,

Burnos sausėjimas pabudus – kodėl taip nutinka?

Vos pabudus jūsų burna primena dykumą? Gali būti, jog tai ne tik troškulys, o mažai kam žinoma sveikatos būklė, vadinamoji kserostomija, arba kitaip – burnos sausumas, džiūvimas. Tai tikrai nepatogi būklė, kuri gali gerokai pagadinti ryto nuotaiką, ypač jei tai tęsiasi nuolat. Esant šiai būklei, burnos seilių liaukos negamina pakankamai seilių. Šios mums labai svarbios: skaido maisto daleles, nuplauna maisto likučius, neleidžia bakterijoms prikibti prie dantų ir taip padeda išvengti dantų ėduonies (karieso). Be to, seilėse yra enzimų, neutralizuojančių burnos ertmės bakterijas. Jų trūkumas gali apsunkinti rijimą, sukelti diskomfortą, gerklės skausmą ar blogą burnos kvapą. Kartais jausdami šiuos simptomus galite gydytis arba užkirsti kelią burnos džiūvimui, o kai kuriais atvejais pagrindinė priežastis yra nepagydoma. Tačiau yra būdų, kaip sumažinti burnos džiūvimą, net jei negalite jo visiškai pašalinti.

Kaip sumažinti burnos sausėjimą?

Jei vos pabudę jaučiate burnos sausėjimą, pabandykite įsigyti oro drėkintuvą ir naudokite jį savo miegamajame. Gali būti, kad jūsų būklę blogina pernelyg sausas oras. Be to, venkite sauso, aštraus ar sūraus maisto vakare. Vengiamų produktų sąraše turėtų būti ir alkoholis bei kofeino turintys gėrimai. Kruopščiai kramtykite maistą, prieš jį nurydami. Dažnai gerkite vandenį – tai tikrai padės sumažinti nemalonius pojūčius.  

Produktai, mažinantys burnos džiūvimą

Gydytojas taip pat gali rekomenduoti produktų, padedančių stimuliuoti seilių liaukas ir palengvinti burnos džiūvimą: gelių, specializuotų dantų pastų ir burnos skalavimo skysčių, nosies ir burnos purškalų, vaistų, arba paskirti gydymą fluoru. 

Jei patiriate burnos sausėjimą, svarbu imtis priemonių, kad burna būtų švari ir sveika. Tai gali padėti išvengti dantų problemų ir mielių infekcijų, tokių kaip burnos pienligė.

Būdai, kaip išlaikyti sveiką burną

Du kartus per dieną valykite dantis minkštu šepetėliu ir švelnia dantų pasta, nepamirškite naudoti dantų siūlo. Reguliariai lankykitės pas odontologą. Nepamirškite išskalauti burnos po inhaliuojamųjų vaistų vartojimo. Visgi, jei burnos džiūvimas yra dažnas arba stiprus, pasitarkite su gydytoju, kuris diagnozuos jūsų burnos džiūvimo priežastį ir rekomenduos tinkamą gydymo planą. Yra ir kitokių simptomų, rodančių, kad laikas kreiptis į daktarą, todėl ieškokite pakitimų burnos viduje, pavyzdžiui: pakitusios spalvos dėmių, opų, dantenų ir dantų ėduonies simptomų.

Burnos pienligė

Burnos pienligė arba burnos kandidozė yra labai dažna grybelinė liga, pasireiškianti burnos džiūvimu. Ši mielių infekcija lemia burnos džiūvimą, nes kūnas negamina pakankamai seilių, kad pašalintų ją sukeliantį grybelį. Gydytojas arba stomatologas gali įvertinti seilių kiekį, kad nustatytų burnos pienligės riziką ir, esant šiai būklei, paskirtų vaistų. Specialūs geros burnos sveikatos pratimai ir burnos skalavimas sūriu vandeniu gali sumažinti riziką susirgti minėta infekcija, taigi būtina laikytis šių prevencinių priemonių.

Taip pat skaitykite: