,

Medžio granulės bei durpių briketai – ekologiškas kietasis kuras efektyviam šildymui

Mūsų senoliai sakydavo, kad šiluma kaulų nelaužo. Šis posakis, prasidėjus šildymo sezonui, prisimenamas vis dažniau. Efektyviam šildymui būtina įsirengti tinkamą, poreikius atitinkančią šildymo sistemą bei pasirinkti tinkamą kurą. Šiandien trumpai aptarsime dviejų Lietuvoje gana populiarių kietojo kuro rūšių, t. y., medžio granulių bei durpių briketų, privalumus.

Medžio pjuvenų granulių privalumai

Sertifikuotos medžio pjuvenų granulės – kokybiškas gaminys, padedantis užtikrinti efektyvų šildymą įvairiuose objektuose. Ekologiškumas yra ta granulių savybė, kuri labai dažnai yra įvardijama, kaip vienu iš pagrindinių, tačiau, žinoma, toli gražu ne vieninteliu šio kietojo kuro privalumu. Žinoma, čia pagrįstai gali kilti klausimas, ar granulės iš tiesų yra visiškai ekologiškas produktas, ir kokios rišamosios medžiagos įgalina tai, kad šis kietasis kuras nebyra ir išlaiko specifinę savo išvaizdą. Galime Jus patikinti, kad medžio pjuvenų granulės yra gaminamos vien tik iš įvairios medienos pjuvenų bei drožlių, nenaudojant jokių klijų ar kitų cheminių rišiklių. Šios granulės savo „tūbelės“ formą įgauna bei išlaiko dėl gamybos technologijos: granulės iš pjuvenų ir drožlių „gimsta“, panaudojant specialius granuliatorius, stipriai suspaudžiančius gamybos medžiagą ir paverčiančius ją į pailgas „tūteles“, kurias mes ir vediname medžio pjuvenų granulėmis.

Kaloringosios medžio granulės iš tiesų yra labai kaitrios bei ypatingai sausos. Šios dvi savybės sąlygoja tai, kad kūrenant jomis, šildymas yra efektyvesnis: mažose medžio pjuvenų granulių „tūtelėse“ yra sukaupta tikrai didelė šiluminės energijos koncentracija. Sausos granulės degdamos praktiškai nerūksta, neskleidžia jokio nemalonaus kvapo bei itin minimaliai teršia aplinką anglies dvideginiu.

Granuliniams bei kietojo kuro katilams su integruotu granulių degikliu tinkančios medžio pjuvenų granulės labai dažnai yra naudojamos ne tik privačių namų, sodo namelių ir kitų statinių šildymui. Šį ekologišką bei ekonomišką kietąjį kurą labai dažnai renkasi ir katilinės. Medžio pjuvenų granulių, kaip pagrindinio šildymui naudojamo kietojo kuro pasirinkimas tikrai nestebina, nes jų kaina sąlyginai tikrai nėra didelė, o iš jų gaunama šiluma – didžiulė. Be to, kūrenant medžio granulėmis, katilų priežiūra visiškai nevargina, nes sudegus medžio granulėms dėl jų nedidelio peleningumo (vos 0,3 proc.) lieka itin mažas pelenų kiekis, kuris minimaliai „nugula“ ant katilo bei kamino sienų, todėl juos valyti tenka labai retai.

Durpių briketų privalumai

Kaip ir jau minėtų medžio pjuvenų granulių, taip ir durpių briketų vienas pagrindinių privalumų yra ekologiškumas. Iš natūralių, netoksiškų medžiagų gaminami durpių briketai iš akmenys.lt savo sudėtyje neturi jokių dervų, cheminių rišamųjų medžiagų, kitų nenatūralios kilmės priemaišų, todėl degdamas šis kietasis kuras neišskiria medžiagų, galinčių sutrikdyt žmonių sveikatą ar kenkti aplinkai.

Didžiuliu šio kietojo kuro privalumu galima įvardyti ir kaloringumą. Ekspertų teigimu, durpių briketai savo šilumine verte praktiškai nenusileidžia ir itin kaitriam kietajam kurui, t. y., akmens anglims. Židiniams, įvairios galios kietojo kuro katilams bei pečiams tinkami durpių briketai gali degti 6 ir daugiau valandų, o tai reiškia, kad nereikės dažnai „keliauti“ pakurti krosnies, pečiaus ar pakrauti katilo, kad namuose palaikyti norimą šilumą. Tolygiu degimu pasižymintys durpių briketai palieka daugiau pelenų nei medžio granulės, tačiau juos galima panaudoti, gerinant dirvožemio būklę, nes jie – puiki trąša.


Taip pat skaitykite: