,

KOKIE LAPUOČIAI DEKORATYVINIAI AUGALAI ATRODO ĮSPŪDINGIAUSIAI?

Tarp lapuočių dekoratyvinių augalų ryškią vietą užima budlėjos. Jos dar yra vadinamos rudeninėmis alyvomis, šį vardą pelno dėl ypatingai kvapnių žiedų. Vasarai baigiantis spalvingi ir aromatingi, alyvų kekes primenantys budlėjų žiedynai patraukia ne tik drugelių, bet ir žmonių dėmesį.

Kaip budlėjos atlaiko mūsiškes žiemas?

Daugelis mano, jog šiltesnių kraštų augalus sunku auginti mūsų krašte. Tačiau ši taisyklė budlėjoms negalioja. Jos pas mus prisitaikė ir virto puskrūmiais, kurie sėkmingai puošia mūsų aplinką. Kadangi žiemą šie dekoratyviniai augalai apšąla, jie neužauga iki didesnio aukščio. Paprastai jos nebūna aukštesnės nei pusantro metro. Per žiemą nušalęs ar specialiai nupjautas krūmas pavasarį labai greitai atauga iki buvusio aukščio ir sėkmingai žydi.

Kokia yra budlėjų išvaizda?

Budlėjų lapai savo išore primena chirurginį skalpelį, jų viršūnėlės smailios, viršutinė pusė – tamsiai žalia, apačioje išaugę gelsvi ar balsvi plaukeliai. Žiedai būna violetiniai, alyviniai arba balti, nuo jų sklinda stiprus medaus kvapas. Jie būna užauginę tankias stačias arba nusvirusias kekes, kurios siekia iki keturiasdešimties centimetrų ilgio. Pats gausiausias žydėjimas būna rugpjūčio gale ir rugsėjo pradžioje.

Ką mėgsta budlėjos?

Budlėjos labai mėgsta šviesą, todėl jei norite, kad jos vešliai augtų ir gausiai žydėtų, sodinkite jas saulėtoje vietoje, kuri būtų apsaugota nuo vėjo ir skersvėjo. Nors šie augalai nėra itin reiklūs dirvožemiui, tačiau, kad išaugtų gražūs, reikalinga derlinga žemė. Budlėjos mėgsta kalkingą dirvožemį. Vasarą, kai stoja sausra, jas reikia dažnai laistyti, kas dvi savaites reikėtų jas tręšti. Ypač joms reikalingos trąšos tada, kai jos auga priesmėlyje. Tręšiamos jos sukrauna ilgesnius žiedynus, o jų spalva pasidaro ryškesnė.

Kaip elgtis su budlėjomis, įpusėjus rudeniui?

Rudenį, kai pasipila šalnos, budlėjos pajuosta, o jų lapai nuvysta. Tada jų stiebelius galima nupjauti, paliekant ne aukštesnius kaip dešimties centimetrų kelmelius. Kai stipriau ima šalti, tada kelmelius reikia apkloti durpėmis ir dar apdengti lapais. Tik tada bus išsaugoti prie stiebų pagrindų snaudžiantys pumpurėliai. Nedengtos budlėjos gali apšalti iki pat šaknų. O tada jos, jeigu pajėgs atželti, iš naujo sužydės daug vėliau.



Taip pat skaitykite: