo stotį. Likau skolingas ir jeigu nebūčiau išvažiavęs iš Kauno, dabar manęs gal ir nebebūtų, nes ir sprogdino, ir šaudė, ir degino, o ypač kentėjo šeima“, – siaubingus įvykius prisimins verslininkas.

Griūnant verslui Romas nebegalėjo mokėti algų, o durų stovėdavo skolų išieškotojai, prasidėjo net grasinimai: namai buvo apmėtyti Molotovo kokteilis, susprogdintas kieme stovėjęs automobilis. Nuo keršto kulkos net žuvo Romo tėvas. Tad atsakyti, kokia yra šlovės kaina žinomas verslininkas tiksliai negali, nes per savo gyvenimą sumokėjo gerokai per daug. Tačiau dabar visa tai jau praeityje. Dabar Romas gyvena daug ramesnį gyvenimą ir visą jį atiduoda muzikai.

„Mano didžiausia svajonė visada buvo dainuoti, filmavom klipus, darėm gyvus koncertus, tačiau per nuosavą televiziją niekada nerodė nė vieno mano klipo, nes man buvo gėda savo televizijoje rodyti save. Tačiau muzika mane lydi ir šiandien, ruošiuosi koncertams, važinėju kaip solistas, pasirodau renginiuose, šventėse, nuo arenų iki gimtadienių“, – pasakos laidos herojus.

Nuot. autorius Tomas Petrovskis

Negana kūrybinio polėkio dainavime, Romas, pasirodo, turi ir dar vieną neišpildytą menišką svajonę – jis labai nori išmokti tapyti, todėl laidos kūrybinė komanda, pildydama senjorų pirmus kartus, jį pakvies susitikti su menininke Monisha Modesta Butautyte, kuri ne tik teptuką įduos į rankas, bet ir papasakos, nuo ko gi prasideda paveikslo gimimas.

NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS

Kita tema: kaip sustabdyti parodontozę?

Parodontozė arba dar kitaip periodontitas – tai mikroorganizmų sukeltas dantis supančių dantenų uždegimas. Pasaulyje šia liga serga net 80 proc. suaugusiųjų, o Lietuvoje ja skundžiasi 8 iš 10 pacientų. Anot gydytojų, tai dažnai vadinama XX amžiaus liga, nes jos atsiradimui įtakos turi bloga burnos higiena, maistas, aplinkos sąlygos.

„Parodontozei įtakos turi ir amžius, kadangi vyresniame amžiuje žmonės yra labiau linkę sirgti osteoporoze, o tai liga, labai prisidedanti prie parodontozės vystymosi, nes retėja kaulinis audinys, o toks supa ir dantį. Vystantis parodontozei atsiranda tarpai tarp dantų, dantys išilgėja, dantenos linkusios atsitraukti, apsinuogina šaknis, sujautrėja danties kaklelis“, – laidoje pasakos „Neries odontologijos klinikos“ gydytoja odontologė Gabrielė Grybauskienė.

Periodontitą sukelia bakterijos, gyvenančios burnos apnašose. Šis uždegimas gali sukelti imuninės sistemos persitvarkymą visame organizme, o periodonto bakterijos, per pažeistus burnos ir dantenų audinius, gali patekti į širdies ir kraujagyslių sistemą, sukeldamos nepageidaujamas ir sunkias ligas. Todėl periodontito gydymui vienas iš svarbiau etapų yra tai, kad po vizito pas gydytoją, pas burnos priežiūros specialistą, būtų naudojamos medžiagos, kurios veiktų sutraukiančiu poveikiu. Viena iš tokių medžiagų yra aliuminio laktatas, kurio būna dantų pastos, tokios kaip „Lacalut“, sudėtyje. Ši sudedamoji dalis sumažina uždegimą, stabdo parodontozės vystymąsi, saugo nuo bakterijų, karieso atsiradimo, šalina apnašas bei mažina dantų akmenų susidarymą.

Kita tema: vyrams rūpintis sveikata yra vyriška

Laidos herojus kaunietis Raimondas sako, kad rūpintis savo sveikata yra vyriška ir nepaisant to, kad išėjo į pensiją, vyras išliko aktyvus, stengiasi kuo daugiau judėti, taip pat prisižiūri mitybą bei vartoja maisto papildus. Tačiau specialistai teigia, kad toks vyrų požiūris į sveikatą labiau išimtis nei taisyklė.

„Vyresnio amžiaus vyrui būtina atkreipti dėmesį į visas savo esamas ligas, nes jos tarpusavy susijusios ir viena liga gali išprovokuoti kitą, tačiau kas antras, o gal net ir kiekvienas susiduria su prostatos problemomis. Tačiau štai šiuo klausimu vyrai mažiausiai yra linkę diskutuoti, skųstis, dažniausiai jų žmonos pastebi ir paragina ieškoti sprendimo būdų“, – laidoje pasakos vaistininkė Elvyra Ramaškienė.

Prostata glaudžiai susijusi su vyrų potencija ir pasitenkinimu įvairiose gyvenimo srityse. Kad prostatos ligų būtų mažiau, reikalingas sveikas gyvenimo būdas, subalansuota mityba, kad netrūktų vitamino D, raginama vengti sūraus, rūkyto maisto, alkoholio, kavos bei pasirinkti tinkamus maisto papildus, tokius kaip „RED3“.

„Maisto papildų vyrams sudėtyje turėtų būti afrikinės slyvos ekstrakto, kuris gerina prostatos funkciją, iš Peru Andų kilusios pipirnės ir Azijos žemyne viena vertingiausių žolelių laikomo juodojo eleuterokoko, kurie naudingai ir tikslingai veikia vyro fizinę, psichinę bei seksualinę būklę“, – patarimais dalinsis vaistininkė.

Kita tema: kaip kovoti su sąnarių skausmu?

Senjoras Aloizas į savo gyvenimo būdą žiūri kitaip nei jo amžiaus žmones prieš keletą dešimtmečių. Šiandien jis, o ir vis daugiau bendraminčių, nori gyventi aktyviai bei kokybiškai. Deja, bet su metais tenka vis dažniau pasiskųsti, kad skauda sąnarius, sunkiau lipti laiptais, nešti krepšius ar važiuoti dviračiu. Tokiu atveju į pagalbą pasitelkiami geliai, tokie kaip „Flexiseq“, kurie turėtų būti naudojami du kartus per dieną, tepant ant odos aplink sąnarį, įmasažuojant ir paliekant išdžiūti.

„Kai sustingsta sąnariai ilgai pasėdėjus, kai juntamas skausmas dienos pabaigoje, po darbo krūvio, sukinėjant bei judinant sąnarį jaučiasi girgždėjimas, trintis, tada jau galima įtarti, kad tai yra osteoartritas. Tuomet reikia atsargiai užsiimti sąnarių išjudinimu ir tepti sąnarį geliu, mažinančiu sąnario trintį, skausmą bei patinimą“, – patars vaistininkė.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 10 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.“

Taip pat skaitykite: