,

Naminių padažų magija

Ruošiantis šventėms, ne vienas suka galvą, kokiomis vaišėmis nustebinti svečius arba kuo būtų galima palepinti save ir savo namiškius. Ne paslaptis, kad įvairūs padažai leidžia papildyti bet kokių patiekalų skonį, suteikti jiems naujų akcentų. Taigi net ir įprasti kasdieniai patiekalai, pagardinti padažais, gali „suskambėti“ visai kitaip. Padažai pravartūs ir tuo, kad jų naudojimo galimybės labai plačios: nuo užkandžių ir salotų iki karštų patiekalų. Naminių padažų receptais dalijasi Skirmantė Sirevičienė, maisto tinklaraščio „Raudona virtuvė“ įkūrėja. Ji pataria nebijoti eksperimentuoti, keisti vienus ingredientus kitais, koreguoti jų kiekį ir taip atrasti sau geriausio skonio derinį.

Spanguolių padažas

Reikės:

Didelės stiklinės šaldytų spanguolių

6 šaukštelių cukraus (puiku, jei rudasis, bet tinka ir paprastas)

Mažo žiupsnelio druskos

50–70 ml brendžio (taurelės)

1 apelsino sulčių

Nubraukto šaukštelio cinamono

Pusės šaukštelio malto imbiero (imbieru reguliuokite aštrumą)

Gaminimas

Į nedidelį puodą suberti šaldytas spanguoles. Šildyti apie 7 minutes, kol jos atitirps ir ims bėgti sultys. Įspausti apelsino sultis. Maišyti ir traiškyti mentele*. Suberti druską, cinamoną, imbierą, cukrų. Supilti taurelę brendžio. Viską maišyti ir kaitinti apie 5–7 minutes, kol skonis bus vientisas. Per tą laiką alkoholis nugaruos, spanguolių masė taps vientisa. 

Jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, reikėtų ilgiau pakaitinti, jei norite skystesnės masės, galima įspausti dar apelsino sulčių.

*Jei norite visiškai lygios kreminės konsistencijos, sutrinkite trintuvu.

Tinka prie anties, su kitomis paukštienos rūšimis, varškės sūriu, tepti ant kepto kamambero sūrio, skrudinto batono (arba čiabatos) riekės.

Krapesto padažas

Reikės:

50 g ryšelio krapų ⠀

3 šaukštų saulėgrąžų sėklų⠀

Žiupsnio druskos⠀

30–50 g tarkuoto kietojo sūrio ⠀

Poros česnako skiltelių⠀

Šaukšto citrinos sulčių⠀

2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus⠀⠀

Gaminimas

Saulėgrąžas lengvai pakepinti keptuvėje. Viską sutrinti trintuvu.

Tinka gardinti kepsnius, salotas, makaronus, naudoti kaip užtepėlę ant keptos duonos; su krekeriais, sausainiais, bulvių traškučiais, duoniukais. 

Bazilikų pesto padažas

Reikės:

5 didelių saujų bazilikų lapelių 

4 vnt. česnakų skiltelių 

150 g lukštentų saulėgrąžų 

100 g aliejaus 

1 arbatinio šaukštelio  druskos

Gaminimas

Nuskabyti bazilikų lapelius. Naudoti tik juos (kotai ir žiedai nenaudojami). Saulėgrąžas lengvai paskrudinti. Bazilikus, česnaką, saulėgrąžas, aliejų sudėti į trintuvą ir sutrinti į vieną masę. Gautą pesto padažą pagardinti druska. Sudėti į ledukų formeles ir užšaldyti. Vėliau kubelius perkelti į šaldymo maišelius ar dėžutę.

Tinka visur, kur norisi bazilikų skonio. Ypač dera prie makaronų. Šaldyto pesto kubeliai tinka gardinti sriubas, košes, troškinius ir kitus karštus patiekalus. 

Daugiau receptų: www.raudonavirtuve.lt

Taip pat skaitykite: