,

Metų senjore išrinkta 86-erių Zita Joana laužo standartus: rodydama judraus gyvenimo pavyzdį kitiems, pirmą kartą užlipo ant slidžių

Prieš mėnesį jau trečią kartą organizuotame konkurse „Metų senjoras 2022“ išrinkus nugalėtojus, pagrindinė nominacija atiteko 86-erių metų Druskininkų „Bočių“ bendrijos pirmininkei Zitai Joanai Jančiauskienei. Tai be galo aktyvi ir veikli moteris, besirūpinanti ne tik savo veiklomis, bet ir kitų bendraamžių užimtumu, o rodydama teigiamą pavyzdį, kad amžius nėra riba išbandyti naujus dalykus – pirmą kartą gyvenime mokėsi slidinėti.

Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina laida „Pirmi kartai. 60+“, kurioje dalinamasi ne tik senjorams aktualia šių dienų informacija, bet ir unikaliomis istorijomis, kurių herojai, laužydami mitus apie savo amžių, išpildo ilgai kauptas svajones ir pasiryžta išbandyti dalykus pirmą kartą savo gyvenime.

Šios savaitės herojė – visada besišypsanti, aktyvi, energinga Druskininkų „Bočių“ pirmininkė Zita Joana Jančiauskienė, kuri šiais metais laimėjo metų senjoro titulą „Metų senjoro“ konkurse. Visgi, tiek atsiimdama apdovanojimą, tiek dabar, moteris laurų sau ant kaklo nekabina ir tvirtina, jog prie šios pergalės prisidėjo visa bendruomenė, kurios dėka ji turi kur save realizuoti.

„Kai laimėjau, nesijaučiau, kad tą titulą laimėjau viena pati. Jaučiau, kad jį laimėjo visi Druskininkai, kad druskininkiečiai myli visus senus žmones, kad juos pripažįsta. Tai man buvo didžiausia reikšmė šito laimėjimo. Visi sveikino, apsikabindavo net gatvėje ar parduotuvėje. Didžiuojuosi savo bočiais, nes jeigu ne jie, nebūčiau laimėjusi“, – laidoje kalbės senjorė.

Prie Druskininkų „Bočių“ bendruomenės moteris prisijungė 2004-aisiais metais ir nors tuomet ten buvo vos 24 nariai, būtent Zitos Joanos iniciatyvų ir permainų dėka šiandien į veiklas susiburia virš 200 senjorų.

„Aš pagalvojau, jeigu bus tik vienas ansamblis, niekam nebus įdomu ir senjorų mes neišjudinsime. Nuėjau į savivaldybę, išdėsčiau savo perspektyvas, ką ir kaip daryčiau, jeigu ateičiau vadovaut ir jie išskėstomis rankom mane priėmė bei ką prižadėjo padėti – iki šios dienos padeda. Planas buvo grandiozinis. Pirmas tikslas – sukurt daug klubų, kad visi į pensiją išėję žmonės pagal savo hobį rastų sau užsiėmimą. Man didelis džiaugsmas ne tik pačiai dalyvaut, bet ir kad ateina kiti, kad ateina tiek daug žmonių, kad pensininkai nesėdi, o veikia“, – pasakos Zita Joana. 

Šiandien Druskininkų „Bočiai“ savo veiklų įvairove tiesiog stebina. Ne vienas dainų ir šokių ansamblis, žodžio meno klubas, linijinių šokių ratelis, senjorų mankštos sporto centre ar vandens parke. Visi šie užsiėmimai Druskininkų senjorams yra prieinami nemokamai. Pasak Zitos Joanos, bendruomenėje veikia net 12 skirtingų būrelių, į kurių visų užsiėmimus ji pati vis dar suspėja sudalyvauti.

„Nuo mažens buvau veiki ir motyvuota. Sportavau, mokiausi pedagoginiame, baigiau sporto mokyklą Marijampolėje. Dalyvavau visose sporto šakose, bet labiausiai buvau pasižymėjusi šuolyje į tolį. Užauginau dukrą, padėjau augint anūkus, o dabar kai vis užaugę, ką man daryt? Man reikia tik nuolat judėt, rodyt pavyzdį, kad galima sveikai senti ir nebijoti jokios senatvės. Štai per karantiną susiruošdavome su drauge, pasirinkdavom kryptį ir į dieną padarydavome po 16-17 tūkst. žingsnių“, – pavyzdį bendraamžiams rodys Zita Joana. 

Tačiau negana to, kiek pomėgių ir užsiėmimų turėtų senjorė, nors ir gyvena Druskininkuose, ji niekada nesilankė žiemos pramogų arenoje. Todėl kartu su laidos kūrybine komanda, laužydama bet kokius įsisenėjusius mitus ir standartus, pirma kartą savo gyvenime atsistos ant slidžių ir mokysis jomis čiuožti.

NAUDINGA INFORMACIJA SENJORAMS

Kita laidos tema: Kalėdų karavanas pildo senjorų norus

Kauno Panemunės socialinės globos namų senjorus šią savaitę pradžiugino atvykęs „Kalėdų karavanas“. Šiemet jis aplankė net 14 socialinės globos namų visoje Lietuvoje.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad su vienu iš klientu vakarais po darbų susitikdavom pabėgioti ir sudėliojome mintį, kad būtų smagu senolius, senjorus, kiekvienais metais prieš Kalėdas nudžiuginti, išpildant jų poreikius“, – laidoje pasakos akcijos bendraautorius Artūras Samulis.

Anot akcijos iniciatorių, senjorų poreikiai kasmet būna labai įvairūs. Tačiau be praktinių dalykų, jiems labiausiai trūksta bendravimo, dėmesio ir pokalbių, todėl kasmet apsilankantis „Kalėdų karavanas“ ne tik išpildo norus dovanomis, bet ir suteikia tai dienai šventę, pralinksminančią visus globos namų senjorus.

„Viryklė, indaplovė, žaidimai, skirti meditacijai, smėlio stalas, kur galima su ranka piešti-tapyti. Būna ir praktiškos dovanos: čiužiniai nuo pragulų, seneliams kurie nebevaikšto. Šitą akciją darydami mes patys labai daug naujų dalykų sužinom, apie dalykus, kurių įprastoje kasdienybėje net nesusimąstom, kad gali prireikti“, – teigs A. Samulis.

Kita laidos tema: Sveiki sąnariai ir judėjimo džiaugsmas

Vytautas Vaitkus yra Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto sveikos gyvensenos fakulteto prodekanis ir puikus šokių bei mankštų treneris. Vyras džiaugiasi, kad aktyvus gyvenimo būdas jam leidžia išlikti jaunatviškam ir energingam.

„Kiekvieną rytą namuose darau individualią mankštą, iki pusės valandos. Po to į mano judėjimą turi visad įeiti važiavimas dviračiu“, – savo aktyvia kasdienybe laidoje dalinsis Vytautas. 

Tačiau jis priduria, kad bėgant metams, tik to jau nebeužtenka. Su amžiumi žmogaus organizmas gamina vis mažiau judėjimui itin svarbaus baltymo – kolageno, o jo trūkumas sukelia greitesnį kremzlės nusidėvėjimą, atsiranda skausmai. Pasirodo, pasiekus 60-ies metų amžių, žmogaus organizmas būna netekęs iki 60 proc. kolageno, tad specialistai rekomenduoja mitybą papildyti maisto papildais, tokiais kaip „Cemio Gemzė“, kurių sudėtyje yra grynos formos pirmo ir antro tipo kolageno bei vitamino C, itin veiksmingo sąnariams ir jų kremzlėms.

„Senovėje kolagenas buvo vartojamas, valgant kaulų sultinį, šaltieną, tačiau su tais produktais neįmanoma gauti reikiamo kiekio, kad užtikrintume normalias odos, sąnarių ir kaulų funkcijas. Trūkumą atpažinti lengva. Galima pamatyti ir pajausti. Pirmiausia atsiranda nejudrūs, sustingę sąnariai, kadangi kremzlės sausėja, dyla, atsiranda skausmai, diskomfortas. Oda pilkėja, atsiranda raukšlės, gali pažeisti kraujagyslių sieneles, prasideda kraujavimai iš dantenų, gali retėti kaulai, raumenyse nebelieka jėgos“, – laidoje pasakos „Eurovaistinės“ farmakotechnikė Elvyra Ramoškienė.

Laida „Pirmi kartai. 60+“ – puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu amžiaus ribos nėra. Senjorai, jų pirmi kartai bei aktualiausios naujienos – šeštadienį, 10 val., tik per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Taip pat skaitykite: