,

Ką kiekvienas turi žinoti apie menopauzę?

Menopauzė – tai laikas, kai žmogus 12 mėnesių iš eilės neturi mėnesinių. Menopauzė yra natūrali senėjimo dalis ir žymi jūsų reprodukcinių metų pabaigą. Vidutiniškai menopauzė įvyksta sulaukus 51 metų. Menopauzę galima apibūdinti, kaip laiką, kai 12 mėnesių iš eilės menstruacinio ciklo nėra. Laikas iki menopauzės vadinamas perimenopauze. Tai yra tada, kai daug moterų arba žmonių, kuriems gimimo metu priskirta moteris (AFAB), pradeda pereiti į menopauzę. Jie gali pastebėti mėnesinių ciklų pokyčius arba turėti tokius simptomus kaip karščio bangos.

 

Kokie yra trys menopauzės etapai?

 

Natūrali menopauzė yra nuolatinė menstruacijų pabaiga, kuri neįvyksta dėl jokio medicininio gydymo. Procesas yra laipsniškas ir vyksta trimis etapais:

 

  • Perimenopauzė arba „menopauzės perėjimas“: perimenopauzė gali prasidėti 8–10 metų prieš menopauzę, kai kiaušidės palaipsniui gamina mažiau estrogenų. Paprastai tai prasideda sulaukus 40 metų. Perimenopauzė trunka iki menopauzės, kai jūsų kiaušidės nustoja išskirti kiaušinėlius. Per paskutinius vienerius ar dvejus perimenopauzės metus estrogenų mažėjimas spartėja. Šiame etape daugeliui žmonių gali pasireikšti menopauzės simptomai. Tačiau šiuo metu jūs vis dar turite menstruacinį ciklą ir galite pastoti.
  • Menopauzė: menopauzė yra taškas, kai nebėra mėnesinių. Šiame etape jūsų kiaušidės nustojo išskirti kiaušinėlius ir nustojo gaminti didžiąją dalį estrogenų. Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas diagnozuoja menopauzę, kai 12 mėnesių iš eilės nebuvo menstruacijų.
  • Postmenopauzė: taip vadinamas laikas po to, kai ištisus metus nebuvo mėnesinių. Šiame etape menopauzės simptomai, tokie kaip karščio bangos, gali pagerėti. Tačiau kai kurie žmonės ir toliau patiria menopauzės simptomus dešimtmetį ar ilgiau po menopauzės perėjimo. Dėl mažesnio estrogeno lygio žmonėms po menopauzės kyla didesnė kelių sveikatos būklių, tokių kaip osteoporozė ir širdies ligos, rizika.

 

Koks yra normalus menopauzės atsiradimo amžius?

 

Vidutinis menopauzės amžius yra maždaug 51 metai. Tačiau perėjimas prie menopauzės paprastai prasideda 40 metų viduryje. Menopauzės simptomai gali pasireikšti iki 10 metų. Tačiau dauguma žmonių menopauzės simptomus jaučia mažiau nei penkerius metus. Kai menopauzė atsiranda savaime (natūrali menopauzė), tai yra įprasta senėjimo dalis. Menopauzė apibrėžiama kaip visi metai be kraujavimo iš menstruacijų, kai nėra jokios operacijos ar sveikatos būklės, dėl kurių kraujavimas gali sustoti, pvz., hormoninė kontracepcija, spindulinė terapija ar chirurginis kiaušidžių pašalinimas. Senstant jūsų reprodukcinis ciklas pradeda lėtėti ir ruošiasi sustoti. Šis ciklas nuolat veikia nuo brendimo. Artėjant menopauzei, jūsų kiaušidės gamina mažiau hormono, vadinamo estrogenu. Kai šis sumažėjimas įvyksta, jūsų menstruacinis ciklas (menstruacijos) pradeda keistis. Jis gali tapti nereguliarus ir tada sustoti.

 

Taip pat skaitykite: