,

Ar žemės ūkio automatizavimas padėtų gauti didesnį pelną ūkininkams?

Žemės ūkis yra viena iš seniausių žmonijos veiklų. Tai, kas prasidėjo kaip maisto ieškojimas ir laukinės gamtos stebėjimas, yra toli nuo šiuolaikinio ūkio, kuriame aukščiausios kokybės superautomobilių modeliai ir moderni valdymo praktika pakeitė mūsų maisto gamybos tempą.

Žemės ūkio automatizavimas – ar verta?

Lietuvos kaimas tampa vis naujoviškesnis. Pramonės tema, kuri dažnai diskutuojama tinklaraščiuose ne tik apie technologijas, apima ir kitą ekonomikos sektorių – šiuolaikinį žemės ūkį. Europos Sąjungos skaičiavimais, pasaulinė maisto gamyba iki 2050 m. turi padvigubėti, kad patenkintų gyventojų skaičiaus augimo poreikius. Žemės ūkis jau dabar susiduria ne tik su klimato kaitos poveikiu biologinei įvairovei, dirvožemio ir vandens kokybei bei pasaulinių rinkų poreikiams, bet ir su besikeičiančiais mitybos įpročiais bei didėjančiu vartojimu. Jo pasekmė – kas kita – vartotojiškumas, t.y šiuo atveju neapgalvotas nuolatinis vartojimas. Pertekliaus, kurio negalima panaudoti ar saugoti, mažinimas yra svarbus klausimas, todėl reikia nuolat plėtoti tam skirtą praktiką.

Ne tik žemės ūkio technika

Viena iš tendencijų, priartinančių mus prie tvaraus vartojimo, yra ekologiškas vartojimas. Orientuotas į aplinkosaugą, kai maisto gamyba vykdoma taip, kad nebūtų pažeista ekologinė pusiausvyra. Rūpinimasis natūralia aplinka gaminant aukštos kokybės maistą – tai daugybė veiksnių ir praktikų, susijusių su trąšomis ar augalų apsauga, tačiau šiandien mus domina automatizavimas – padėti vietiniams ūkininkams atlikti dažnai sunkų ir alinantį darbą.

Trumpai tariant: papildomos akių poros ir aiškus lydinčių rodiklių vaizdas dėl naujų technologijų sprendimų reiškia gilesnę svarbių pasirinkimų analizę, kurių žemės ūkyje netrūksta kiekviename žingsnyje. Verta imtis iniciatyvų, žengiančių koja kojon su laiku, orientuotų į konkurencingumą, patogumą ir išlaikant gamintojo atsakomybę už gamtinę aplinką.

Kiekvienam kartais reikia šiek tiek paramos

Žemdirbystės harmonija žmonėms, kurie nėra susipažinę su jos specifika, yra grynas grožis. Tačiau ūkininkai ir augintojai žino, kad tai dažnai nelygi kova su gamta ir ne tik su ja. Ūkininkai nuolat kovoja dėl ,,savo vietos po saule”. Iš jų tikimasi kur kas daugiau derliaus, tačiau pelnas nėra toks didelis, kokios yra ūkininkų pastangos tą darbą tinkamai atlikti. 

Ūkininkai nuolat prašo ES dėmesio ir, žinoma, paramos. Norint optimizuoti ir automatizuoti darbą milžiniškuose ūkiuose, reikia turėti finansus. Be paramos iš viršaus ūkio automatizavimas nėra toks realus ir įmanomas uždavinys. 

Norint gauti didesnį pelną, svarbu stebėti kiekvieną ūkininkavimo etapą

Svarbiausias optimizavimo ir efektyvumo komponentas yra kontroliuoti, kas vyksta ūkyje. Stebėsenos etapas turėtų būti nenutrūkstamas ir apimti visus planavimo, augimo ir derliaus nuėmimo etapus. 

Vienas iš ūkio stebėjimo prietaisų yra įvairūs sensoriai, padedantys stebėti daugelį ūkyje vykstančių procesų: nuo sėjos, iki derliaus sandėliavimo. Kad geriau mus suprastumėte, pakalbėsime apie vieną iš tokių prietaisų. Tokiu pavyzdžiu gali būti grūdų drėgnomačiai. Tai puikūs prietaisai visomis prasmėmis. 

Dėka grūdų drėgnomačių ūkininkai lengvai gali stebėti surinkto derliaus būklę, žinoma, jo drėgmę ir kitus svarbius sandėliavimo aspektus. 

Norėdami padidinti gaunamą derlių, tikrai neturėtumėte nuošalyje palikti tokių svarbių prietaisų kaip įvairūs sensoriai, padedantys stebėti situaciją tiek ūkyje, tiek sandėliuose. Įsigyti drėgnomačius galite čia: http://www.iagro.lt/produktai/produktai/prietaisai-ir-sensoriai/dregnomaciai/


Taip pat skaitykite: