,

Tremtį į Sibirą prisimenanti senjorė Ona: „Pamenu, kaip kareivis iš rankų išplėšė lėlę ir įkišo kepalą duonos“

Trečiojo amžiaus universiteto Marijampolėje įkūrėja ir vadovė, miesto garbės pilietė ir aktyvi visuomenininkė Ona Sakalauskienė – tikras veržlios senjorės pavyzdys. 84-erių metų moteris kaip jaunystėje, taip ir dabar pilna energijos bei įkvėpimo, mylinti savo darbą ir aplink supančius žmones. Deja, bet gyvenimas senjorei ne visada klostėsi taip gerai, kaip šiandien, o lemtingus praeityje įvykusius likimo vingiu ji sako puikiai atsimenanti iki šiol. 

Jau šį šeštadienį į „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadins antrajam sezonui sugrįžusi senjorų norus pildanti laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Šios savaitės laidos herojė – Suvalkijos sostinės Marijampolės trečio amžiaus universiteto įkūrėja ir vadovė, miesto garbės pilietė Ona Sakalauskienė. Grynakraujė marijampolietė nuo mažens buvo guvus, veržlus, energija trykštantis ir padykęs vaikas. Nors Ona neturėjo nei brolių nei seserų, vaikystę ji pamena kaip laimingą periodą, deja, iki lemtingų, lietuvių tautą traumavusių įvykių, mat penktoje klasėje per mokinių pavasario atostogas įvyko tai, kas amžiams pakeitė Onutės gyvenimą.

„Po atostogų atėjo auklėtojas ir pasakė, kad Onutės daugiau nebus. Visi suprato, kad išvežė visą šeimą į Sibirą. Tą dieną prisimenu labai gerai. Tėvai buvo jauni, tėtį pasodino ant sofos, neleido niekur eiti, o mes su mama, kiek pajėgėm, tiek krovėm daiktus. Aš turėjau tokią didelę gražią lėlę, ją pasiėmiau, o kareivis atėjo, iš rankų ją išplėšė ir įdavė kepalą duonos. Tuomet prie lango pristūmė sunkvežimį, sulipom į jį net ne pro duris ir išvežė į geležinkelio stotį“, – laidoje savo gyvenimo istorija dalinsis senjorė. 

Asmeninis archyvas.

Tačiau kad ir kaip bebūtų, gyvenimas Onai bei jos šeimai tęsėsi ir Irkutsko srityje. Senjorė šiandien pasakoja, jog Sibire išgyveno tik gerų žmonių dėka ir nors į mokyklą tekdavo kulniuoti 10 kilometrų pėsčiomis, noro siekti žinių tai niekada nenumušė.

„Kiekvieną dieną į mokyklą ir iš jos keliaudavom pėstute. Ant galo lazdos apvyniodavom skudurą, užpildavom žibalu ir per mišką, kur jau žinodavom, kad gali vilkai užpulti. Vieną kartą taip buvo nutikę, tai bėgom atgal į gretimą kaimą ieškoti medžiotojo“, – pasakos Ona.

Po aštuonerių metų, praleistų Sibire, Onute galėjo grįžti į Lietuvą, į gimtąją Marijampolę, kur ilgainiui viskas sustojo į savo vietas: moteris tapo pedagoge, tuo pačiu keliu nusekė jos dukterys, o vėliau Ona atsidavė trečiojo amžiaus universitetui, burdama senjorus į veiklas, kurioms neretai pavydi net ir jaunoji karta. Pavyzdžiui, per 18 universiteto gyvavimo metų, senjorai buvo išvažiavę net į 83 keliones už Lietuvos ribų.

„Senjorų čia gyvena, ko gero, net daugiau nei to jaunimo, bet miestas iš tikrųjų yra patrauklus vyresniems žmonėms, mat jie turi saugias, gražias erdves, skirtas pasivaikščiojimui, labai viskas arti, visos reikalingos paslaugos, tiek socialinės, tiek medicininės, išplėtota kultūra. Dėl to čia žmonės ne tik nugyvena visą savo gyvenimą, bet ir sugrįžta iš užsienio, tam, kad senatvę praleistų mūsų mieste“, – laidoje pasakos Marijampolės meras Povilas Isoda.

Ona Sakalauskienė ir Laima Lapkauskaitė. Nuot. aut. Evaldas Rudys.

Paklausus, kokį Ona turi dar neišpildytą norą, senjorė tvirtina, jog dabartinis jos darbas ir ją supantys žmonės jai jau yra išsipildžiusi svajonė, tačiau norint laidos heroję bent trumpam atitraukti nuo darbų, ji buvo pakviesta į Bulotų namą, penktos valandos arbatėlei su viena žymiausių muzikos pedagogių Laima Lapkauskaite.

NAUDINGI PATARIMAI SENJORAMS

Kita tema: kaip įveikti sinusitą?

Specialistai sako, kad sinusitas dažniausiai prasideda nuo nekaltos slogos, kurią daugelis linkę ignoruoti. Vieni iš dažniausių sinusito simptomų yra skausmas kaktos srityje, akiduobėse, pūlingas klampus sekretas, bėgantis iš nosies bei karščiavimas. Dažnai žmonės tokią ligą gydosi liaudiškomis priemonėmis, tačiau medikai įspėja, kad jos per silpnos, jog sumažintų peršalimo simptomus, o naudojant jas gali padidėti komplikacijų rizika.

Kaip vieną iš patikimų būdų, užbėgti sinusitui už akių, vaistininkai išskiria kombinuotus vaistinius preparatus, tokius kaip „Iloxen“, kurių sudėtyje yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, karščiavimui ir skausmui malšinti, bei dekongestantas, kuris sutraukia nosies kapiliarus taip mažindamas nosies paburkimas.

„Laiku pradėtas peršalimo gydymas padėtų išvengti komplikacijų rizikos, todėl labai svarbu atpažinti peršalimo simptomus ir pradėti jų gydymą laiku“, – patarimais dalinsis vaistininkė Toma Gečienė

Kita laidos tema: gamtos dovana tiek grožiui, tiek sveikatai

Kaulažolių tepalas – tai tikra senolių išmintis. Šis produktas pasižymi priešuždegiminiu, minkštinamuoju ir patinimą mažinančiu poveikiu. Jį galima tepti nugarai, sąnariams, raumenims, galima naudoti pėdų kulnams bei naudoti nakčiai kaip kompresus. Dr. Theiss kaulažolių tepalas gali padėti ir įvykus įvairioms traumoms, kurių šaltuoju bei slidžiuoju metų sezonu tikrai netrūksta.

„Patyrus pamušimą ar patempimą, pirmiausiai reikėtų tą vietą vėsinti, o vėliau jau galima tepti tepalais, kurie veikia priešuždegimiškai. Kaulažolių tepalo sudėtis yra labai minimali: čia įeina kaulažolių ekstraktas, pažeidimus regeneruojantis vitaminas E bei kiaulių taukai, kurie minkština odą bei gerina veikliųjų medžiagų skvarbą“, – teigs vaistininkė T. Gečienė.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 10 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Taip pat skaitykite: